Srbija i Balkan

Ko je Tonino Picula, novi izvestilac EP za Srbiju

Hrvatski političar je učesnik ratova devedesetih, a domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju
Ko je Tonino Picula, novi izvestilac EP za SrbijuGetty © Thierry Monasse

Za novog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju izabran je hrvatski političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine Tonino Picula.

On je izabran na plenarnoj sednici EP na kojoj su izabrani i drugi izvestioci za Zapadni Balkan, a na toj funkciji zameniće bivšeg slovačkog poslanika u EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao na izborima održanim za EP u junu 2024. godine.

Novi izvestilac za Srbiju, učesnik je ratova 90-ih, a domaćoj javnosti je poznat i po izjavama negativnim po Srbiju.

Picula je najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice.

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u AFET-u, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom.

Radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i takozvanim Kosovom i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Izvestioci u EP su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima, o kojima se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove, a potom i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se i glasa o izveštajima.

Poslanici SD biće zaduženi i za Albaniju, izvestilac za Bosnu i Hercegovinu i takozvano Kosovo biće iz Evropske narodne partije (EPP), za Crnu Goru iz grupe Obnovimo Evropu (Renew), dok će izvestilac za Severnu Makedoniju biti iz grupe Zeleni.

image