Pukla NATO bruka u Zagrebu: Skinuta tajnost podataka, vojnici ipak idu u Ukrajinu

Iako je u Saboru hrvatski ministar tvrdio kako vojnike neće slati u Ukrajinu, ipak je obznanio da NATO planira da ih pošalje u Kijev, te da tamo već postoji NATO komanda od pedesetak ljudi

NATO je deklasifikovao, odnosno skinuo tajnost podataka na zahtev hrvatskog premijera Anderja Plenkovića o novoj "pomoći" Alijanse Ukrajini, objavio je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić.

Dok je trajala rasprava u Saboru, koji bi trebalo da glasa o pridruživanju Hrvatske toj novoj pomoći Ukrajini, nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović odbio da potpiše učeće Zagreba, stigla je ta informacija.

"NATO je juče dobio zahtev za deklasifikaciju od strane Plenkovića, i danas dok sam ja odgovarao na replike, ta informacija je došla u vladu kor premijera", rekao je Anušić.

Ministar je u Saboru tvrdio kako hrvatski vojnici, kao ni ostali vojnici iz članica NATO-a neće biti raspoređeni u Ukrajini, ipak, opovrgao ga je sam Plenković.

Hrvatski premijer je u izjavi medijima rekao da ova aktivnost podrazumeva nekoliko pripadnika oružanih snaga zaduženih za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini.

"NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi pedesetak ljudi", rekao je Plenković.

Potom je i Anušić potvrdio da će nekolicina hrvatskih vojnika završiti u Ukrajini, dodajući da je to osoblje "strogo u svrhu veze i koordinacije pomoći, koji će povremeno putovati u Ukrajinu".

"Radi se o pripadnicima NATO snaga koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO zapovedništvo odrediti da mogu po potrebi da putuju u Kijev, gde će se koordinirati logistička potpora celog sveta ili zapadnog sveta koja već traje pune dve i po godine. Dakle, putovaće na bilateralne sastanke s ukrajinskim vođstvom oko distribucije pomoći", dodao je.

Milanović: Video sam NATO dokument, Plenković nas uvlači u rat

Oglasio se i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je naveo da je video NATO dokument, te da će hrvatski vojnici sigurno otići u Ukrajinu.

On je ponovio da nije hteo da potpiše odobrenje za učešće Hrvatske u ovoj misiji i optužio Plenkovića da želi Hrvatsku da uvuče u rat.

"Podsetiću i na zadatke misije NSATU, koje nisu kako to Plenković želi da prikaže dostava pošte. Glavni zadaci NATO vojnika u misiji biće razvoj snaga, koordinacija opremanja, koordinacija obuke i logistika opremanja ukrajinske vojske. Ako Plenkoviću nije jasno, to su sve aktivnosti vojne podrške zemlji u ratu", istakao je Milanović.

Dodaje da Plenković nastavlja da vara javnost govoreći da će nekoliko oficira za vezu završiti u Ukrajini.

"Svi, a ja sam jedan od njih, koji su imali uvid u taj dokument znaju da nije reč o nekoliko oficira za vezu niti o dostavljačima pošte, kako to cinično kaže Plenković", navodi Milanović.

Napominje da je sada jasno zašto je po svaku cenu Plenković želeo da spreči da poslanici u Odboru za odbranu dobiju uvid u taj dokument, kako bi i dalje mogao da manipuliše činjenicama i zavarava hrvatski narod.