Suđenje vođama tzv. OVK u Hagu: Stravične priče svedoka, onih koji su se usudili da progovore

Kada su mi odveli sina, pola srca su mi odneli, umreću sa tim, a poslednji moj dah će biti za mog sina i supruga, svedočila je u Hagu na suđenju Tačiju i grupi komandanata Dragica Božanić kojoj je OVK otela i ubila sina Nemanju kome je bilo 16 godina i supruga Mladena

Godinu i po dana od početka procesa, pred Specijalnim sudom u Hagu danas je nastavljeno suđenje bivšim vođama tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Optužnica ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim logorima OVK na KiM i u Albaniji.

U optužnici koja je pročitana na početku suđenja, 3. aprila prošle godine, navedeno je da su četvorica optuženih - Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, osim za prisilno zatvaranje Srba i drugih nealbanaca, odgovorni za najmanje 102 ubistva. Navedeno je da se radilo o 42 nelegalna pritvora u kojima su zlodela počinjena nad najamnje 407 pritvorenika. U optužnici je identovikovano 75 žrtava, 51 srpske, 23 albanske i jedna romske nacionalnosti.

Po rečima tužioca Džejmsa Pejsa s početka suđenja, zarobljeni su držani u jako lošim uslovima, bili su vezani lancima, nisu dobijali hranu.

"Pritvori su na određenim lokacijama bili toliko loši da su neki mislili da im je smrt bolja opcija", rekao je tužilac i dodao da su optuženi za sve ovo znali.

Bivši predsednik tzv. Kosova Hašim Tači u prvom pojavljivanju na sudu nije negirao da su se desili brojni ratni zločini na Kosovu, ali je krivicu pokušao da svali na druge rečima da je "sva moć bila u rukama lokalnih komandanata sedam operativnih zona, a ne u njegovim".

Prema navodima optužnice, zarobljeni, a uglavnom je reč o Srbima,  bili su premlaćivani ili fizički zlostavljani, neke od metoda mučenja bile su udaranje palicama po telu, rezanje noževima po telu, mučenje strujom, povređivanje vrelim voskom i druge, da su neki od zarobljenika bili primoravani da kopaju sopstvene grobove i da su neki premlaćivani dok nisu izgubili svest.

Četvorica optužnih izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Sam proces, od podizanja optužnica pre tri i po godine prate, inače, brojne kontroverze, naročito oko zastrašivanja onih koji bi trebalo da svedoče o zlodelima četvorice optuženih, odavanja identiteta zaštićenih svedoka. Sudsko veće bilo je zbog toga krajem prošle godine primorano da ograniči posete Tačiju, Veseljiju i Seljimiju i to zbog sumnje da su ova trojica osobama koje su ih posećivale u pritvorskoj jednici "odavali zaštićene svedoke", a u pokušaju da ih spreče da svedoče.

Odluka je usledila pošto se prisluškivanjem razgovora trojice optuženih sa posetiocima došlo do dokaza da su "nedozvoljeno uticali na svedoke i ometali rad", a prethodno se više svedoka požalilo tužiocima da su im optuženi, preko posrednika, slali poruke da odustanu od svedočenja ili da ublaže iskaze.

Jedan od svedoka tužiocima je preneo da mu je stigla poruka "po direktnoj instrukciji Tačija i Veseljija da se povuče ili da ublaži iskaz" i to "za dobro Kosova". Drugom svedoku, Tači je, tvrdi tužilaštvo, poslao poruku da "umanjuje njegovu ulogu" u krivičnim delima koja su mu optužnicom stavljena na teret, da govori "ne znam" i "ne sećam se".

Specijalizovana Veća Kosova u Hagu produžila su pre šest dana za još dva meseca pritvor bivšim vođama tzv. OVK kojima se sudi u Hagu. U obrazloženju je navedeno da postoji rizik da će optuženi ometati sprovođenje pravde i činiti krivična dela nad onima koji se doživljavaju kao protivnici tzv. OVK, kao i nad svedocima koji su svedočili ili bi mogli da svedoče u ovom procesu.

U postupku u Hagu izjave je do sada dalo 95 svedoka. Srpski svedok pod šifrom 3540 koji je svedočio u junu prošle godio ispričao je da je zarobljen avgusta 1998. godine dok je radio kao šumar u okolini Podujeva da je 56 dana bio u pritvoru OVK gde su ga mučili na razne načine. Svedočio  je i o strašnim premlaćivanjima u zatvoru u Bajgori, dok su njemu i drugim zatvorenicima bile vezane oči.

