Srbija i Balkan

Vučić potvrdio: U Kazanj ide četvoro ministara

"Ne možete da budete na evropskom putu i da svakoga dana budete u Moskvi, to je u ovoj situaciji nemoguće", rekao je predsednik Srbije
Vučić potvrdio: U Kazanj ide četvoro ministara© Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da neće ići na samit BRIKS-a u Kazanju, ali da će na samit ići delegacija Srbije koju će činiti četvoro ministara.

Vučić je rekao da je i tog dana kada je dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina za učešće na samitu rekao ruskom ambasadoru da je prethodnih dana dogovarao sa Donaldom Tuskom dolazak u Beograd.

Kako je pojasnio, sutra će biti trilateralni sastanak sa Robertom Ficom i Viktorom Orbanom.

"Donald Tusk dolazi prekosutra", rekao je Vučić gostujući na Radio televiziji Srbije i dodao da u Srbiju dolazi i premijer Grčke Kirjakos Micotakis, a potom i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Nisam krio, rekao sam mu (Vladimiru Putinu) - poštovani gospodine predsedniče, i da nema ovih poseta bilo bi mi veoma teško da dođem zbog različitih stvari koje Vi dobro znate i za koje verujem da razumete  Srbiju", rekao je Vučić i napomenuo da je Srbija jedina koja nije pristupila nijednoj deklaraciji, a samo ove godine ih je bio 44, protiv Ruske Federacije.

Dodao je da će Srbiju u Kazanju predstavljati četvoročlana delegacija od Aleksandra Vulina, Bratislava Gašića, Nenada Popovića i Adrijane Mesarović.

Na pitanje da li je moguće danas biti na samitu BRIKS-a, a da se to ne uzima kao bilo kakvo skretanje sa recimo evrointegracija, Vučić je odgovorio da nije moguće.

Kako je kazao, rasprava o BRIKS-u će biti veoma ozbiljna u roku od godinu i po - dve, ako BRIKS sadržajem bude uspeo da popuni svoje mehanizme.

Kada je reč o evrointegracijama, Vučić je saglasan da su zaglavljene, ali ocenjuje da idu sporo.

"Kad god biste pomislili da je to zbog vladavine prava, ja ću reći – nije. Da prihvatimo nezavisnost Kosova i uvedemo sankcije Rusiji, bili bismo sutra član EU, odmah", smatra Vučić.

On je pojasnio da nije hteo ranije da kaže odluku o odlasku u Kazanj dok ne razgovara sa Putinom lično, što smatra da je izraz izuzetnog poštovanja, odgovornosti i ozbiljnosti jedne zemlje. Dodao je da je razgovor sa predsednikom Rusije bio dobar i sadržajan, uz čestitke povodom godišnjice oslobođenja Beograda.

"Razgovarali smo o gasnom aranžmanu", kazao je Vučić i napomenuo da je razgovarano o šest miliona kubnih metara gasa dnevno i plus dva miliona za ruske kompanije u Srbiji, kao i da je bilo reč i o dodatnim količinama od tri miliona.

Cene koje smo uspeli da dogovorimo su veoma dobre, oni su bili veoma fer, kazao je predsednik Srbije i napomenuo da je cena za Srbiju drastično manja nego ona na berzi.

"Na tome sam zahvalan predsedniku Putinu", istakao je Vučić. 

Najavio je da će prisustvovati 80. godišnjici Dana pobede 9. maja u Moskvi.

Kako je dodao, on je jedan od retkih lidera koji može da razgovara sa Putinom, kaže Vučić i ističe da je i sa O Brajanom pričao o razgovorima sa Putinom.

"Putin mi je rekao da su Ukrajinci i oni koji su ih na to nagonili napravili grešku što su ušli u Kursku oblast i uveren je da će Rusija uspešno da okonča Specijalnu vojnu operaciju", naveo je Vučić.

Istakao je da niko nije podigao glas zbog njegovog razgovora sa Putinom.

"Imali smo deo razgovora koji je ličan i u kojem smo se dobro razumeli", napomenuo je.

