Srbija i Balkan

"Starlink" Ilona Maska stiže na Kosmet

Firma amerikog milijardera zatražila je dozvolu od prištinskih vlasti da započne sa radom na Kosmetu
"Starlink" Ilona Maska stiže na Kosmet© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Regulatorni organ za elektronske i poštanske komunikacije na tzv. Kosovu (ARKEP) odobrio je američkoj kompaniji "Starlink" pristup internetu na svakoj lokaciji na Kosovu i Metohiji.

"Širom sveta, 'Starlink' je omogućio zajednicama kojima je potrebno pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, omogućio rad na daljinu i pružio kritičnu komunikacijsku podršku tokom prirodnih katastrofa ili drugih vanrednih situacija u državi", navodi se u saopštenju, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Iz ARKEP-a dodaju da će ulazak ove globalne kompanije na domaće tržište uticati i na ekonomsku korist i ukupni razvoj Kosmeta.

"Starlink" je privatna internet satelitska mreža u vlasništvu kompanije "Spejs iks", milijardera Ilona Maska.

Veruje se da "Starlink" ima oko 4.800 uređaja u orbiti, preko kojih se internet osigurava u oko 100 zemalja širom sveta.

Mask je Ukrajini ponudio pristup ovoj mreži nakon početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine.

Kijev je pokušao da zloupotrebi ovu Maskovu pomoć, o čemu je milijarder sam govorio u javnosti.

"Postojao je hitan zahtev vladinih organa da se 'Starlink' aktivira sve do Sevastopolja", pojasnio je Mask i dodao da je bila očigledna namera da se najveći deo ruske flote potopi.

"Da sam pristao na njihov zahtev, onda bi 'Spejs iks' bio eksplicitno saučesnik u velikom činu rata i eskalacije sukoba", napomenuo je Mask.

"Starlink" koriste milioni ljudi širom sveta, jer nudi brži internet od nekih lokalnih provajdera.

image