Srbija i Balkan

Nova vlast u BiH: Nismo se složili oko NATO puta

Novu vlast u BiH činiće stranke "osmorke", SNSD i HDZ
Nova vlast u BiH: Nismo se složili oko NATO puta© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri sastali su se u Sarajevu, gde su razgovarali o formiranju Saveta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou, a potom i potpisali sporazum u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Dokument je nazvan "Smernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022–2026 godine".

Milorad Dodik je rekao da je cilj ovih dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou, te da je neuobičajeno brzo za BiH došlo do dogovora i konsenzusa.

"Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora i konsenzusa. Treba da se formira Savet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima", rekao je Dodik, a preneo RTRS.

Ipak, istakao je Dodik, postoje stvari oko kojih se nisu složili kao što je NATO put BiH. On je rekao da su za to bili Dragan Čović i "osmorka", ali da on nije.

Dodik je istakao da su uloženi ozbiljan napor, brzina i uvažavanje partnera, što je podrazumevalo pokušaj da se dođe do efikasnog formiranja vlasti, usvajanja važnih dokumenta poput budžeta, kao i deblokade planova.

Razlike na temu evroatlantske integracije BiH pomenuo je i Nermin Nikšić.

"Razlike su evidentne u nekim pitanjima, kao što su evroatlantske integracije, ali smo odlučili da to ostavimo po strani. (…) Mi smo se opredelili da radimo na saradnji, sporazumu, pružanju ruke i dogovoru, umesto na potenciranju razlika i svađa", istakao je Nikšić.

Očekuje se da će Savet ministara biti formiran do kraja godine.

image