Vučić sa Ficom i Orbanom: Mir danas nije popularna reč

Lideri Srbije, Slovačke i Mađarske su razgovarali o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, kao i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu

Ove godine je 80 odsto migranata manje nego prošle godine, a mi smo oko migracija postigli rezultate radeći zajednički, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sastao u slovačkom gradu Komarnu sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"U prihvatnim centrima u Srbiji se trenutno nalazi 477 migranata. Mi ćemo raditi svoj posao u interesu Evrope i naše braće u Mađarskoj i Slovačkoj, kao i u našem interesu, i verujem da će rezultati biti dobri ", rekao je predsednik Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka tri lidera. 

On je istakao da je srećan što se na današnjem sastanku razgovaralo o mnogim temama. Vučić je podsetio i na pokušaj ubistva na slovačkog premijera i izrazio zadovoljstvo što ga vidi u dobrom zdravlju.

"Za nas je 15. maj, dan pokušaj ubistva Roberta Fica, bio izuzetno težak. To nije pitanje mojih ličnih odnosa sa Robertom, već kao se cela Srbija tog dana obećala. Ono što meni smeta je činjenica da se mnogi u Evropi i svetu prave da se to nije dogodilo. Zato mi sa velikom pažnjom iščekujemo rezultate istrage slovačke države, jer smo sasvim uvereni da to nije moglo da bude samostalno delo pojedinca, već rezultat sveopšte atmosfere i opštih i koordinisanih napada na premijera Fica. Ne želeći da se ni na koji način mešamo u unutrašnje stvari u Slovačkoj, samo hoću da kažem, dragi Roberte, da Vam želimo dobro zdravlje, formu i da još dugo radite u interesu svoje zemlje, porodice, naroda i verujem da će to biti dobro i za sve vaše prijatelje", istakao je Vučić. 

Naveo je da je danas razgovarao sa Ficom i Orbanom i o svim drugim važnim pitanjima i da svaki put mnogo toga nauči od njih dvojice.

"Radujem se našim bilateralnim susretima uskoro u Beogradu, a uvek sam spreman i smatram ovaj format trilateralnih susreta u kojima naše tri zemlje učestvuju veoma važnim i dobrim", rekao je Vučić.

Predsednik je ocenio da trojica lidera imaju "nešto" različito viđenje situacije na ratištu u Evropi i Ukrajini, ali je istakao da njih trojica bar mogu da izgovore reč mir koja je, kako je rekao, danas veoma "nepopularna".

"Danas u Evropi i svetu sme da se govori samo o pobedi jednih nad drugima, a ne o tome koliko nam je mir nasušno važan", rekao je Vučić.

Dodao je da je sagovornicima izrazio zahvalnost na podršci na evropskom putu. 

Na pitanje slovačkog novinara da li je današnji sastanak neki novi format saradnje poput Višegradske grupe,  Vučić je izjavio da Srbija danas sa Mađarskom ima najbolju saradnju u istoriji, kao i sa Slovačkom, kao i da će Srbija svaku inicijativu za unapređenje saradnje sa tim zemljama podržati.

Na isto pitanje Fico je rekao da je saradnja zemalja članica Višegradske grupe utoliko značajnija, jer Evropska unija ima svoju "mračniju stranu" u smislu dvostrukih standarda, i da postoje pokušaji da se likvidira Višegradska grupa.

"Ima tema koje nas ujedinjuju. Za to sam da Srbija postane deo ovih struktura", rekao je Fico.

Orban je istakao da je tokom mnogo godina naučio da ne treba biti previše pametan i izmišljati formate.

Srbija nikad neće biti "hot-spot" za migrante

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija Mađarsku i Slovačku doživljava kao bliske zemlje, dodavši da će "svaka vrsta sastanka i inicijative od naših prijatelja biće podržana od strane Srbije".

