Srbija i Balkan

RTRS: Cvijanovićeva preglasana, Komšić i Bećirović glasali za Predlog zakona o državnoj imovini

Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom imovina ne pripada Bosni i Hercegovini, već isključivo entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj
RTRS: Cvijanovićeva preglasana, Komšić i Bećirović glasali za Predlog zakona o državnoj imoviniGetty © Cemal Yurttas/Anadolu

Na današnjoj sednici Predsedništva BiH preglasana srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović jer su hrvatski član Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović glasali za Predlog zakona o državnoj imovini, saznaje RTRS. 

U obrazloženju predloženog zakona, pišu mediji, kao pravni naslednik Republike BiH, Bosna i Hercegovina je vlasnik državne imovine, što se kosi sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom imovina ne pripada Bosni i Hercegovini, već isključivo entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Predlog zakona biće upućen u dalju proceduru, odnosno u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prema saznanjima RT Balkan, sednica Predsedništva BiH još uvek traje.

Tadić: Komšić i Bećirović stvaraju političke sukobe

Parlamentarna skupština BiH ne može, ni na čiji predlog da donosi zakon kojim reguliše bilo kakvo pitanje vezano za imovinu, pa ni onu koja se kolokvijalno naziva "državna imovina", jer nema takvu nadležnost, naglašava za RT Balkan savetnik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pravnik Ognjen Tadić.

"Nadležnost za donošenje imovinskih zakona imaju isključivo entiteti - Republika Srpska i Federacija BiH. Željko Komšić i Denis Bećirović imaju potrebu da stvaraju političke sukobe i to je jedini razlog zbog kog su danas odlučili da preglasaju Željku Cvijanović", istakao je naš sagovornik.

Ranije je profesor Ustavnog prava Siniša Karan objasnio da je imovina koja se nalazi na području Republike Srpske, bila pokretna ili nepokretna, pripada Republici Srpskoj. I samo Srpska može njome da raspolaže.

"Ovo piše u Dejtonskom sporazumu, ali bez obzira na jasne odrednice, uporno traju pokušaji da se od RS oduzme ono što joj pripada i konstantno se ponavlja priča o državnoj imovini BiH, iako se ona u čuvenom dokumentu iz 1995, kojim je zaustavljen rat, i ne spominje", objasnio je Karan.

image