Srbija i Balkan

Dodik: Konaković je loša Bakirova kopija; Šmit je o Aliji Izetbegoviću rekao ono što misle stranci

Dodik kaže da i drugi zvaničnici čitaju vesti i podatke o BiH, pa imaju mnogo toga zanimljivog da pročitaju i o Konakoviću
Dodik: Konaković je loša Bakirova kopija; Šmit je o Aliji Izetbegoviću rekao ono što misle stranci© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Elmedina Konakovića niko ne doživljava kao ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, nego kao nekog ko mora da ide po svetu i plasira laži da bi ispregovarao ostanak na slobodi, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je to rekao reagujući na izjavu Konakovića u Lozani na Konferenciji o protivminskom delovanju u Ukrajini, da je BiH, kako tvrdi, 2022. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala rezoluciju kojom se osuđuje "ruska agresija na Ukrajinu", i da BiH nastoji da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Dodik kaže da i drugi zvaničnici čitaju vesti i podatke o BiH, pa imaju mnogo toga zanimljivog da pročitaju i o Konakoviću.

"Kada analiziraju da je to čovek povezan sa narko kartelima, teško da mogu poverovati u laži koje priča, a koje se vrlo lako mogu proveriti. Nigde ne postoji mogućnost da se sprovede ono što on priča i to je svima poznato, ali je prosto neverovatno do koje mere taj čovek ide. On je sramota za Bošnjake i američka podvala, jeftina kopija Bakira (Izetbegovića), i gora time što se njom lakše upravlja", naveo je Dodik.

"Možda sad strani faktor podržava taj haos koji prave Bošnjaci, ali neće to uvek biti tako. Pokazali su to i sa aktivnostima Kristijana Šmita u vezi sa Slavenom Kovačevićem. Samo naivan može verovati da će bosanskim muslimanima stranci dati sve što žele. Na kraju će samo razvaliti BiH do kraja. Nama to odgovara i to ćemo i podržati", dodao je.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra pravde u Savetu ministara Davora Bunoze u vezi sa predmetom "Slaven Kovačević" da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava moraju da se poštuju i sprovedu, predsednik Srpske je podsetio da se samo pre nekoliko dana celo Sarajevo diglo protiv izjave Andreja Plenkovića o tome kako su presude suda u Strazburu fabrikovane i kada to on kaže onda nema reakcija iz EU.

"To je to licemerstvo koje stalno gledamo. Iskustvo nas uči da se samo Srbi napadaju kada kažu kako stoje stvari. Hrvati očigledno imaju neke svoje zamisli i to je legitimno. Međutim, mi nećemo ostati nedeorečeni u svemu tome. Odlučili su da balansiraju sa Kristijanom Šmitom jer vide neki svoj interes, ali brzo će uvideti da im to neće doneti ništa dobro. Hrvati veoma dobro znaju, isto kao i mi, da ne postoji nikakva BiH tamo gde neki Šmit ide i nameće zakone", naveo je Dodik.

On je poručio da neće odustati od rešavanja pitanja Ustavnog suda BiH, te da strane sudije konačno moraju da odu i da će se to sigurno dogoditi.

Govoreći o povlačenju Predloga Zakona o Ustavnom sudu BiH od delegata SDS-a u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimira Neškovića, Dodik je rekao da će SNSD predložiti zakon i da će videti šta će SDS tada reći.

"Želim negde da verujem da je ovaj Nešković donekle imao iskrene namere, jer smo podržali njegov predlog. Priznao je da je vršen pritisak i kao opravdanje za povlačenje optužio SNSD, ali činjenica je da ga je njegova stranka primorala da uradi tako nešto", rekao je Dodik.

Dodik je takođe istakao da je Šmit o Aliji Izetbegoviću rekao ono što misle svi stranci, što je ranije govorila i tužiteljka haškog tribunala Karla del Ponte, ali i svi mudro ćute i udaraju po Srbima.

Predsednik Srpske je to rekao komentarišući saopštenje OHR-a u kojem su na upite federalnih medija odgovorili da je Alija Izetbegović prvi predsednik Predsedništva BiH i "ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma", te da je "spasio živote ljudi".

OHR je na taj način pokušao da opravda Šmita pred bošnjačkom javnošću koja je protestovala zbog njegove prethodne izjave da je neprihvatljivo stavljanje slike, kako je rekao, Ratka Mladića i Alije Izetbegovića u udžbenike.

Šmit se, istakao je Dodik u intervjuu za Srnu, uplašio kako će sačuvati živu glavu u BiH, jer, opet, ove takozvane silne probosanske snage protestuju, pa su mu bosanski muslimani iz OHR-a smislili novu laž.

"Rekao je on (Alija Izetbegović) tačno ono što je mislio, i ono što je ranije rekla Karla del Ponte. Misle to svi stranci, a mudro ćute i udaraju na nas Srbe svim sredstvima. Kako je moguće da nikome ne smeta okupljanje ovih intelektualnih 'probosanskih' gromada, a smeta im kad se mi dostojanstveno okupimo u ogromnom broju i kažemo da nam je dosta da neki lažni Šmit ovde nameće zakone", upitao je Dodik.

"Voleo bih da sam i ja bio na tim protestima ispred OHR-a, samo da su izbacili to 'probosanski'. Rado bih im pružio podršku da zajedno izbacimo tog prevaranta", dodao je.

image