"Sa Mađarskom to nije bio slučaj kroz istoriju, ali zahvaljujući Viktoru i njegovoj izuzetnoj inicijativi za uspostavljanje boljih odnosa sa susedima, Srbija i Mađarska danas imaju najbolje odnose u svojoj istoriji. Sa Slovačkom smo uvek imali bratske odnose, verujem da su danas možda najbolji u istoriji, zahvaljujući Robertu", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

Na pitanje da li postoji šansa da Srbija postane "hot-spot" za migrante, Vučić je odgovorio da "nema tog trika, igre i nikakve priče". 

"Moji prijatelji niti su to pitali niti su to tražili niti bilo ko drugi sme to da me pita, pošto mi ne pada na pamet da uopšte o tome razgovaram", naveo je Vučić.

Fico: Konstruktivan sastanak prijatelja

Premijer Slovačke Robert Fico je sastanak trojice lidera okarakterisao kao konstruktivan sastanak prijatelja.

"Bili smo u pravu kada smo na početku velike migrantske krize, pre nekoliko godina veoma jasno govorili da je osnova borbe protiv ilegalne migracije zaštita spoljne granice EU", rekao je Fico.

Naveo je da je neophodno biti svestan da u EU postoji oko pet miliona migranata koji, kako je rekao, tu nemaju šta da traže, sa potpuno drugim mentalitetom, sa potpuno drugim kulturnim korenima, što negativno utiče na razvoj Evrope, na stanje u kojoj se Evropa nalazi.

"Zato nas trojica to smatramo velikim prioritetom. Sa predsednikom vlade Mađarske vršićemo pritisak u pravcu zdravog razuma kada je reč o usvajanju mera protiv ilegalne migracije", istakao je Fico.

Ocenio da su koraci koje je preduzimala Srbija štitili Mađarsku, Slovačku i celu Evropsku uniju (EU) od ilegalne migracije, a izrazio je i punu podršku Srbiji da u što kraćem vremenu postane članica EU.

Fico je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na borbi protiv ilegalnih migracija.

"To su one antimere koje su u velikoj meri omogućile EU da savlada migracione tokove, jer to što je Srbija preduzimala nije bilo u korist Srbije, već su to bili koraci koji su štitili Slovačku, Mađarsku i celu EU. Cela EU bi trebalo da bude zahvalna tebi za entuzijazam i za onu energiju koju si posvetio ilegalnoj migraciji", rekao je on Vučiću.

Izrazio je punu podršku ambiciji Srbije da u što kraćem vremenu postane članica EU i naglasio da ne može da zamisli da bi trebalo da neko Srbiju pretekne na putu prema EU.

"Uradićemo sve u tom pravcu da se ova legitimna ambicija tvoje zemlje u što kraćem roku ispuni", poručio je Fico predsedniku Srbije.

Orban: Zapad u panici i zato donosi pogrešne odluke

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da Evropska unija nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata, navodeći da je u 2023. godini doneta odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a da je do sada vraćeno 84.000.

Orban je rekao da je 2015. godine podneto osam miliona zahteva za azil u okviru Evropske unije i da je zabeleženo 3,8 miliona ilegalnih pokušaja ulaska u Evropu.

Kako je naveo, u 2023. godini doneta je odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a do sada je vraćeno 84.000 migranata.

"Gospodin Fico je bio u pravu da 80 odsto tih odluka nije moguće ni realizovati. To je bilo moguće videti unapred, od tada nastaje panika. Zapadni predstavnici su u panici, a kad je čovek u panici donosi pogrešne odluke", rekao je Orban.

Mađarski premijer je istakao da, kada je reč o ilegalnim migracijama, trojica lidera imaju odgovornost za region i regionalnu saradnju, kao i svako pojedinačno za svoju zemlju.

Kako je rekao, predvideli su šta će se desiti još 2015. godine kada su, kaže, milioni ljudi iz drugačijih kultura bez ikakve dozvole i kontrole ulazili na evropski kontinent.

"Znali smo da će se desiti problemi. Govorili smo da će se, ako ne budu sledili naš primer i borili se protiv ilegalnih migracija, naći u problemima. Nisu nas slušali, a sada su suočeni sa činjenicama'', naglasio je Orban.