"Hemofarm" povlači iz prodaje "diklofenak": Sporna serija se prodavala godinu i po dana?

U pitanju je serija leka 13K5AA, sa rokom upotrebe 01.2026. Lek je u prodaji od 29. marta 2023. godine, od kada je proizvedeno 24.320 pakovanja

Serija leka "diklofenak" od 50 miligrama u pakovanju od 20 tableta povučena je sa tržišta, obavestila je Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) kompanija "Hemofarm" iz Vršca.

Oni su u saopštenju naveli da je odluka doneta nakon dobijanja rezultata izvan specifikacije za disoluciju tokom studija stabilnosti.

"Uzrok dobijanja rezultata izvan specifikacije za disoluciju je povezan sa količinom nanesene suspenzije prilikom procesa filmovanja. Utvrđena neusaglašenost se može izolovati samo na predmetnu seriju proizvoda. Na srpskom tržištu dostupne su druge serije leka koje nisu u vezi sa datim odstupanjem. Svi primaoci se obavezuju da izdvoje preostale količine navedene serije leka u tabeli i vrate ih dobavljaču", dodaje se u saopštenju.

Prema podacima koji su objavljeni na portalu Agencije za lekove, "Hemofarm" je dopis poslao 11. oktobra, a ovaj lek je u prodaji od 29. marta 2023. godine, kada je obavljena prva distribucija ka veledrogerijama. Proizvedeno je ukupno 24.320 pakovanja. U pitanju je serija leka 13K5AA, sa rokom upotrebe 01.2026.