Kurti se sastao sa O'Brajenom: Tražio hapšenje Milana Radoičića

Želim da se svi Sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine poštuju, ali i da je najvažnije da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini žive kao normalni evropski građani, rekao je O'Brajen i otputovao u Prištinu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen otputovao je nakon posete Beogradu u Prištinu gde se sastao sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Kurtijev kabinet saopštio je da su razgovarali o odnosima sa Srbijom, procesu dijaloga pod posredovanjem EU, i primeni Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa, saopštila je vlada tzv. Kosova.

Kurti je istakao da je potpisivanje Osnovnog sporazuma potrebno kao dokaz dobre volje i dobre vere Beograda za brzo ispunjenje i potpuno poštovanje istog i sprovođenje Aneksa.

"Takođe, za zakonitost i pravdu, mir i bezbednost potrebna je predaja glavnog teroriste Milana Radoičića i njegove paravojne grupe", naveo je on.

Tokom susreta Kurti je s gostom razgovarao o bilateralnim odnosima i oblastima u kojima se bliski odnosi SAD i "Kosova" mogu dalje produbiti.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju, izrazio svoju i vladinu zahvalnost za istorijsku ulogu i kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država "Kosovu" i njenom narodu, kao i za blisku saradnju u oblasti energetike, ekonomije, finansija i bezbednosti i odbrane.

Ocenio je da su potpisani sporazum i usvojene deklaracije učinile 10. godišnjicu Berlinskog procesa uspešnom godišnjicom inicijative za unapređenje i negovanje regionalne saradnje u pravcu evropskih integracija.

Sastanak je trajao više od dva i po sata, a prisustvovao je i ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

On je na društvenoj mreži Iks naveo da O'Brajen boravi u prvoj poseti Prištini u svojstvu pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Aziju.

"Radujemo se razgovorima sa kosovskim zvaničnicima o ključnim bilateralnim pitanjima", napisao je Hovenijer.

O'Brajan je juče boravio u Beogradu gde je održao sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

O'Brajan je za RTS izjavio da želi da se svi sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine poštuju, ali i da je najvažnije da Srbi na Kosovu žive kao normalni, evropski građani.