Srbija i Balkan

Dodik: Za Republiku Srpsku je važno da bude na samitu BRIKS-a, to je znak da nas uvažavaju

BRIKS nudi novu alternativu funkcionisanja sveta u budućnosti, kaže predsednik RS
Dodik: Za Republiku Srpsku je važno da bude na samitu BRIKS-a, to je znak da nas uvažavaju© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja/ bg

U Kazanju se od 22. do 24. oktobra dešava globalni forum BRIKS u kojem su zemlje koje uvažavaju međusobni suverenitet i ne mešaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja, te žele da ponude jednu sasvim novu alternativu funkcionisanja sveta u budućnosti, rekao je za RTRS predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Zato je važno da se bude ovde, zahvaljujući ruskoj strani koja je smatrala dovoljno važnim da i ja budem ovde pozvan. Treba imati u vidu i to da Republika Srpska nije međunarodno priznata u punom kapacitetu, ali je uvažena. To govori o tome da smo putem naših ruskih prijatelja obezbedili da budemo ovde u Kazanju i da učestvujemo u posmatranju svega onoga što se ovde dešava kako bismo bolje mogli razumeti svetska kretanja, podrazumevajući da razumemo na koji način funkcionišu EU i Zapad", rekao je predsednik Srpske.

Dodik je poručio da se BRIKS razlikuje po tome što institucionalizuje saradnju zemalja koje danas po domaćem proizvodu prevazilaze Grupu sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta.

"To govori da se ta koncentracija ekonomske moći polako seli upravo u BRIKS. Jedan od oblika i formi saradnje jeste BRIKS banka koja je formirana da podrži investicione, infrastrukturne i razvojne projekte, ne samo u zemljama članicama, nego i drugim pretendentima i prijateljima za koje se proceni da mogu podržati takvu vrstu projekta. Sve to nije politički uslovljeno, kao što je slučaj sa EU. Svaki fening koji dolazi iz EU je politički uslovljen i nikada se ne zna dokle to ide. Mogu da procenim da to ide prema tome da se smanji uloga Republike Srpske i da se centralizuje i unitarizuje BiH, čemu se mi protivimo", istakao je Dodik.

Dodik je ocenio da je BRIKS asocijacija budućnosti sveta.

"Svako ko upravlja državom treba da razmišlja o tome na koji način da se sarađuje. To nije isključivo, možete da budete deo i drugih asocijacija, a možete da budete i deo BRIKS-a ako ispunite osnovne kriterije koji se tamo nalaze", objasnio je.

Dodik je napomenuo da je "izvršena potpuna dolarizacija sveta i da je dolar postao svetska valuta broj jedan i ono što se zove obračunska rezervna valuta, ali da su mnoge zemlje izračunale da gube ogromno bogatstvo svojih zemalja zato što se upravo ide na taj način sistema obračuna".

"Sada vidimo da današnje zemlje članice BRIKS-a zagovaraju da se napravi zaseban platni odnos između zemalja i da se izbegne ono što gledamo od Amerikanaca, a to je stalno uslovljavanje bankarskog sistema sa načinom plaćanja i međunarodnom korespondencijom u finansijskom svetu. Biće zanimljivo posmatrati na koji način će to biti organizovano", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je BRIKS prednost za Republiku Srpsku i sve ostale.

"BRIKS nije vojna organizacija, već asocijacija za saradnju suverenih država koja se izražava na bazi volje svih, da sarađuje na dobrobit svih i neće se mešati u unutrašnje stvari tih zemalja. To je nešto što svako ko ima zdravu logiku trebao bi da percipira kao zaista važnu asocijaciju", poručio je Dodik.

image