Sabor o slanju vojnika u NATO misiju: Tenzije između Milanovića i Plenkovića

Rasprava u hrvatskom parlamentu dolazi nakon što je Odbor za odbranu podržao slanje vojnika u NATO misiju, a konačnu odluku doneće Sabor na glasanju u petak, pri čemu je potrebna dvotrećinska većina

Višenedeljna rasprava o slanju hrvatskih vojnika u NATO misiju podrške Ukrajini prenela se danas u Sabor, uz oštre diskusije između hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, vladajuće većine i premijera te zemlje Andreja Plenkovića.

Milanović je kritikovao odluke vlade, dok su Plenković i njegovi poslanici optuživali hrvatskog predsednika da stavlja lične interese ispred javnog, preneo je Tportal.

Poslanica Ivana Kekin iz stranke Možemo kritikovala je i Milanovića i Plenkovića, rekavši da su "ispred javnog interesa stavili lične sukobe i predizborne interese".

Miro Bulj, poslanik iz stranke Most naglasio je da njegova stranka neće podržati slanje vojnika u bilo koju misiju u kojoj se ratuje, ističući da "hrvatski sinovi i ćerke moraju da brane hrvatske granice od migranata".

Siniša Hajdaš Dončić iz Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) istakao je da nema sumnje kada je u pitanju pomoć za Ukrajinu, ali postavlja pitanja zbog nedostatka informacija.

"SDP gaji veliku sumnju, jer nema potpune informacije o tome što se sprema. Narativ da je SDP proruska opcija, ja s gnušanjem odbijam. SDP-u je interes hrvatsko društvo, hrvatski građani, borba za bolji život penzionera i mladih", rekao je Hajdaš Dončić.

Poslanica SDP-a Mirela Ahmetović rekla je da je premijer Andrej Plenković osrednji "vonabi apsolutista" i da bi vladajući HDZ mogao da prepiše SDP-ova rešenja, ali neće.

Takođe je rekla da HDZ ima "primitivni i deplasirani" politički diskurs.

Ante Sanader iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je da mora da se vidi "ko je žrtva, a ko agresor", dok je Majda Burić, takođe iz HDZ-a, optužila Milanovića i SDP da rade protiv hrvatskih interesa.

Tenzije su dodatno porasle kada je Bulj kritikovao državno vođstvo za korišćenje Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) u političke svrhe, dovodeći u pitanje legitimitet vlasti.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković reagovao je na optužbe o "veleizdaji", naglasivši ozbiljnost takvih izjava.

Rasprava dolazi nakon što je Odbor za odbranu podržao slanje vojnika u NATO misiju, a konačnu odluku doneće Sabor na glasanju u petak, pri čemu je potrebna dvotrećinska većina.

Očekuje se nastavak rasprave o tom kontroverznom pitanju, koje izaziva duboke podele među političkim strankama.