Đurić potpisao Memorandum o razumevanju sa Vanuatuom: Opredeljeni za jačanje odnosa

Šef diplomatije Srbije istakao je da se radi o istorijskoj poseti delegacije Vanuatua, budući da je to prva poseta Srbiji na visokom nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 2018. godine

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom inostranih poslova, međunarodne saradnje i spoljne trgovine Vanuatua Mataijem Seremajom Navaluom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja i potpisao Memorandum o razumevanju o bilateralnim konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja.

Đurić je istakao da se radi o istorijskoj poseti delegacije Vanuatua, budući da je to prva poseta Srbiji na visokom nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 2018. godine.

"Delimo politiku, ljudske i sve druge vrednosti. Imamo izbalansiran pogled na međunarodne odnose. Naše zemlje žele da se ubrzano razvijamo, sa fokusom na ekonomsku i političku stabilnost", rekao je Đurić.

Ministar je razgovor ocenio kao iskren i prijateljski, otvoren i sadržajan, dodajući da će potpisani memorandum doprineti boljem razumevanju za poziciju Srbije u internim i regionalnim pitanjima, ali i razumevanju izazova sa kojima se suočavaju ljudi u Vanuatuu i Pacifičkom pojasu.

Đurić je najavio da će delegacija te zemlje posetiti neke od najboljih poljoprivrednih i naučnih instituta i osvrnuo se na prosvetnu saradnju dveju zemalja kroz program "Svet u Srbiji".

On je dodao i da ima prostora za unapređenje saradnje u turizmu, zdravstvu i visokim tehnologijama, kao i da je Srbija spremna da sa Vanuatuom podeli iskustva u oblastima kao što su e-uprava, digitalizacija i veštačka inteligencija, podsetivši da naša zemlja u decembru preuzima predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

U političkom smislu, Đurić je narodu Vanuatua poručio da može da računa na Srbiju.

"Srbija je vaš iskreni prijatelj. Računajte na našu podršku u međunarodnoj areni. Hvala na trudu za unapređenje odnosa koji će ostati lepo nasleđe i za buduće generacije", poručio je Đurić.

On je naglasio spremnost naše zemlje da sa partnerima iz Vanuatua ravnopravno prilazi ključnim međunarodnim temama, poštujući povelju UN, međunarodno pravo i trudeći se da svim državama prilazi na jednak način, te praveći partnerstva sa onima koji nas tretiraju na isti način.

Ministar Đurić je sagovornika upoznao i sa izazovima Srbije kada je tokom leta u pojedinim delovima zemlje vladala suša, što je stvorilo višemilionske štete u poljoprivredi, izražene u evrima.

Zamenik predsednika Vlade i ministar inostranih poslova, međunarodne saradnje i spoljne trgovine Vanuatua Mataija Seremaja Navalua zahvalio je Đuriću na srdačnom dočeku i istakao da kulturološke razlike između dva naroda nisu prepreka plodotvornoj saradnji.

"Izuzetno smo privilegovani da prisustvujemo sastanku koji znači jačanje naših odnosa. Pojačali smo zajedničku saradnju na rešavanju globalnih pitanja poput obezbeđivanja mira i bezbednosti, a beležimo i rast u trgovinskoj razmeni", rekao je Navalua.

On je pozdravio potpisivanje Memoranduma za koji je rekao da predstavlja mehanizam jačanja bilateralnih odnosa i pokazuje da obe zemlje imaju veliki broj zajedničkih interesa, najavljujući da će sutra biti potpisan sporazum i u oblasti sporta.

Navalua je izrazio podršku održavanju specijalizovane izložbe Ekspo 2027, izražavajući zadovoljstvo što će u njoj učestvovati, ali i zbog toga što srpski univerziteti postaju primamljivi za studente iz Vanuatua.
"Trenutno je na studijama u Srbiji troje naših studenata, a nadamo se da ćemo uskoro imati priliku da vidimo više studenata u vašoj zemlji", zaključio je Navalua.