Srbija i Balkan

U Severnoj Mitrovici uhapšen još jedan Srbin, novi strah i uznemirenost među Srbima

Nekadašnji pripadnik Kosovske policije Slađan Trajković uhapšen je u četvrtak uveče u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici zbog navodnog ratnog zločina; Petković upozorio da Kurti nastavlja lov na Srbe
U Severnoj Mitrovici uhapšen još jedan Srbin, novi strah i uznemirenost među SrbimaNone

Ova vest koja se sinoć pred ponoć brzo proširila Severnom Mitrovicom unela je novi strah i uznemirenje među Srbe na severu Kosova.

Nije još poznato gde je Srbin koji je početkom novembra sa ostalim kolegama napustio KPS, uhapšen, da li u svojoj kući u ovom naselju ili na ulici, jedino što je izvesno jeste da je u Bošnjačkoj mahali u poslednjih sedam dana, kao i juče popodne, na više mesta bilo patrola i patrolnih vozila Kosovske policije.

Portal "Kosovo onlajn" pred ponoć preneo je da je supruga uhapšenog Slađana Trajkovića potvrdila vest o hapšenju i dodala da ga terete za navodni ratni zločin.

Suzana Trajković, supruga uhapšenog Slađana noćas je za ovaj portal rekla da je pre ponoći bila u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice i da su joj tamo rekli da njen muž tokom večeri prebačen u Prištinu i da mu je određen pritvor od 48 sati.

Ona je dodala da je Slađan od 2013. godine bio policajac u KPS-u i da je "neverovatno da je sada, kad je napustio službu uhapšen".

"Za šta mogu da budu Srbi optuženi, kakav ratni zločin, toliko godina bio je pripadnik Kosovske policije. Ovo je strašno šta se radi Srbima", rekla je ona dodajući da je njen suprug dijabetičar ida kod sebe nema lekove.

"Novo hapšenje i to bivšeg srpskog policajca Slađana Trajkovića na KiM pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe, ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju! Kako se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije a nisu postojali dok subili deo kosovskog sistema", napisao je noćas na Tviteru Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije. 

Ostaje da se vidi kako će ova vest uticati na situaciju širom severa Kosova i Metohije i kakva će biti reakcija Srba.

"Ako je ovo odgovor Kurtija na zahteve da nas ostavi na miru, da puste iz zatvora Dejana Pantića i Adžića, da se Kosovska policije povuče iz Severne Mitrovice, onda to nije dobro", kratko su nam sinoć oko ponoći rekli neki od Srba na barikadi u Rudaru kod Zvečana.

Inače, pre sedam dana policija tzv. Kosova na Jarinju je uhapsila Dejana Pantića, bivšeg policajca KPS. Njemu je određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je počinio krivično delo "izvršenje terorističkog akta". Par sati posle hapšenja, Srbi su na severu podigli su barikade na svim glavnim putnim pravcima.

Nešto ranije uhapšen je i Mitrovčanin Miljan Adžić.

Sem ovog hapšenja, noć je na severu KiM protekla mirno. Barikade su i jutros osvanule na ukupno sedam mesta, u Rudaru, Srbovcu, Ibarskoj Slatini, Lešku, Zupču, Varagama i Gazivodama, a i dalje su blokirani administrativni prelazi Jarinje i Brnjak.

Na barikadi u Rudaru, na kojoj je i proteklu noć provelo više stotina Srba sinoć je sa pažnjom propraćen intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića RTS-u.

Škole na severu Kosova ne rade ni danas, peti dan za redom.

image