Srbija i Balkan

Vučić: Nećemo vam dati Srbiju ni za šta na svetu

Predsednik je rekao da je prethodnih dana moglo da se primeti puno nelogočnosti po pitanju dešavanja na Kosovu i Metohiji
Vučić: Nećemo vam dati Srbiju ni za šta na svetu© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Prištini i svima drugima da im država Srbija neće biti data na tacni, onako kako bi oni to voleli, naglasivši da Srbija pripada svom narodu.

"Moramo da sačuvamo državu, uspećemo i u privlačenju investicija i u povećanju BDP-a, plata i penzija, i u povećanju životnog strandarda, ali moramo da sačuvamo našu državu", poručio je Vučić na kongresu Socijalističke partije Srbije (SPS).

Predsednik je rekao da je prethodnih dana moglo da se primeti puno nelogičnosti po pitanju dešavanja na Kosovu i Metohiji.

"Kažu ovi naši zapadni prijatelji i partneri da je Priština deeskalirala sukob, pošto su odložili izbore, a samo 15 sati pre toga, došli su sa dugim cevima da zauzimaju četiri prostorije opštinskih izbornih komisija na severu KiM. Nisu znali 15 sati ranije šta će da urade?", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ukazao je da su Srbi na Kosovu i Metohiji hapšeni i maltretirani, navodeći za primer Slađan Trajkovića koji je devet godina radio u "kosovskoj" policiji, a sada ne može da kontaktira porodicu niti da dobije lekove koji su mu potrebni

"Juče ceo dan zovu, nema stranca koji nije pozvao i rekao - strašna greška i veliko rušenje demokratije. To što je Kurtijeva savetnica ili neko ko zastupa njihove interese, a ne interese svoje zemlje i svog naroda, čekala na administrativnom prelazu dva sata. Zamislite te strašne torture, a onda shvatite da iza svega toga, iza tih 0,1 ili 0,5 odsto stoje oni koji žele da Srbi i građani Srbije budu ti koji će državu Srbiju da im daju na tacni", naglasio je Vučić i poručio:

"Nećemo vam dati državu Srbiju ni za šta na svetu, ne sanjajte to nikada je nećete dobiti, država Srbija pripada njenim građanima i ovom narodu".

Vučić je dodao da takve poruke dobija na svaka dva sata, ali da više ne može da trpi tu vrstu bezobrazluka.

"Uhapse vam ljude ni krive ni dužne, maltretiraju ih i ne daju im lekove, a problem je da li je neko čekao negde sat ili dva, i sve u skladu sa zakonom", primetio je Vučić.

On je objasnio da poruke koje dobija svakodnevno, njegovu savetnicu brinu, jer je svesna kako će predsednik na to reagovati. 

"Rekao sam joj da svim tim bezobraznim tipovima koji to šalju kaže da više ne šalju nijednu poruku i da sam odlično razumeo šta je to što rade i za šta se stvarno zalažu", istakao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je zapadne predstavnike pitao koji od šest postignutih sporazuma žele da poštuju, uključujući i sedmi Lisabonski sporazum, i da mu je u lice rečeno da nema nijednog.

"Ti sporazumi nam služe da bi ih vi ispunjavali, da vas imamo čime da pritisnemo da ispunite vaše obaveze, a mi to nećemo da ispunjavamo"

On je naveo primer da su visoki predstavnici u BiH išli sa zadatkom da ujedinjuju vojsku i policiju dva entiteta, a da je onda jedan od njih godinu dana kasnije u Severnoj Makedoniji razdvajao policiju na albansku i makedonsku.

"Potpuno različiti principi u samo godinu dana. Baš ih briga, jer to je njihov interes. Primere bezobrazluka na dnevnom nivou mogu da vam pokazujem do sutra, ta priča bukvalno nema kraja. To ne znači da mi smemo da kukamo. Ne, mi moramo da radimo još više, još jače, da budemo još mudriji i snažniji", zaključio je Vučić.

image