Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Neka znaju neprijatelji – zajedno od pobede do pobede

Ambasador Ruske Federacije čestitao je Dan oslobođenja Beograda autorskim tekstom objavljenim u "Politici"
Bocan-Harčenko: Neka znaju neprijatelji – zajedno od pobede do pobede© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Pre tačno 80 godina, hrabri vojnici Crvene armije, rame uz rame sa svojom srpskom braćom iz Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, počistili su Beograd od nemačko-fašističkih osvajača, podsetio je u autorskom tekstu za "Politiku" ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da je to zadalo ozbiljan udarac celokupnoj odbrani "hitlerovaca na Balkanu" i otvorilo put za oslobođenje Mađarske.

"Iako je trebalo proći dug i mukotrpan put do velike pobede, zajednička odlučnost sovjetskih i jugoslovenskih vojnika i oficira bila je nepokolebljiva – neprijatelj će sigurno biti poražen", napisao je Harčenko.

Harčenko je čitaocima poručio da se "zagledaju u lica" oslobodilaca koji su bili ispunjeni željom da konačno savladaju ideologiju mržnje koja je dovela na ivicu istrebljenja čitave narode, ali i lica običnih Beograđana koji su preživeli nedaće okupacije.

"Ubeđen sam da će se onda skromne crno-bele fotografije iz vojnih arhiva ispuniti svim bojama i jedinstvenim sadržajem. Nateraće vas da duboko razmislite ne samo o prošlosti nego i o sadašnjosti i budućnosti. Pomoći će vam da se osvestite da od svih nas podjednako zavisi postizanje izuzetno važnog cilja – sprečiti da nemerljivi podvizi naših slavnih predaka budu predati zaboravu", ukazao je ruski ambasador.

On je dodao i da je put do takvog cilja jednostavan i direktan.

"Da volite svoju otadžbinu. Da znate njenu vekovnu istoriju, sećate se heroja svake epohe. Da se starate o vojnim spomen-obeležjima – ima ih bukvalno u svakom naselju Srbije. Ne verujte onima koji lukavo savetuju da se 'oslobodite tereta, okrenete tragičnu stranicu' i da 'gledate samo napred'. Učešćem u antifašističkim manifestacijama danas, ili bilo kog drugog dana, daćete čvrsto obećanje svojim očevima, dedovima i pradedovima da njihove žrtve i muke nisu bile uzaludne", istakao je Harčenko.

I današnja šetnja "Besmrtnog puka" kroz ulice srpske prestonice, prema rečima Harčenka, biće još jedna, pa makar i mala, pobeda.

Biće to, kako kaže pobeda "nad onim snagama koje bi volele da Rusi, Srbi i drugi slobodarski narodi prestanu da budu ono što jesu", da se odreknu bogatog nasleđa koje im s pravom pripada. Biće to i pobeda nad onima koji "odbacujući strašne lekcije iz Drugog svetskog rata propagiraju i sponzorišu neonacizam u Evropi".

"Neka neprijatelji znaju da je u jedinstvu država i naroda, koji danas predstavljaju globalnu većinu ključ za izgradnju poštenijeg i pravednijeg svetskog poretka zasnovanog na policentričnoj prirodi međunarodnog života, na Povelji UN i drugim univerzalnim pravnim normama, na uzajamnom poštovanju i partnerstvu", rekao je Harčenko.

On napominje da sve ove fundamentalne principe oličava BRIKS, čiji će se samit održati od utorka do četvrtka u Kazanju. Ambasador je ubeđen da će visoke delegacije koje će se tamo okupiti, doneti čitav niz prekretničkih odluka.

Ambasador je zahvalio srpskim prijateljima koji su učinili sve da obeležavanje 80. godišnjice oslobođenja prođe na visokom nivou.

"Vaša hrabrost i energija su zaista neprocenjivi. One dopuštaju da sa potpunom sigurnošću izjavimo, ponavljajući svete reči sa Piskarevskog groblja u Sankt Peterburgu i Večnog plamena u Beogradu: 'Niko nije zaboravljen i ništa nije zaboravljeno'. I da idemo zajedno od pobede do pobede", zaključio je ambasador Bocan Harčenko.

image