Srbija i Balkan

Vulin za RT Balkan: Srbija nikada neće ugroziti Rusiju

Srbija se dobro nosi sa pritiscima i jedina je zemlja u Evropi koja nije uvela niti će uvesti sankcije Rusiji, poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin
Vulin za RT Balkan: Srbija nikada neće ugroziti Rusiju© Кристина Кормилицына / РИА Новости

Zahvalan sam poziciji ruske vlade i predsednika Vladimira Putina što uvek razumeju poziciju Srbije i pokazuju razumevanje za položaj u kom se nalazimo, kaže za RT Balkan potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova, da "Rusija razume pritisak sa kojim se suočavaju njeni srpski prijatelji i da joj EU zavrće ruke".

Vulin je danas učestvovao na naučnoj konferenciji "Oslobođenje Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu", koja je održana u Ruskom domu u Beogradu.

"Srbija je zemlja koja je okružena NATO članicama i zemlja koja uvek vodi računa, uprkos tome, da sačuva svoja tradicionalna prijateljstva i da nikad ne dozvoli da postane oruđe u tuđim rukama, koje bi na bilo koji način ugrozilo Rusiju. Zahvalan sam na razumevanju pozicije Srbije i uveren sam da će ona nastaviti sa takvom slobodarskom politikom", naglasio je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade je istakao da se Srbija dobro nosi sa pritiscima i da je jedina zemlja u Evropi, koja nije uvela niti će uvesti sankcije Rusiji.

"Dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju i dok sam ja član Vlade Srbije – tako nešto se neće desiti. Srbija uspeva da izađe na kraj s pritiscima, a činjenica je da to mnogo snažnije, bogatije, vojnički jače zemlje ne bi uspele da izdrže takve pritiske – ali mi smo Srbi", poručuje Vulin.

On podseća da su od puča 5. oktobra odnosi Srbije i Rusije bili najnižem mogućem nivou i da su tada vladali oni koji su Srbiju želeli da uvedu u NATO.

"Tada, kada je zemljom vladao žuti ološ, kada su zaista vladali izdajnici ove zemlje, oni ljudi koji su smatrali da sve što dolazi sa Zapada mora se prihvatiti. Vladali su oni koji su izručili sve one koji su branili ovu zemlju – završili su u Hagu. E od tada do 2012. godine je bilo tako, a od 2012. do danas, odnosi Srbije i Rusije nikada nisu bili na višem nivou", navodi naš sagovornik. 

Vulin ističe da se upravo u ovakvim trenucima, sada kada je Rusiji zaista najteže i kada se vidi principijelna pozicija Srbije – prave istorijski odnosi.

"Mislim da je to nešto ni Srbija ni Rusija nikada neće zaboraviti", naglasio je Vulin.

Govoreći na naučnoj konferenciji, Vulin je istakao da omogućavanje prekrajanja istorije pomaže zapadnim zemljama poput Nemačke i Italije da odbace odgovornost za zločine tokom Drugog svetskog rata.

"Mi, Srbi i Rusi, ponekad smo svesno ili nesvesno učestvovali u tome, dozvoljavali da se istorija prekraja pred našim očima. Mi ćemo se postarati da se zlo ne ponovi", naglasio je, između ostalog, potpredsednik Vlade Srbije.

Osim Vulina, naučnoj konferenciji "Oslobođenje Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu", prisustvovali su ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj, zamenik šefa Komiteta Državne dume za poslove ZND  Konstantin Zatulin, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, oficiri Vojske Srbije, srpski i ruski stručnjaci.

Naime, od 18. do 20. oktobra u Beogradu se održavaju manifestacije posvećene 80. godišnjici oslobođenja prestonice od nemačkih trupa od strane Sovjetske armije i jugoslovenskih partizana.

image