Dodik za "Rusku gazetu": BRIKS traži partnere, a ne sluge

Jednopolarni svet, na čelu sa Sjedinjenim Državama, želi da obezbedi prosperitet samo za "zlatnu milijardu", ukazao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Rusija je važan politički i ekonomski partner, diplomatski saveznik, koja brani interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno UN. Rusija je garant opstanka Srba u BiH u ovim nestabilnim i neizvesnim vremenima, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik, koji je doputovao u Kazanj gde učestvuje na samitu BRIKS-a, od 22. do 24. oktobra, poručio je i da su zahvalni Moskvi što im prodaje gas po povlašćenoj ceni.

Uoči tako značajnog međunarodnog događaja, Dodik je dao intervju za "Rusku gazetu" poručujući da su savladane mnoge prepreke i poteškoće da se izgradi bilateralna interakcija.

"To je zbog uporne želje Zapada da izoluje Rusiju kroz sankcije i obračuna se sa Republikom Srpskom, koja blokira pristupanje BiH antiruskim sankcijama. Zapadnjaci su preuzeli kontrolu nad finansijskim sistemom na Balkanu. Ali mi pokušavamo da prevaziđemo ove poteškoće, razvijamo zajedničke projekte sa Ruskim železnicama i povećavamo kulturnu i obrazovnu saradnju sa Ruskom Federacijom", rekao je Dodiku.

On je istakao da je potpisan i akcioni plan.

"Dan ranije, Rustam Minihanov i ja potpisali smo akcioni plan za 2024-2026. za sprovođenje protokola između Republike Tatarstan i Republike Srpske o trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj, socijalnoj, kulturnoj i humanitarnoj saradnji. Obuhvata oblasti saradnje kao što su trgovina i investicije, industrija, poljoprivreda, medicina i zdravstvo, obrazovanje i razvoj opština", poručio je Dodik.

Istakao je da SAD otvoreno nazivaju Kinu svojim glavnim rivalom.

"Zapad se veoma približio granicama NR Kine. Istovremeno, Vašington otvoreno kaže da će braniti Tajvan, koji je kineska teritorija. Stoga su težnje Pekinga da osigura svoj teritorijalni integritet i bezbednost prirodne. Danas su Ruska Federacija, Kina i njihovi saveznici ušli u borbu protiv zapadne hegemonije, koja je prešla sve granice. Zapad je svuda počeo da se meša u unutrašnje stvari suverenih država, ruši vlade, slabi konkurente i oduzima njihove resurse", rekao je Dodik.

Lideri BRIKS-a žele da obezbede prosperitet za svoje zemlje, očuvaju ih i spreče političku i vojnu intervenciju.

"Zapad je, iako je u padu, i dalje jak. Stoga će pokušati da povrati vlast osvajanjem malih i bespomoćnih država. Jednopolarni svet je zlo koje ne odgovara tradicijama slobodoljubivog čovečanstva. Jednopolarni svet, na čelu sa Sjedinjenim Državama, želi da obezbedi prosperitet samo za 'zlatnu milijardu', dok ostale čeka ropska sudbina", naglasio je Dodik.

Dodao je da BRIKS, za razliku od Zapada, traži partnere, a ne sluge, zato je prirodno i postalo atraktivna alternativa za sve one koji teže suverenitetu i slobodi.

"Raduje nas sama prilika da prisustvujemo samitu u Kazanju. Tako ćemo se upoznati sa novim geopolitičkim trendovima. Ogroman broj učesnika manifestacije svedoči o njenom značaju za čitavo čovečanstvo. Zahvalan sam ruskoj strani što nas je pozvala da dođemo u Kazanj", istakao je Dodik.