Srbija i Balkan

Još jedan Srbin, bivši policajac, navodno uhapšen u Severnoj Mitrovici

Albanski mediji objavili su danas spisak od 230 Srba sa Kosova i Metohije, koji su, navodno, učestvovali u ratnim zločinima na KiM i koji su na spiskovima za hapšenje
Još jedan Srbin, bivši policajac, navodno uhapšen u Severnoj Mitrovici© Зоран Шапоњић

Kosovska policija uhapsila je danas popodne u Severnoj Mitrovici, u Mikronaselju, Srbina Z. M. takođe nekadašnjeg pripadnika tzv. Kosovske policije, javio je "Kosovo onlajn".

Vesti o navodnom hapšenju Z. M. prokomentarisao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Danas je Z. M. uhapšen za navodne ratne zločine, a juče drugi policajac Slađan Trajković. Jasno vam je šta je Kurtijeva ideja, da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima, pogotovo onim Srbima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM", rekao je Petković novinarima.

On je istakao da se iz dana u dan dešavaju napadi na Srbe na severu KiM, ne samo institucionalno, već, kako kaže, i fizičko i svako drugo.

Petković je podsetio i da je danas sedmi dan kako je u pritvoru Dejan Pantić o kome, kako kaže, porodica još ništa ne zna, niti gde se nalazi, niti da li je dobio lekove.

"Apsolutno je skandalozna izjava šefa Euleksa koji kaže da ništa ne zna o Pantiću. Jedino što znamo jeste da je živ", rekao je Petković i dodao da bi Kurti umesto što hapsi ljude trebalo da, u skladu sa vladavinom prava na koju se poziva, da obezbedi sva prava Pantiću.

Pre Pantića, podsetio je Petković, uhapšen je i Miljan Adžić, navodeći da je to slika i prilika ponašanja Aljbina Kurtija.

"Kada uz sve to dodate i sve druge stvari koje se dešavaju na severu KiM, od toga da se upada na jezero Gazivode, da se cepa srpska zastava od strane kosovske policije, da se napadaju naši ljudi na ulicama, jasno vam je šta želi Kurti", rekao je Petković.

Navodeći da je danas izašao spisak od 230 Srba koji se terete za navodne ratne zločine, Petković je istakao da se Srbi na sve načine pritiskaju i ugnjetavaju.

Prošle subote na Jarinju je uhapšen Srbin Dejan Pantić, takođe bivši policajac policije tzv. Kosova, posle čega su Srbi na severu KiM na glavnim putevima podigli barikade koje i danas stoje.

Priština demantuje hapšenje

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na severu sprečili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

"Još jednom demantujemo ove spekulacije, pojašnjavajući da nema zvaničnih informacija policije Kosova o hapšenju dotične osobe, kao i da kosovska policija nije ometala i ne ometa ni pod kojim okolnostima, nijednu instituciju ili zaposlenog koji službeno obavljaju svoje dužnosti. Naprotiv, u ovom slučaju su preduzete radnje u saradnji sa nadležnim organima na rešavanju i otklanjanju ovog problema u elektroenergetskoj mreži", navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

Kosovska policija je potvrdila da je sinoć uhapsila Slađana Trajkovića, osumnjičenog za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

image