Nešić o preglasavanju Cvijanovićeve: Bećirović i Komšić izveli "performans"

Državna imovina je crvena linija ispod koje niko u Republici Srpskoj neće ići, poručio je ministar bezbednosti BiH

Ministar bezbednosti BiH i predsednik DNS-a Nenad Nešić, oštro je kritikovao odluku Predsedništva BiH o usvajanju Predloga zakona o tzv. državnoj imovini, ocenjujući da je taj predlog već sada propao.

Nešić je istakao da su Denis Bećirović i Željko Komšić preglasavanjem Željke Cvijanović izveli "performans", naglašavajući da nisu nadležni za usvajanje ovog zakona, preneo je Kliks.

"Zakon o državnoj imovini ne može da ode dalje od kante za smeće", rekao je Nešić.

Prema njegovim rečima, "državna imovina je crvena linija ispod koje niko u Republici Srpskoj neće ići".

On je podsetio da Dejtonski mirovni sporazum definiše da državna imovina pripada entitetima, a da Ustav BiH precizno propisuje nadležnosti institucija, među kojima nije državna imovina.

Nešić smatra da se pitanje državne imovine može rešiti isključivo u skladu sa Ustavom BiH i ustavima entiteta, pozivajući sve strane da prihvate dejtonsku realnost.

"Pritisci i ucene nisu put za rešenje", poručio je Nešić.

On je takođe ukazao na to da je OHR preneo svu državnu imovinu u distrikt Brčko na ovaj entitet, postavljajući pitanje zašto to ne važi i za ostale entitete.

"Još nisam čuo objašnjenje kako to državna imovina u Brčkom pripada distriktu, a u entitetima to ne važi", dodao je Nešić.

Tadić: Pucanj u prazno

Pravnik Ognjen Tadić je nakon jučerašnje sednice u Predsedništvu, na kojoj je srpski član Željka Cvijanović preglasana izjavio da Predsedništvo Bosne i Hercegovine ne može da predlaže Parlamentarnoj skupštini BiH zakone koje nisu u njenoj nadležnosti, kao i da zakon o imovini nema nikakve veze sa nadležnostima BiH.

Tadić je istakao da je sa pravnog stanovišta to "pucanj u prazno", a sa političkog da može da ima svoja obrazloženja koja idu od toga da se radi o dvojici sebičnih ljudi koji žele da politiku podrede u potpunosti sebi i da sada Bećirović krene u predizbornu kampanju za sledeće izbore.

Tadić je naglasio da "nadležnost za donošenje imovinskih zakona imaju isključivo entiteti - Republika Srpska i Federacija BiH".

Na jučerašnjoj sednici u Predsedništvu Bosne i Hercegovine,srpski član Željka Cvijanović je preglasana, odnosno hrvatski i bošnjački članovi Željko Komšić i Denis Bećirović glasali su za Predlog zakona o tzv. državnoj imovini.