Kfor: Razmatramo zahtev Srbije za povratak vojske na KiM

Vlada Srbije uputila je Kforu zahtev, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM

Snage Kfora saopštile su popodne da su primile zahtev Srbije za povratak bezbednosnih snaga na KiM, ukazavši da se zahtev trenutno razmatra.

Podsetimo, na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM, saznaje Tanjug.

Zahtev je nešto pre 11 časova predala Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, pri Generalštabu Vojske Srbije, na administrativnoj liniji kod Merdana, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na KiM.

Bivši pripadnik policije tzv. Kosova Dejan Pantić uhapšen je pre nedelju dana, a Specijalno tužilaštvo Osnovnog suda u Prištini odredilo mu je meru pritvora od 30 dana, do 9. januara 2023. godine. Sinoć je u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici uhapšen i bivši srpski policajac Slađan Trajković zbog navodnog ratnog zločina.

Izveštač RT Balkan javlja da je sve više ljudi na barikadi u Rudaru, a da Srbi, dok čekaju rasplet, citiraju jutros austrijskog nobelovca Petera Handkea i njegovu rečenicu "Srbi na Kosovu i Metohiji žive beskrajnu noć".

Vlada Srbije usvojila je sinoć odluku da se Kforu uputi zahtev, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM. Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je sinoć da Kfor neće prihvatiti zahtev Srbije.

Kako je naveo predsednik, odluka je doneta jednoglasno i Srbija traži samo poštovanje međunarodnog javnog prava i ništa više od toga. Međutim, istakao je, gotovo je sigurno da zahtev neće biti prihvaćen.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče je u Češkoj predao zahtev tzv. Kosova za status kandidata za Evropsku uniju, a najavio je da će Priština učiniti sledeći korak i podneti zahtev za članstvo u NATO.

16. dec 2022 • 21:29

Kurti se sastao sa britanskim ministrom za Evropu

Premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa ministrom za Evropu Velike Britanije Leom Dohertiem, koji boravi u zvaničnoj poseti Kosovu sa kojim je razgovarao o najnovijim dešavanjima, pri čemu je istakao podnošenje aplikacije tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji juče u Pragu, prenosi "Kosovo onlajn".

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Kurti je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj pomoći i podršci Velike Britanije za, kako je naveo, oslobođenje, izgradnju, razvoj i unapređenje "Kosova".

Tokom sastanka naglašena je podrška Velike Britanije članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama i dobroj saradnji u oblasti bezbednosti.

Kurtija je na sastanku pratio zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti, dok su ministra Dočertija pratili ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolas Abot i šefica Odeljenja za Zapadni Balkan u Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, Medlin Noks, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Kfor: Pažljivo pratimo situaciju na severu KiM

"Pažljivo motrimo situaciju na severu Kosova. Kfor ima sposobnost i osoblja da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na osnovu rezolucije 1244 iz 1999. godine", naveo je Kfor na Tviteru.

Kako se dalje ističe, "od oktobra pojačavamo naše prisustvo, uključujući dodatne trupe i patrole na severu Kosova ove nedelje. Očekujemo da će svi akteri blisko sarađivati sa Kforom i uzdržati se od provokativnih demonstracija sile, kako bi se osigurala bezbednost i sigurnost svih zajednica".

"Pozivamo sve strane da se angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu.

Kfor će nastaviti da ispunjava UN mandat za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog", navodi se na kraju.

Na severu Kosova đaci od ponedeljka ponovo u klupama

"Na sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa prostora severa Kosova i Metohije a na preporuku Kriznog štaba, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn nastava za učenike srednjih škola", stoji u saopštenju Kriznog štaba severa Kosova koje je potpisao Ivan Zaporožac, načelnik školske uprave i član Kriznog štaba.

"Imajući u vidu nepromenjenu situaciju u odnosu na trenutak kada je doneta odluka o obustavi nastave, današnja odluka je doneta isključivo imajući u vidu budućnost naše dece i potrebe da se i u ovim, izuzetno teškim uslovima i kompleksnoj situaciji mora omogućiti proces nastave najosetljivijim delovima našeg društva kako ne bi trpeli zbog pritisaka iz Prištine", stoji u saopšenju uz naznaku da će detalje izvođenja nastave sa roditeljima koordinisati razredne starešine.

