Srbija i Balkan

Popović sa Kosačovom: Uprkos svim poteškoćama, Srbija i Rusija zajedno idu napred i pobeđuju

Ponosan sam što je Rusija pozvana da proslavi 80. godišnjicu oslobođenja Beograda. Sve nas, ili naše pretke, spajala je rame uz rame jedna ideja pobede nad ratom, najstrašnijim zlom u istoriji čovečanstva, nad Hitlerovim nacizmom, rekao je zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov
Popović sa Kosačovom: Uprkos svim poteškoćama, Srbija i Rusija zajedno idu napred i pobeđuju© РТ Балкан/Невена Ергић

Ministar bez portfelja za međunarodnu ekonomsku saradnju i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu Nenad Popović sastao se večeras sa zamenikom predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantinom Kosačovom, koji je  tom prilikom istakao da je "važno da se čuva sećanje na pretke koji su se borili za slobodu u Drugom svetskom ratu i da budemo dostojni njih".

Popović je nakon sastanka sa Kosačovom rekao da je srećan što je povodom velikog praznika došla delegacija Rusije.

"Mi smo danas zajedno, kao sto su naši preci vojevali zajedno. Crvena armija je zajedno sa srpskom vojskom oslobodila Beograd, oslobodila celu Srbiju. Hiljade i hiljade vojnika ruske Crvene armije je ovde sahranjeno i mi moramo da čuvamo uspomene na naše pretke, koji su pobedili najveću pošast 20. veka, nacističku Nemačku", rekao je ministar.

Dodao je da su zajedno bili tada u toj velikoj borbi i pobedi i da će i sada u nedelju biti zajedno na obeležavanju godišnjice.

"Siguran sam da ćemo za ovakve praznike sećanja biti uvek zajedno i da ćemo biti dostojni naših predaka", dodao je Popović.

Sa svoje strane, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izazio je zadovoljstvo zbog toga što će prisustvovati obeležavanju 80. godišnjice od oslobođenja Beograda i istakao da razume koliko je to značajno za srpski narod.

On je naveo da Rusija razume značaj ovog dana za narod Srbije, ali da ovaj praznik smatraju zajedničkim praznikom, jer su Beograd oslobodili i srpski partizani i vojnici Crvene armije, kada su se borili rame uz rame i nije bilo podele na nacionalnosti u redovima Crvene armije, a da sada neko pokušava da kaže suprotno.

"Ponosan sam što je Rusija pozvana da proslavi 80. godišnjicu oslobođenja Beograda. Sve nas, ili naše pretke, spajala je rame uz rame jedna ideja pobede nad ratom, najstrašnijim zlom u istoriji čovečanstva, nad Hitlerovim nacizmom. Ovu pobedu su izvojevali naši preci na koje možemo da se ponosimo. Ovo je pobeda koju nikome nećemo dati i zato smo zajedno", naglasio je Kosačov.

Istakao je da je važno da se čuva sećanje na ovaj datum i da je to jedan od najvažnijih stvari koja povezuje ruski i srpski narod.

Kosačov je dodao da je sa njegovog gledišta, jedan od osnovnih elemenata je da su Srbija i Rusija i dalje veoma bliske i prijateljske zemlje, kao i narodi.

"I uprkos svim potresima i iskušenjima današnjice, nastavljamo da zajedno  idemo napred i pobeđujemo. Neka bude tako", zaključio je ruski zvaničnik.

image