Srbija i Balkan

Živadin Jovanović: Jačanjem odnosa Srbije i Rusije odbraniće se i istorijska istina

Pod okriljem zapadne demokratije i antikomunizma odvija se sveobuhvatna revizija istorijske istine i rezultata Prvog i Drugog svetskog rata, ocenio je nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije
Živadin Jovanović: Jačanjem odnosa Srbije i Rusije odbraniće se i istorijska istina© Лола Ђорђевић / Спутњик

Srbi i Rusi su kroz dugu istoriju, delili zajedničku sudbinu, branili slobodu i dostojanstvo kao najdragocenije vrednosti. Za oslobođenje Beograda 1944, a zatim i cele Jugoslavije 1945, rame uz rame, borili su se borci Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i Crvene armije SSSR-a. Za konačnu pobedu nad naci-fašizmom, zlom bez presedana u istoriji čovečanstva, najveće ljudske žrtve podneli su upravo ruski i srpski narod, rekao je predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda.

Naime, Jovanović se obratio na naučnoj konferenciji pod nazivom "Kultura sećanja i negovanje istorijske istine", u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, ambasade Rusije u Srbiji i Ruskog doma u Beogradu.

Kako je naveo, to nisu bile žrtve samo za slobodu srpskog i ruskog naroda već za slobodu svih naroda Evrope i sveta, jer, kako kaže, sloboda nije deljiva, kao što nisu deljivi ni mir i bezbednost.

"Večito ćemo pamtiti herojstvo oslobodilaca Beograda i hiljade partizana i crveno-armejaca palih u borbama za njegovo oslobođenje. Istovremeno odajemo poštu i desetinama hiljada civila - zatočenika logora 'Staro sajmište', 'Banjica' i drugih, koji su zverski ubijeni u Jajincima i na drugim stratištima. Kultura pamćenja žrtava za slobodu, pamćenja solidarnosti i savezništava u najtežim vremenima, deo je nacionalnog bića srpskog naroda što je daleko više i značajnije od protokola ili datuma", istakao je Jovanović. 

On je ukazao da se pod okriljem zapadne demokratije i antikomunizma odvija sveobuhvatna revizija istorijske istine i rezultata Prvog i Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, revizijom istorijske istine zahvaćene su sve važnije oblasti ljudskih delatnosti i razvoja, posebno one koje direktno utiču na formiranje svesti i vrednosnog sistema mladih ljudi - od medija za masovno komuniciranje i kulture, do sistema obrazovanja i nauke.

"Uobličen je trend paralelnog umanjivanja odgovornosti 'sila osovine', odnosno, agresora, nosilaca naci-fašizma i genocida, na jednoj, i potcenjivanja odlučujuće uloge Crvene armije Sovjetskog Saveza u oslobađanju Evrope 1945. U osnovi revizije istorijske istine, nalazi se dugoročna geopolitika ekspanzionizma vodećih zemalja Zapada na Istok. Više je nego jasan interes Nemačke da se udalji od naci-fašističkog nasleđa, gasnih komora, holokausta i genocida, kao i interes anglo-američkih hegemona da Evropu trajno drže u vazalnom položaju", navodi Jovanović.

Umanjivanje žrtve srpskog naroda

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije ističe da se paralelno, zapaža trend umanjivanja doprinosa Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ), oslobođenju zemlje i pobedi saveznika, kao i da se sistematski umanjuju doprinos i ogromne žrtve srpskog naroda.

"Posebno zabrinjavaju koordinirani napori međunarodnih razmera, da se zataška genocid nad srpskim narodom izvršen tokom Prvog i Drugog svetskog rata od strane austrougarskih i nemačkih snaga, odnosno, nemačkih nacističko-fašističkih okupatora i satelitske NDH. Na talasu 'demokratizacije' i antikomunizma vrši se organizovana rehabilitacija ustaške ideologije, u čijoj je osnovi antisrpska formula da 'trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pohrvatiti', odnosno, pokatoličiti", dodaje on.

Osim toga, Jovanović je ukazao da kada je reč o broju žrtava genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u sistemu logora "Jasenovac", zabrinjava zapostavljanje nalaza posleratne Državne komisije i izvornih dokumenata.

Na delu je osmišljeno, nastavlja Jovanović, sistematsko umanjivanje odgovornosti takozvane NDH za genocid, uz podršku određenih političkih i verskih centara moći u Evropi.

"Svako potcenjivanje, svesno ili nesvesno povlađivanje nosiocima revizije istine o prvom i Drugom svetskom ratu i genocidu nad srpskim narodom, je veoma štetno i opasno. Ono ohrabruje nosioce revizije i krivotvorenja istorije, produbljuje i ubrzava podele na nacionalnom i međunarodnom planu i gomila konfliktni potencijal", naglašava Jovanović.

Prema njegovim rečima, teze o tome da je srpska istorija 20. veka bila pogrešna, odnosno, da je to istorija "propuštenih prilika", su zlonamerne, usmerene na promenu nacionalne svesti, umanjivanje odgovornosti fašističkih agresora i zavojevača.

"Moramo se čuvati povlađivanja bilo kome ko pokušava da nas uvuče u reviziju istorijske istine, bilo preko sistema obrazovanja, bilo na druge načine. Istorija Srbije i srpskog naroda mora se brižljivo čuvati i odlučno braniti od krivotvorenja kao najpouzdaniji nacionalni orijentir i resurs. Odbrani istorijske istine, Srbija i Rusija će najviše doprineti tako što će dalje unapređivati svoje tradicionalno prijateljske, savezničke odnose zasnovane na principima ravnopravnosti, nemešanja, međusobnog poštovanja i uzajamnosti interesa", zaključio je Jovanović.

image