Starović: Nova hapšenja su Kurtijeva odmazda zbog ostavki i želja da eskalira

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović saopštio je da su nakon hapšenja Pantića, uhapšena još dva bivša policajca, dodavši da su želje premijera Kosova Aljbin Kurti da situacija na severu eskalira.

"Posle Dejana Pantića, pod lažnim optužbama uhapšena su još dva srpska (bivša) policajca Slađan Trajković i Z.M. Ništa osim odmazde za njihove ostavke i želje privremenog premijera Kurtija da eskalira na severu Kosova po svaku cenu", naveo je Starović na Tviteru.

Krizni štab: Kosovska policija ne dozvoljava otklanjanje kvarova na elektromreži u Zubinom Potoku

"Pripadnici kosovske policije onemogućili su juče naše radnike da propuste struju ka naselju Rezala tako što su im zabranili da se slobodno kreću lokalnim putem. Danas nisu dozvolili otklanjanje kvara na mreži na potezu između Rovačkog potoka i sela Jabuka.

"Trenutno je oko 150 stanovnika, među kojima ima dece, starih i bolesnih, bez napona i to selo Jabuka, Prevlak, Crepulja, Dren, Zagulj kao i repetitor MTS-a na Kurilovu čime su građanima onemogućene telekomunikacione usluge", stoji u saopštenju Kriznog štaba severa Kosova koje je potpisao Boban Novaković, član Kriznog štba, a u kome se govori o bezbednosnim problemima vezanim za održavanje elektro sistema opštine Zubin potok, odnosnova dalekovoda 10 kilovolti Brnjak.

"Našoj ekipi je od strane pripadnika kosovske policije rečeno da će radnici KEDS-a danas u 15 sati doći da otklone kvar, što je protivno svim dogovorima jer je održavanje mreže u tom delu do sada uvek vršeno od strane naših radnika", stoji u ovom saopštenju uz naznaku da su iz Zubinog Potoka stupili u kontakt sa KFOR-om i zamolili ih da svojim autoritetom pomognu u rešavanju pomenutog problema i da još uvek čekaju povratnu informaciju.


"Takođe, želim da napomenem da je naš elektromonter iz Poslovnice Zubin Potok, Milan Tomašević, 11.12.2022.g. fizički i psihički maltretiran od strane kosovske policije na brani Gazivode, kada je zajedno sa kolegom Miloradom Vlaškovićem krenuo u TS 'Andriće' da otkloni kvar", stoji u saopštenju.

Komentarišući danas odluku kosovske policije da zabrani radnicima Elektrokosmeta da izvrše određene radove na dalekovodu Brnjak, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je izjavio da "Aljbin Kurti sada želi da izazove i humanitarnu katastrofu prema našem narodu."

Petković je ocenio da je sve to slika i prilika Kurtijeve vlasti, navodeći da su Srbi bili primorani na barikade i da brane svoj goli život demokratskim i mirnim putem.

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na severu sprečili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

"Još jednom demantujemo ove spekulacije, pojašnjavajući da nema zvaničnih informacija policije Kosova o hapšenju dotične osobe, kao i da kosovska policija nije ometala i ne ometa ni pod kojim okolnostima, nijednu instituciju ili zaposlenog koji službeno obavljaju svoje dužnosti. Naprotiv, u ovom slučaju su preduzete radnje u saradnji sa nadležnim organima na rešavanju i otklanjanju ovog problema u elektroenergetskoj mreži", navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

Euleks potvrdio zahtev Prištine da posreduju u transferu Pantića

Snage Euleksa potvrdile su za Radio Slobodna Evropa da su od privremenih prištinskih institucija primile zahtev za omogućavanje transfera uhapšenog Srbina Dejana Pantića.

"U skladu sa svojim mandatom, Euleks prati slučaj D.P.", rečeno je u odgovoru.

Iz Euleksa su takođe rekli da je misija u kontaktu i s Pantićevim advokatom, "koji je od misije zatražio praćenje slučaja".

