Vučić u Slovačkoj: Počeo sastanak sa Ficom i Orbanom u Komarnu

Na trilateralnom sastanku jedna od važnijih tema je jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u slovačkom gradu Komarnu sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Vučić je uoči sastanka ocenio da je za Srbiju uspostavljanje trilateralne saradnje u oblasti migracija sa, kako je istakao, prijateljskim zemljama Slovačkom i Mađarskom od velike važnosti.

On je, takođe, izrazio nadu da će današnji susret biti samo prvi korak ka saradnji, koji će dati konkretne rezultate, kao što, podseća Vučić, Srbija već ima bilateralno sa Austrijom i Mađarskom.

"Uvek je zadovoljstvo sresti se sa dragim prijateljima Robertom Ficom i Viktorom Orbanom. Danas su u Slovačkoj pred nama važne teme, koje se tiču bezbednosti Evrope i našeg regiona" napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Sastanak je počeo u Novoj tvrđavi u Komarnu, malo posle 10.30 časova.

Na trilateralnom sastanku, lideri Srbije, Slovačke i Mađarske će razgovarati o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, ali i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

Jedna od važnijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je Kancelarija slovačke vlade.

Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom.

"Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom", saopštila je kancelarija.

Italija je postigla sporazum da se migranti procesuiraju u Albaniji, šema za koju su neke evropske zemlje rekli da bi se mogla koristiti kao model.

Ovim sastankom zemlje pokušavaju da ojačaju regionalnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i obezbede efikasniju zaštitu spoljnih granica EU.

Razgovor između lidera Slovačke, Srbije i Mađarske mogao bi da dovede do konkretnih koraka za poboljšanje migracione situacije i minimiziranje ilegalnih migracijskih tokova ka Evropi.

Nakon trilateralnog sastanka, održaće se i zajednička konferencija za novinare Vučića, Fica i Orbana.

U delegacijama će biti i ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica, koji će održati zaseban sastanak, a Srbiju će predstavljati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Vučić je ranije danas izjavio da veruje da će u Slovačkoj imati odličan sastanak sa premijerom te zemlje Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednik je na svom instagram nalogu naglasio da su Fico i Orban "iskreni prijatelji Srbije".

Inače, Komarno je poznat kao najveći grad u Slovačkoj sa mađarskom većinom, a za srpsku istoriju, ovaj grad je važan kao jedino značajnije središte Srba na tlu današnje Slovačke.

Nekada brojna i bogata zajednica danas je gotovo nestala, ali je u gradu očuvana velika srpska pravoslavna crkva.