Aplikacija Prištine za članstvo u EU biće "zarobljena" u fiokama birokrata

Zahtev iz Prištine bi mogao da ostane "zarobljen" u Evropskom savetu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče je u Češkoj predao zahtev tzv. Kosova za  status kandidata za Evropsku uniju, ali, kako prenose "Novosti", aplikacija Prištine za sada će ostati u fiokama Evropskog saveta.

"Nameravamo da obavestimo zemlje članice i institucije EU o kandidaturi na sledećem sastanku ambasadora u Briselu. Nećemo imati dovoljno vremena za bilo koje druge procedure poslednjih dana češkog predsedavanja", saopštili su za taj list iz češkog predsedništva EU.

Izvori lista iz Evropskog saveta očekuju da će na predstavljanju prištinske kandidature doći do reakcija na ambasadorskom nivou, pre svega od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Reakcija se, kako ističu, očekuje i od onih koji nisu zadovoljni trenutnim stanjem na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko se te predikcije obistine, zahtev iz Prištine bi mogao da ostane "zarobljen" u Evropskom savetu, bez slanja na dalju proceduru u Evropsku komisiju.

Priština je juče, kako navode, srušila i Vašingtonski, kada je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti zvanično u Pragu, i to Češkoj kao predsedavajućoj EU, podneo zahtev tzv. Kosova za članstvo u Uniji. Kurti je dokument uručio češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku, koji je rekao da mu je "čast da prihvati ovaj zahtev".

Beograd, s druge strane, razgovara sa pet članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, ali i sa drugim evropskim državama da spreče da se zahtev Prištine uzme u razmatranje, jer se time i ruše ključna dokumenta na kojima počiva Unija - Ugovor o EU, odnosno Lisabonski sporazum.

Iz Prištine su najavili i da će u narednom periodu podneti zahtev i za dobijanje članske karte NATO.