"U skladu s našim mandatom, misija prati ovaj slučaj kako bi procenila kako s njim postupaju kosovske vlasti. Ponavljamo kako je vrlo važno da se prava D.P. u potpunosti poštuju prema zakonu", rečeno je u odgovoru.

Kfor: Primili smo zahtev za povratak bezbednosnih snaga Srbije na KiM i sada ga razmatramo

Misija NATO-a na Kosovu saopštila je da ispituje zahtev Srbije za povratak vojske na svoju južnu pokrajinu.

"Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo", navodi se u odgovoru Kfora za "Kohu".

"Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizilazi iz Ujedinjenih nacija", nastavlja se u odgovoru.

Još jedan Srbin, bivši policajac, navodno uhapšen u Severnoj Mitrovici

Srbin i bivši pripadnik kosovkse policije Z.M navodno je uhapšen danas popodne u Severnoj Mitrovici, u Mikronaselju, prenosi "Kosovo onlajn".

"Danas je Z.M. uhapšen za navodne ratne zločine, a juče drugi policajac Slađan Trajković. Jasno vam je šta je Kurtijeva ideja, da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima, pogotovo onim Srbima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM", rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković novinarima povodom vesti o hapšenju.

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na severu sprečili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

Pročitajte više u zasebnoj vesti

Zdravstveno stanje Trajkovića stabilno, danas odluka o meri pritvora

Advokat Dejan Vasić, koga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala u slučaju Slađana Trajkovića koji je juče uhapšen u Severnoj Mitrovici, izjavio je da je danas u Prištini posetio Trajkovića i dostavio mu lekove i dodao da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno.

Kako je rekao za Kosovo onlajn, ipak je neophodno da Trajkoviću budu odrađeni dodatni lekarski pregledi.

"Obišao sam danas Trajkovića u prostorijama policijske stanice u Prištini, dostavio sam lekove, njegovu redovnu terapiju koja mu je predata od strane Policije. Njegovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, ali je potrebno da se obave određeni lekarski pregledi", objasnio je Vasić.

Dodao je da će danas biti održana sednica na kojoj će biti odlučeno o meri pritvora, i da će nakon toga znati više informacija o tome za koje krivično delo se Trajković tereti.

"Ono što znamo iz medija, na teret mu se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva, vezano za događaje u Vučitrnu 1999. godine, ali ću preciznije znati da odgovorim nakon što mi bude uručen zahtev za određivanje pritvora", naveo je Vasić.

Mehaj: KBS će biti gde god je potrebno

Ministar odbrane privremenih prištinskih institutcija Kosova Armend Mehaj izjavio je da će bezbednosne snage tzv. Kosova biti u svakom uglu teritorije tzv. Kosova u zavisnosti od potrebe, prenosi Reporteri.

On je to rekao na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje o ranijem dogovoru da KBS ne budu na severu.

"Taj sporazum je potpisan 2013. godine. Na osnovu mandata i zakona (tzv.) Kosova KBS su posvećene zaštiti teritorije (tzv.) Republike Kosova. Gde god postoji potreba KBS će tamo biti da zaštite teritoriju (tzv.) Republike Kosovo", rekao je Mehaj.

Naveo je i da nije tačno da je ograničeno snabdevanje KBS teškim naoružanjem.

"KBS imaju teško naoružanje. Svaka oprema koju poseduju je po standardima NATO. Nabavlja se od NATO partnerskih zemalja, većinom od Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Mehaj.

Dejanu Pantiću ugrožena osnovna ljudska prava

Advokat uhapšenog bivšeg policajca sa KiM Dejana Pantića, Srđan Mitrović, izjavio je danas da je od Osnovnog suda u Prištini dobio pismenu potvrdu da su njegovom klijentu uručeni lekovi, a da je on uložio žalbu na rešenje o određivanju pritvora.

Međutim, kaže da se Pantić nalazi u neuslovnoj prostoriji, u kontejneru kod Jarinja.

"Mi to pretpostavljamo. Sud je u takvim prilikama obavezan da utvrdi da li su stvarni uslovi u kojima je lice pritvoreno u skladu sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima i da ukoliko to nije tako, da nalog da se lice premesti na drugo mesto", poručuje Mitrović.