Svedočila je i Dragica Božanić, nekadašnja zatvorenica tzv. OVK kojoj su oteti i ubijeni maloletni sin, 16-godišnji Nemanja i suprug Mladen kao i više bliskih rođaka.

Ona je sa ženama iz svog i okolnih sela bila zatvorena u selu Zočište, supruga Mladena poslednji put videla je u mestu Pečani, posle toga nju i ostale žene sproveli su u selo Smetište gde su ih ispitivali.

"Kada su mi odveli sina, pola srca su mi odneli, umreću sa tim, a poslednji moj dah će biti za mog sina i supruga. Idem na kraj sveta samo zbog istine, ne pričam ništa što je loše, što nije, ispričala sam ono što mi je najteže, što me najviše bolelo", navela je Božanićeva.

Pre mesec dana svedočio je i Imer Imeri, aktivista Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Ispričao je da su ga kidnapovali pripadnici OVK, maltertirali u kasarni u Albaniji gde je tri puta pretučen i izboden, a da su ga zatim držali u Prizrenu u zatočeništvu.

Pre puštanja na slobodu naredili su mu da nikome ne govori gde je bio i šta se dogodilo. Imeri je svedočio da i dan danas oseća posledice premlaćivanja, sudu je pokazao ožiljke na ruci i na glavi, požalio se da ga od teških batina i dve i po decenije kasnije bole leđa.

Svedok Dragan Stanković ispričao je da su njega i brata Igora pripadnici OVK pritvorili u Gnjilanu juna 1999. godine. Svedočio je da su im vezali ruke i oči, tukli drvenim palicama i lancima po celom telu, da su mu polomili tri rebra i da je od batina bio sav modar. Spasio ih je porodični prijatelj Albanac koji je nekada radio sa njihovim ocem. Stankovići su, pošto su Dragan i Igor oslobođeni, napustili "Kosovo" i on se nikada nije vratio u rodni grad.

Na samom suđenju Tačiju, Krasnićiju, Seljimiju i Veseljiju većina svedoka iskaze su dali na zatvorenim sednicama što je najviši nivo zaštite njihovog identiteta.

Prema različitim izvorima i procenama, sumnja se da je na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga, odnosno od 2001. godine, ubijeno najmanje 15 svedoka u slučajevima istrage i suđenja protiv lidera, komandanata, boraca tzv. OVK kako oni svojim svedočenjima ne bi ugrozili otužene. U nekim slučajevima svedoci su stradali u saobraćajnim nesrećama, u drugim radilo se o navodnim samoubistvima, u trećim ljudi su nalaženi mrtvi pored puta... Neki su mučeni, drugima je prećeno da će "loše proći" i oni i članovi njihovih porodica, kao i da njihova svedočenja nisu dobra za "dobrobit Kosova".

Među ubijenim sveodicima pominjana su i imena  - Ismeta Musaja, Sadika i Veselja Murićija, Bekima Mustafae i Avni Eljazaja, Tahira Zemaja, njegovog sin Enisa i brat Hasana, Iljira Seljimaja i supruge njegovog brata Ferida, Sabahete Toljaj, Isufa Hakljaja, Sadika Musaja, Sinana i Dželjadina Musaja...

Tokom suđenja u Hagu, jedan od zaštićenih svedoka sudiji Alfonsu Oriju rekao je u lice da zaštita suda "ne vredi van ovih zidova". U nekim presudama navedeno je da su suđenja vođena u "čudnoj atmosferi" kao i da su "svedoci odbijali da svedoče".

Po ranijoj odluci suda, tužilačka strana obavezana je da dokazni postupak na suđenju četvorici bivših komandanata OVK završi do aprila 2025. godine a broj od 300 svedoka, kako je prvobitno najavljeno, u međuvremenu je sveden na oko 100.

Suđenje bivšim vođama tzv. OVK pratili su inače protesti Albanaca i u Hagu i na "Kosovu", a na samom "Kosovu" jasno je vidljiva jaka podrška optuženim komandantima.

Dan pre početka suđenja, u Prištini je održan skup podrške Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju tada ocenjen kao jedan od najvećih u ovom gradu ikada.