Srbija i Balkan

Nenad Popović za RT Balkan: Kako da uvodimo sankcije onima koji su se borili za našu slobodu?

Ministar za međunarodnu ekonomsku saradnju je za RT Balkan najavio proširenje ekonomske saradnje Srbije sa Južnoafričkom Republikom i drugim afričkim državama koje nastoje da postanu članice BRIKS-a
Nenad Popović za RT Balkan: Kako da uvodimo sankcije onima koji su se borili za našu slobodu?© L.L./ATAIma

Bratstvo Srbije i Rusije zasnovano na zajednički prolivenoj krvi u borbi protiv najveće pošasti dvadesetog veka niko nikada i ni na koji način neće moći da rasturi, rekao je za RT Balkan ministar za međunarodnu ekonomsku saradnju i počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović povodom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda.

Kako je istakao, uprkos pritiscima, Srbija neće uvoditi sankcije onima koji su se borili za njenu slobodu.

"Savez Rusije i Srbije je istorijski veoma jak i zasnovan je na zajedničkoj borbi protiv neprijatelja. Tako je bilo u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu je to bilo posebno izraženo. Na ovaj praznik treba da se sećamo svih koji su oslobađali Beograd, a to su bili vojnici Crvene armije i vojske Srbije, odnosno tada Vojske Jugoslavije koju su većinski činili Srbi. Hiljade boraca Crvene armije ostavilo je svoje živote u Beogradu, a oslobađajući Srbiju više od 20.000 boraca Crvene armije je poginulo", ističe Popović, podsećajući da su Drugom svetskom ratu najveće žrtve za oslobođenje čitave Evrope proporcionalno podnele baš Rusija i Srbija. 

Kako dodaje, Srbija, pored Rusije i Belorusije, jedna je od retkih država koja čuva kulturu sećanja na događaje i veliku pobedu u Drugom svetskom ratu.

"U Srbiji se ne ruše spomenici, kako se to radi u npr. baltičkim zemljama. Kod nas se spomenici podižu", podseća Popović.

Kako ističe, za očuvanje sećanja na naše velike pretke koji su nam podarili slobodu važne su i nove digitalne tehnologije, uz pomoć kojih bi poruke lakše mogle da se prenesu mladima.

"Filmska industrija i druge savremene industrije trebalo bi tome što više da doprinesu. Mi kao vlade i države treba da činimo sve kako bismo pomogli finansijski i na svaki drugi način da istina o Drugom svetskom ratu i velikim delima naših predaka dođe do svakog deteta. Najvažnije je da u čitankama i istorijskim udžbenicima što više govorimo o Drugom svetskom ratu", ističe ministar.

On podseća da nova istraživanja u Evropi pokazuju da najmlađi i tinejdžeri ne poznaju dobro ovaj, ne tako davni deo istorije, i ne znaju ko je i kako oslobodio kontinent od nacizma. 

Ako Rusija, Belorusija i Srbija danas zaborave svoju prošlost, neće imati budućnost, dodaje Popović. 

"Danas na 'Besmrtnom puku' smo zajedno, došla je velika ruska državna delegacija. Svi smo zajedno, baš kao što su to bili naši preci koji su oslobađali Beograd. Ideja o 'Besmrtnom puku' koji se inače održava 9. maja je jedna od najlepših ideja koja je došla iz naroda. Prvi put se održao u Omsku, posle se proširio po svim gradovima Rusije, a zatim i Evrope. Danas ga održavamo povodom velikog jubileja. Odlučili smo da ponosno prošetamo sa fotografijama naših deda i baba koji su izgubili svoje živote i pokažemo da smo se zajedno borili. Mnogi su bili protiv toga, poput zapadnih ambasada i ambasade Ukrajine, ali nas to ne zanima", ističe Popović za RT Balkan.

Ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju osvrnuo se i na pritiske koje Srbija trpi zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, navodeći da se srpskim vlastima stalno upućuju upozorenja, ali i pretnje.

"To su realne pretnje, i ekonomske i političke, ali Srbija ima svoju poziciju i predsednik Aleksandar Vučić ima svoju poziciju i mi nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. To je volja svih ljudi i ogromne većine građana Srbije", objašnjava on.

Iako su pritisci i pretnje veliki, oni nam daju snagu, smatra Popović.

"Mi Srbi smo bili žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, bili smo žrtve sankcija i znamo da su one uvek nepravedne, nepoštene, i pogađaju običan narod. Kako mi, koji znamo koliko je to nepošteno i nečasno, možemo našoj braći koja je uvek uz nas da uvedemo sankcije. To bi bilo kao da uvodimo sankcije svojim očevima i majkama. Zajedno smo se borili i oslobađali Srbiju, a mi da im uvodimo sankcije. To se neće desiti", odlučno napominje srpski ministar. 

Odnosi naše dve države su i danas izvanredni, istakao je sagovornik RT Balkan, dodajući da se i Rusija i Srbija danas suočavaju sa velikim izazovima.

"Rusiji žele da dođu do granice, iako su svi dogovori devedesetih godina podrazumevali da se NATO neće širiti na istok. Nama žele da oduzmu naše Kosovo i Metohiju. Bombardovali su nas 1999. godine bez odluke Saveta bezbednosti UN. Taj isti NATO koji danas pokušava da širi neke svoje vrednosti, zasnovane na mržnji i neprijateljstvu, koje srpski i ruski narod nikada neće prihvatiti", ističe Popović.

Članice BRIKS-a Srbiji ne postavljaju nikakve uslove

Povodom saradnje Srbije sa državama BRIKS-a, Popović ističe da je ona dobra, te da je ekonomska saradnja najveća sa Rusijom i Kinom. Za RT Balkan najavljuje da je afričko tržište jedan od prioriteta budućeg ekonomskog razvoja Srbije.

"Gas koji uvozimo iz Rusije dobijamo po najnižoj ceni u Evropi, nekoliko puta jeftinije nego druge evropske zemlje. To će se posebno osetiti u narednim zimama koje će biti sve jače i jače. Naša saradnja bazira se i na izvozu poljoprivrednih proizvoda, ali i drugim sferama poput naftne industrije", ističe Popović, navodeći da je "'Gasprom' najveći poreski platiša u Republici Srbiji". 

Kina je, sa druge strane, najveći investitor u Srbiji, objašnjava ministar, navodeći da su metalurški kombinat u Boru i metalurški kombinat u Smederevu dva najveća izvoznika. 

"Mi smo pokrenuli sada i dosta široku saradnju sa afričkim državama, poput južne Afrike koja je u BRIKS-u i drugih država afričkog kontinenta koje žele da postanu članice formata. Naravno, biće potrebne godine da se to realizuje, ali važno je krenuti", smatra Popović.

Kako ističe, najvažnije je da sve zemlje BRIKS-a podržavaju teritorijalni integritet i nezavisnost Srbije. 

"Niko od tih zemalja ne postavlja uslove, ni oko KiM ni oko naše politike. Oni na Srbiju gledaju kao na ravnopravnog partnera i poštuju međunarodno pravo. Istovremeno, zemlje NATO nama pokušavaju da oduzmu i otmu teritoriju. Ali, to nikada neće uspeti", zaključuje Popović.

image