Sem toga, navodi, kao bolesno lice u neuslovnom objektu sa njim se postupa na nehuman i ponižavajuć način.

Ne može biti smešten u skučen prostor i kako je rekao, provodi vreme na stolici, jer je to, navodi dalje Mitrović, povreda člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama čoveka.

Stano: Evropska unija nastavlja rad na deeskalaciji na severu

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je danas da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, prenosi RTV.

"EU zajedno sa partnerima nastavlja da radi na deeskalaciji posebno na severu (tzv.) Kosova, tako da bezbedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

On je istakao da su visoki predstavnik Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja, kaže Stano, kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja puno i hitno angažovanje na omogućavanju deeskalacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na "Beogradu i Prištini da se angažuju".

Borelj je u ponedeljak najavio da će na samitu EU informisati lidere o situaciji na Kosovu i Metohiji, da mora da se nastavi dijalog kao i da je na stolu predlog koji ima podršku svih 27 članica EU.

Trajković u pritvoru u Prištini čeka saslušanje

Srbin Slađan Trajković, koji je uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice, prebačen je u pritvor u Prištini gde očekuje da tokom dana bude saslušan, potvrđeno je Srni u policiji tzv. Kosova.

Trajković je uhapšen sinoć zbog navodnog ratnog zločina 1999. godine u Vučitrnu, a iz policije tvrde da je prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih je Specijalno tužilaštvo u Prištini izdalo nalog za hapšenje.

Slađan Trajković je bio pripadnik policije tzv. Kosova do 7. novembra, kada je sa ostalim Srbima napustio službu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da hapšenje Trajkovića na Kosovu i Metohiji pokazuje da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju.

Obijene i pokradene kuće Srba u selu Bogoševce

Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, primetili su i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti. U istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16. veka, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Obilaskom sela 12. decembra, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina.

Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi, navodi Kancelarija za KiM.

Kako su meštani primetili i o tome obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

U zaseoku Bogoševce je pre rata živelo stotinak Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su, kako se navodi, morali, ne svojom voljom, da napuste i svetinje koje svedoče o njihovom trajanju na ovim prostorima.

"Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području", zaključuje se u saopštenju vladine Kancelarije.

Kancelarija za KiM podseća da se, uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više i prijavljuju kosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika, ruše svi mostovi poverenja.

Vučević: Obavestio sam predsednika i premijerku da je zahtev predat Kforu

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Vlade Anu Brnabić da je Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova predala Kforu zahtev u pisanom obliku za vraćanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju.

"Obavestio sam predsednika Republike, kao vrhovnog komandanta, i predsednicu Vlade da je Vojska Srbije, odnosno Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova pri Generalštabu Vojske Srbije, predala nešto pre 11 časova u pisanom obliku odluku Vlade Srbije i zahtev naše države za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova , odnosno policije Srbije na Kosovo i Metohiju", rekao je Vučević.

Dodao je da je noćas oko jedan sat Vojska Srbije poslala mejl sa prilozima odluke Vlade Srbije, zahteve i dodatnu dokumentaciju, kancelariji Kfora.

"Tako da smo formalno - pravno i tehnički pokrenuli proceduru u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova da koristimo ono što je definisano međunarodnim javnim pravom, što niko ne može da ospori Srbiji u kontekstu zaštite naših nacionalnih i državnih interesa i zaštite našeg naroda na prostoru pokrajine Kosova i Metohije", istakao je Vučević.

Petrič: Priština mora da se bavi Zajednicom srpskih opština

Nekadašnji izaslanik Evropske unije za (tzv.) Kosovo Volfgang Petrič smatra da je u ovom trenutku najvažnije da Kfor preuzme svoj zadatak, da obezbedi sigurnost i time spreči dalju eskalaciju situacije.

Upitan za odluku Beograda da preda zahtev za vraćanje srpskih bezbednosnih snaga na KiM, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, Petrič ističe da je zadatak Kfora da brine o smirivanju situacije.

"Sada je važno da Kfor preuzme svoj zadatak i povrati bezbednost i na taj način spreči dalju eskalaciju. Zadatak KFOR-a je da brine o vraćanju mira", izjavio je Petrič za Kosovo onlajn.

