Srbija i Balkan

O'Brajen: ZSO važan korak, bitno je da se napravi napredak i pre nego što se Zajednica formira

Kada je reč o odnosima Srbije i SAD, O'Brajen naglašava da je bitno da dve zemlje razgovaraju o važnim stvarima i da odnos postaje zreliji
O'Brajen: ZSO važan korak, bitno je da se napravi napredak i pre nego što se Zajednica formira© Tanjug/AP/Jose Luis Magana

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajen rekao je da želi da se svi Sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine poštuju, ali i da je najvažnije da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini žive kao normalni evropski građani.

On je u razgovoru za RTS rekao da je, što se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština, potrebno da se sporazumi poštuju, da u tom smislu nacrt Statuta mora da prođe Ustavni sud, ali i da mora da postoji i širi razgovor da Srbi na Kosovu i Metohiji budu integrisani kako na jugu, tako i na severu.

"A ZSO je važan korak, bitno je da se napravi napredak i pre nego što se Zajednica formira. Važno je da ljudi normalno žive, da se registruju brakovi, rođena deca i na svemu tome radimo istovremeno. Obaveze postoje od 2015, kada su prvi put potpisne, ja ne mogu rok da obećam, ali je najvažnije da Srbi žive kao normalni evropski građani", rekao je O'Brajen.

Dodao je i da Sjedinjene Američke Države nisu mesto gde se razgovor dve strane odvija, ali da su veoma aktivne na terenu.

"Bitno je da se zaštite građani svih nacionalnosti", rekao je O'Brajen.

On je rekao i da je cilj da se razgovara o praktičnim stvarima - kako da se protok robe ubrza, zbog čega je u interesu svih da se prelazi otvore i da sirovine iz centralne Srbije ulaze u pokrajinu kako bi se nastavila proizvodnja.

"Otvaranje prelaza je uspeh. Puno saobraćaja se usmerava na prelaz", naveo je O'Brajen.

O'Brajan je ponašanje Prištine i to što svoje poteze ne koordiniše sa SAD ocenio kao želju privremenih institucija da pokaže moć, a da manje da radi za narod.

"Postoje posledice za to, a najveća je bila kada velike države Evrope nisu dozvolile da Kosovo uđe u Savet Evrope. Sve to jer nema koordinacije", rekao je O'Brajen.

Dodaje i da ne bi insistirao na sankcijama protiv Prištine, jer se one primenjuju kada je u pitanju korupcija ili zaštita ljudskih prava.

"Problemi se rešavaju kroz razgovore", poručio je O'Brajen.

Govoreći o evrointegracijama, on je rekao da SAD žele da se sve zemlje Zapadnog Balkana kreću ka Evropskoj uniji, i da je u tom smislu važan korak Plan rasta.

"Srbija je najveća ekonomija i neće region moći da napreduje ako Srbija ne bude integrisana. Stari konflikti mogu samo da zadrže Srbiju na tom putu", rekao je O'Brajen.

Ističe i da bi sve privrede regiona trebalo da se integrišu, da je to cilj Plana rasta.

"Bitno je da SAD i Srbija razgovaraju o važnim stvarima"

Kada je reč o odnosima Srbije i SAD O'Brajen naglašava da je bitno da dve zemlje razgovaraju o važnim stvarima i da odnos postaje zreliji.

Podsetio je da je prošle nedelje američka kompanija potpisala ugovor za iztgradnju solarnih elektrana što je, istakao je, jako značajno za Srbiju.

"Doneće čistiji vazduh i omogućiće Srbiji da izvozi električnu energiju širom regiona", rekao je O'Brajan.

Prema njegovim rečima posle izbora će se saradnja nastaviti.

"Želimo da se Srbija kreće ka Evropi i da njena privreda napreduje", istakao je O'Brajen.

image