"Ne možete da budete na evropskom putu i da svakoga dana budete u Moskvi, to je u ovoj situaciji nemoguće", rekao je Vučić.

"Rudarenje litijuma je naša nasušna potreba"

Vučić, kada je reč o rudarenju litijuma, ističe da je to potreba cele Evrope, i naša nasušna potreba, koja bi dramatično poboljšala ekonomsku situaciju Srbije.

"Moramo da radimo, ako se i tek kada se obezbede uslovi. U ekonomskom smislu, mislim da je to nasušna potreba, kvantni skok", ocenjuje Vučić.

Kaže da "Rio Tintu" ništa ne veruje na reč, i da ih nije on dovodio, već oni koju sada protiv.

"Verujem našim stručnjacima koji proveravaju svaki potez i papir, i koji na kraju donose odluku i koji su garant da će biti zaštićena životna sredina", dodaje predsednik.

Na pitanje da li ima strepnju da li će naše institucije moći da kontrolišu kopanje litijuma, kaže da će dovesti najbolje kompanije za baterije iz sveta i da ćemo mi da kontrolišemo sve, a da ako vide nešto loše istog trenutka će da prekinu projekat.

Komentarišući da li bi Srbija mogla da ima suvlasnički udeo u kopanju litijuma u projektu Jadar, Vučić je rekao da nikada nikoga nisu pitali da li će imati Srbija vlasnički udeo.

"Iznenadiću vas odgovorom, nadam se da ćemo se čak i za to izboriti. Da, uradićemo sve što možemo iako u ovom trenutku mi nemamo pravo zbog svega što su oni potpisali. Verujem da ćemo uspeti i verujem da ćete do kraja godine dobiti odgovor. Pre kraja godine dobićemo više informacija i o tome", rekao je Vučić.

"Nemci i Amerikanci naterali Kurtija da nešto prihvati"

Što se tiče ulaska srpske robe na KiM preko Merdara, Vučić kaže da to znači da su Nemci i Amerikanci naterali Kurtija da nešto prihvati, ali da je on to prihvatio pro forme.

"Kamioni čekaju danima da uđu. Uglavnom su naši proizvodi, ima i srpskih proizvođača, ali oni koji tamo najviše idu su proizvodi naših fabrika koji su u stranim rukama, ali naravno uvek je dobra vest i za sve naše ljude. Bolje je ovako nego što je bilo, ali daleko je od dobrog", ocenio je Vučić.

Vučić je naglasio da je notorna laž da nema srpskih institucija na KiM, pošto su tamo zdravstvo i prosveta.

"Najvažnije institucije Republike Srbije funkcionišu na teritoriji celog Kosova i Metohije, a to su institucije zdravstva, institucije prosvete. Ono što znači život za naše ljude na Kosovu i Metohiji. Da li je situacija dobra? Naravno da nije. Naravno da nije i nikada nije bila, a danas je najmanje dobra. I posledica je naravno svega što se zbivalo u prethodnih nekoliko decenija, ali posledica pre svega onoga što se događalo od 1999. do 2008 više“, rekao je Vučić.

Ističe da je apsolutni rekord u istoriji Srbije koliko novca ulažemo u naš narod na Kosovu i Metohiji.

Vučić je poručio da će novi izbori biti održani u decembru 2026. ili na proleće 2027. godine, ali da će opozicija proći mnogo lošije nego ranije.

Očekuje rekonstrukciju vlade između marta i juna.

Vučić je rekao da nije siguran da izbori u SAD  mogu nešto za Srbiju da promene. Napomenuo je da je većina naroda u Srbiji na strani jednog kandidata.

Vučić kaže da država Srbija ima dobru komunikaciju i sa taborom Donalda Trampa i sa taborom Kamale Haris. 

Vučić je istakao da Srbija ima dobre odnose sa Crnom Gorom.

"To su naši partneri, nastavićemo da sarađujemo", poručio je Vučić i ukazao da je broj Srba prema popisu 15,3 odsto veći, a da je srpski jezik dominantan.

Predsednik je rekao da Srbi znaju šta žele da urade i da je ponosan na srpski narod u Crnoj Gori, ali da Srbija neće vršiti pritisak.

image