Ističe da upravo Kfor mora da razgovara o Rezoluciji 1244, ali da je sada najvažnije da razmotri kako može da obezbedi sigurnost za sve građane severa, jer je to ključna uloga Kfora.

"Jasno je da o tome mora da razgovara sa Beogradom. Znam da se to već događa"; dodao je Petrič.

Na pitanje u vezi sa predajom zahteva Prištine za članstvo u EU, kaže da takav zahtev može svako da preda, te da će on svakako biti detaljno analiziran, a sigurno će potrajati dok Priština ne dobije odgovor.

Petrič naglašava da je u interesu (tzv.) Kosova da se, ako stvarno želi da ide ka članstvu u EU, konstruktivno ophodi prema vrednostima i željama Unije, a to, pre svega, znači primenu svih dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

"Prioritet mora biti bavljenje Zajednicom srpskih opština, čije uspostavljanje je dogovoreno još 2013. godine. Priština treba da izradi iskreni model kako bi to moglo izgledati", jasan je Petrič.

Upozorava da je situacija opasna, ali je njegov utisak da su EU i SAD spremne da aktivno rade na sprečavanju dalje eskalacije.

Policija tzv. Kosova o hapšenju Slađana Trajkovića

Policija tzv. Kosova je potvrdila da je Srbin sa KiM uhapšen zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vučitrnu 1999. godine.

Uhapšenom je određen pritvor, prenosi Reporteri. Kako se navodi, on je uhapšen na osnovu izjava svedoka da je umešan u taj slučaj.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je sinoć da je na Kosovu i Metohiji uhapšen bivši srpski policajac Slađan Trajković.

Petković je istakao da to pokazuje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi da smiri tenzije, već nastavlja lov na Srbe.

Supruga uhapšenog Trajkovića, Suzana izjavila je da su joj u južnom delu Kosovske Mitrovice rekli da je njen muž uhapšen, prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin. Ona je rekla da je njenom suprugu određen pritvor od 48 sati, da je on dijabetičar, a da kod sebe nema potrebne lekove.

Srpska lista o hapšenju Trajkovića: Deo Kurtijevog plana da nastavi sa progonom Srba

Srpska lista najoštrije je osudila "nastavak represije diktatorskog, antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji je bez ikakvih dokaza uhapsio Slađana Trajkovića i optužio za ratni zločin".

"Očigledna namera da se još jedan Srbin otme od svojih najbližih, a Srbi zastraše kroz institucionalno nasilje ogleda se u činjenici da je Slađan Trajković više od osam godina bio kosovski policajac, na severu Kosova i Metohije živi duže od 20 godina, i neko se tek sad setio, kada je napustio kosovsku policiju, da ga optuži za ratni zločin", navode iz Srpske liste.

Dodaju da je ovo neosnovano još jedan korak ka destabilizaciji prilika i deo plana Aljbina Kurtija da nastavi sa represijom i progonom Srba sa svojih ognjišta.

"Očigledno je da međunarodna zajednica ćuteći posmatra kontinuiranu diskriminaciju srpskog naroda i gaženje osnovnih ljudskih prava, ali nas to neće pokolebati da prestanemo da se borimo za naša prava", zaključili su iz Srpske liste.

Predat zahtev Vlade Srbije Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na KiM

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM, saznaje Tanjug.

Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na KiM.

Paljokaj: U narednih osam godina nijedna zemlja se neće pridružiti EU

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj izjavio je da se u narednih osam godina nijedna zemlja neće pridružiti Evropskoj uniji, a kamoli (tzv.) Kosovo, ocenjujući da je (tzv.) Kosovo postiglo mnogo uspeha, pored mnogih drugih zemalja koje su deo Evropske unije.

Naglasio je da ako (tzv.) Kosovo želi da ima podršku, onda treba da lobira i to ne samo prema Briselu.

"Ako želimo veliku podršku, posao ne treba usmeravati prema Briselu. Lobiranje treba usmeriti prema državama članicama za podršku. Proces je započeo podnošenjem prijave. U ovom procesu pobeđuju oni koji su protiv, treba biti oprezan. Grčka je deset godina blokirala Severnu Makedoniju, ali i Bugarsku. Postoje prepreke političke prirode, na EU je da pronađe rešenje, lopta je u polju EU. Češka je primila zahtev (tzv.) Kosova, nastavlja Švedska, a da vidimo kako će biti traženje formule da se ne kaže ne, da se krene u proces", kazao je on.

