Novi pritisci na Srbiju: EPP hoće da izbaci SNS iz svojih redova?

Nije bila isključena opcija da se izbacivanje Srpske napredne stranke iz Evropske narodne partije nađe na dnevnom redu jučerašnjeg samita lidera najveće grupacije stranaka u Evropi, piše "Nova"

Srpska napredna stranka (SNS) mogla bi da bude izbačena iz redova Evropske narodne partije (EPP), javlja "Nova" i navodi da je odluka predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića da ne uvede sankcije Rusiji "bila kap u gotovo punoj čaši zamerki" na njegovo vođenje unutrašnje i spoljne politike.

Prema saznanjima ovog lista, nije bila isključena opcija da se izbacivanje naprednjaka iz EPP nađe na dnevnom redu jučerašnjeg samita lidera najveće grupacije stranaka u Evropi.

"Za sada ta odluka nije doneta, ali nije isključeno. Pratimo situaciju na `Kosovu`", rekao je neimenovani izvor "Nove", dok je drugi, takođe neimenovani sagovornik, naveo da je EPP već neko vreme nezadovoljna saradnjom sa SNS-om.

"Od njih očekujemo da potvrde svoju proevropsku prirodu", izjavio je on.

List piše da je EPP ranijih godina imala razumevanja za vladajuću stranku zbog stanja u zemlji, "žmureći na afere i na situaciju u oblasti vladavine prava", međutim izgleda da EPP-u nije toliko stalo do vladavine prava, s obzirom na to da je "okidač za promenu odnosa bila odluka zvaničnog Beograda da ne uvede sankcije Moskvi".

"I ne samo da su evroposlanici najveće evropske partije prestali da koče izveštaje o Srbiji, već su neki od njihovih predstavnika predlagali amandmane u Evropskom parlamentu koji ni malo nisu prijali naprednjacima", dodaje list i podseća da su poslanici iz redova EPP glasali za izveštaj Evropskog parlamenta kojim se predlaže da dalji napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji mora da bude uslovljen uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Pored neuvođenja sankcija, EPP-u smeta i to što je u Srbiji dozvoljen rad ruskih medija, a njihov predstavnik Mihael Galer poručio je da je očigledno da u Srbiji postoje strukture koje su naklonjene Rusiji.

To znači da je reč o još jednom vidu pritiska na Srbiju zbog toga što odbija da postane učesnik u sukobu Zapada i Rusije, ali i zbog protivljenja jednostranim nasilnim potezima Prištine.

Predsednik Aleksandar Vučić je u više navrata istakao da Beograd neće uvesti sankcije Moskvi, kao i da je to "pametna politika".

"To je pametna politika, politika koja osuđuje napad na državu, time čuvamo poziciju Srbije, kako bismo posle toga mogli da branimo napad na našu zemlju, a sankcije ne moramo i mislim da ne bi bilo dobro da uvodimo", nedavno je poručio Vučić.

Inače, SNS je od 2016. godine pridružena članica Evropske narodne partije, a EPP sada čini 71 stranka iz 38 zemalja.

Do skora, članica EPP bio je i Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, ali njegovo članstvo je suspendovano, nakon čega je stranka sama donela odluku da napusti EPP.

Status pridružene članice u ovoj grupaciji ima i Savez vojvođanskih Mađara koji je deo vladajuće koalicije u Srbiji.