Srbija i Balkan

Slađanu Trajkoviću sude za navodna dva ratna zločina: Nije jeo tri dana, ali je psihički jak

Slađan Trajković neće biti u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici ili Prištini, već u pritvorskoj jedinici visoke bezbednosti u Podujevu, rekao je za RT Balkan njegov advokat
Slađanu Trajkoviću sude za navodna dva ratna zločina: Nije jeo tri dana, ali je psihički jak© Зоран Шапоњић

Osnovni sud u Prištini odredio je danas pritvor od mesec dana za Slađana Trajkovića koji je prekjuče uhapšen u Južnoj Mitrovici, a koga tužilaštvo tereti za krivično delo ratni zločin, potvrdio je njegov advokat Dejan Vasić za RT Balkan.

Današnja sednica je bila zatvorena za javnost i sud je naložio da informacije o samom događaju koje se stavljaju na teret Slađanu Trajkoviću ne smeju da se obelodanjuju, rekao je za advokat Vasić.

Slađanova supruga Suzana otkrila je da je Trajković psihički stabilan, ali da je u lošem zdravstvenom stanju, jer mu, osim jednog leka za dijabetes nisu dostavili nijedan drugi neophodan lek.

"Slađan se tereti za dva krivična dela ratnog zločna, ali o samim događajima ne bih mogao da govorim u ovoj fazi postupka, takva je odluka suda", rekao je Vasić.

Nakon što mu je određen pritvor do 30 dana, uhapšeni Trajković biće prebačen u pritvor visoke bezbednosti u Podujevu.

"Danas su mogućnost da ga posete dobile supruga i ćerka, mi smo pre ročišta smo komunicirali, a detaljnije ćemo razgovarati kada ga budem posetio od iduće nedelje u pritvorskoj jedinici u Podujevu", naveo je Vasić.

Suzana Trajković je rekla da je posetila supruga i otkrila u kakvom je stranju.

"Razgovarali smo desetak minuta. On je psihički jak, stabilan je, koliko god može, a fizički - vidi se da je bled, odbijao je hranu, tri dana ništa nije jeo. Od svih lekova koje smo mu poslali dali su mu samo "Gluformin" za dijabetes. Ništa drugo mu nisu dali, ni mast, a rana na glavi mu se inficirala", otkriva vidno potresena supruga uhapšenog bivšeg policajca. 

Trajkovići, objasnila je ona, žive u mešovitoj sredini i nikada nisu imali problem sa komšijama Albancima koji ih cene i poštuju.

"Mi znamo da je nevin, od 1999. godine tu živimo, imamo puno poštovanje u Bošnjačkoj mahali gde je mešovita sredina. Sa svim komšijama smo dobri, i sa Srbima i sa Albancima. On je pošteno obavljao svoj posao. On nema krivicu koju pokušavaju da mu dokažu, nevino je optužen", zavapila je Suzana. 

Na pitanje šta joj je rekao, ona odgovara da ih je bodrio i iz pritvora, da ostanu jaki.

"Rekao nam je da se držimo. Prenele smo mu da smo svi uz njega. Nema nam druge, moramo izdržati, moramo biti jaki", kroz suze je rekla Trajkovićeva supruga Suzana.

Dejan Vasić takođe je demantovao bilo kakvu mogućnost umešanosti Trajkovića u ono što mu prištinski sud stavlja na teret i izrazio želju da tužilaštvo sprovede istragu efikasno, kako bi se to i dokazalo.

"Iskazujem želju da Specijalno tužilaštvo ovu istragu, kako je i obećano, sprovede što efikasnije, kako bi se utvrdila puna istina o događaju. Slađan apsolutno nema nikakve veze sa događajima koji mu se stavljaju na teret, neke optužbe koje su se pojavile tek sada, 23 godine kasnije, a on je čovek koji Kosovo i Metohiju nikada nije napuštao, koji je celog života ovde proveo sa svojom porodicom, u miru i ljubavi sa svojim komšijama, kako Srbima tako i Albancima", zaključio je advokat Vasić.

image