Sve više ljudi na barikadama, Kfor fotografiše i legitimiše

Posle noćašne vesti o hapšenju još jednog Srbina u Severnoj Mitrovici na barikadi u Rudaru kod Zvečana jutros je više ljudi nego prethpdnih dana. Oni kažu da posle noćašnjeg hapšenja Srbima sa severa preostaje samo da se pitaju ko je sledeći. Dosta ljudi je i na barikadi u selu Zupče kojom je presečen put koji vodi od južne Kosovske Mitrovice preko Zubinog Potoka do prelaza Brnjak. 

Ovde su na putu reprečena tri velika, teška kamiona koji su natovareni peskom. 

Oko 10 časova ovi barikadu su obišli pripadnici dve patrole Kfora u džipovima koi su fotografisali barikadu i legitimisali prisutne novinare. 

Od Zupča do Zubinog Potoka saobraćaj je blokiran na još jednom mestu, u selu Varage, a još jedna barikada na putu između Zubinog Potoka i Gazivoda, a blokiran je i put koji iz sela Čabra izlazi u selo Jagnjenica.  

Srbi na barikadi u Zupču, dok čekaju rasplet, citiraju jutros austrijskog nobelovca Petera Handkea i njegovu rečenicu "Srbi na Kosovu i Metohiji žive beskrajnu noć".

Kurti: Sporazum sa Srbijom za nekoliko meseci

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se sporazum Beograda i Prištine u vidu pune normalizacije odnosa može postići za nekoliko meseci, kao i da je za to potrebno najveće moguće angažovanje Brisela i Vašingtona, prenosi "Kosovo onlajn" izveštavanje albanskih medija.

"Ako budemo imali dobru veru i težimo sporazumu za potpunu normalizaciju odnosa, uveren sam da će to biti postignuto za nekoliko meseci", naveo je Kurti.

Kurti je dodao da je, za razliku od Beograda, Priština napravila korake napred u dijalogu.

"Mi smo posvećeni, konstruktivni, aktivni, kreativni u dijalogu, ali za dogovor su potrebne obe strane i dok je `Kosovo` sarađivalo, Srbija je napravila korake unazad. S jedne strane šalju pisma i zahteve za povratak srpske vojske na `Kosovo`, a sa druge pozivaju na barikade na severu, što predstavlja protivzakonit čin ", naveo je Kurti.

On je naveo da je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom radi uklanjanja barikada.

"Barikade na severu nisu izraz moći, već nemoći. Te barikade moraju biti uklonjene. Dali smo Kforu neko vreme da ih ukloni. Ministar unutrašnjih poslova je u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom kako bi uklonili ove barikade, koje ne pripadaju civilima, već naoružanim kriminalnim grupama čiji lideri imaju naloge za hapšenje i nalaze se na crnoj listi američkog trezora. Što pre budu uklonjeni, biće bolje za Kosovo, ali i za građane Srbije", rekao je Kurti.

Premijer samoprozvane države naglasio je i da će Beograd u okviru dijaloga pokrenuti pitanje ZSO.

"Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom je napravljen 2013. godine, zatim, potvrđen 2015. godine, ali nije prošao test Ustavnog suda. Pogodite šta, u Briselu su sklopljena 33 sporazuma, Srbija insistira na tom sporazumu koji nije prošao test Ustavnog suda. Ne poričem da će Srbija u okviru dijaloga pokrenuti pitanje ZSO kao modela za rešavanje pitanja prava nacionalnih manjina. Neka to uradi u okviru dijaloga koji moramo da razvijemo u Briselu", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Srbija nekad želi da se vrati u period pre  2007. godine, pa čak i pre 1998. ili 1999. godine

"Ništa od toga nije moguće. Što pre postanu svesni toga, biće im pre svega bolje. Ova histerija u Beogradu mora da se prekine i da tako dođe do političke i društvene normalizacije između dve države", naglasio je Kurti.