Srbija i Balkan

Đukanović: Potpisan Zakon o predsedniku

Predsednik Crne Gore izjavio je i da ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona
Đukanović: Potpisan Zakon o predsednikuGetty © Sean Gallup / Staff

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Zakon o predsedniku potpisan, te da ustavna obaveza predsednika ne ostavlja ni najmanje prostora za tumačenje, ali i da ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona. Zato neće pozvati mandatara Miodraga Lekića na konsultacije.

"Doneo sam odluku da potpišem ukaz o proglašenju zakona. Suočen s izborom da li da na neodgovornost kršenja Ustava odgovorim nepoštovanjem Ustava, odlučio sam da bespogovorno poštujem Ustav. Nisam želeo da se pridružim onima koji ruše Ustav. Odgovornost za primenu ovog zakona snosiće oni koji su ga usvojili", rekao je Đukanović a preneo portal "Vijesti".

Upitan da li će raspustiti Skupštinu Crne Gore Đukanović je rekao da će se konsultovati sa savetnicima, te dodao da pažljivo sluša mišljenja specijalista ustavnog prava i preuzima korake koje potvrđuju njegovu privrženost poštovanju Ustava.

"Ja sam učestvovao u stvaranju ove države, neću kršiti Ustav", izričit je Đukanović.

Govoreći o načinu za rešavanje krize u Crnoj Gori, rekao je da nije pristalica uvođenja medijatora u domaće političke probleme, ali da je to realno u sadašnjoj situaciji, i da je najlogičnije da će tu ulogu preuzeti neko iz Evropske unije.

"Mislim da dubina problema koje živimo u ovoj fazi političkog života u Crnoj Gori, sa ovako bahatim nepoštovanjem preporuka relevantnih međunarodnih institucija, neizbežno uslovljava njihovo rešavanje uz pomoć partnera", rekao je Đukanović u intervjuu agenciji MINA.

O formiranju nove vlade predsednik Crne Gore kazao je da je još prisutan institucionalni vakuum "gde imamo parlamentarnu većinu koja je propustila priliku da izabere vladu, ali je to očigledno mnogo ne pogađa jer jedino vodi računa da što je moguće duže produži svoj mandat".

On smatra da bi formiranje još jedne vlade bio novi neuspešan pokušaj parlamentarne većine formirane nakon izbora 30. avgusta 2020. godine.

"Sada, nakon izmena i dopuna Zakona o predsedniku, zakonodavne aktivnosti koja je naišla na osudu i domaće i međunarodne stručne javnosti, pokušavaju da naprave konstrukciju putem koje bi izabrali vladu po svojoj meri", ocenio je Đukanović.

S druge strane, usvajanje izmena Zakona o predsedniku uslovilo je da dođe do oštrog sukobljavanja crnogorske parlamentarne većine i njene izvršne vlasti s međunarodnom zajednicom, pre svega, s najbližim međunarodnim partnerom – EU, konstatovao je Đukanović i dodao da se plaši da tako izabrana vlada ne može računati na bilo kakvo partnerstvo i saradnju sa evropskim institucijama i sa bilo kojom članicom EU.

"Zato mislim da bi to bio svakako neuspešan pokušaj i da bi vodio daljem gubljenju vremena i ruiniranju sistema u Crnoj Gori", zaključio je predsednik Crne Gore.

image