Srbija i Balkan

Članstvo "Kosova" u EU je nemoguće bez priznanja svih država članica?

Bez uspešnog epiloga pregovora Srbije i "Kosova" nema evropskih integracija, ocenjuju stručnjaci za "Albanijan post"
Članstvo "Kosova" u EU je nemoguće bez priznanja svih država članica?© AP Photo/Bundas Engler

Sve dok pet država članica EU koje ne priznaju tzv. Kosovo ne promene stav, ono nikada ne može u Evropsku uniju, ocenjuju stručnjaci za procese pridruživanja.

Prema njihovim rečima, zahtev "Kosova" za članstvo u EU je prvi slučaj da se preduzima takva inicijativa, a da entitet koji aplicira nisu zvanično priznale sve članice EU, piše "Albanijan post" i dodaje da kao i svaki drugi zahtev, i ovaj može da ostane u fiokama EU

Profesor međunarodnih odnosa Avni Mazreku smatra da je nepriznavanje "Kosova" od strane pet članica EU otežavajuća okolnost za dobijanje statusa kandidata, jer te države neće dozvoliti da se proces tretira kao uobičajena procedura za članstvo u EU.

"Dakle, čin podnošenja zahteva 'Kosova' za status kandidata samo je formalni akt preduzet od strane institucija Vlade 'Kosova', koji se eventualno može odraziti na promociju debate unutar institucionalnih struktura EU, ali efekata ovog čina, u smislu posledica ili rezultata za 'Kosovo' neće biti", izjavio je Mazreku. 

On je ponovio da bez priznanja ovih pet zemalja 'Kosovo' nikada neće ući u Evropsku uniju.

"Sve dok postoji pet država koje nisu priznale nezavisnost 'Kosova', prvo, 'Kosovo' nikada ne može da uđe u Evropsku uniju i drugo, ne može se postići konsenzus unutar EU da se potvrdi status zemlje kandidata, čime se otvara put ka članstvu u EU, pa samim tim ni 'Kosovo' ne može da prođe ove proceduralne faze", rekao je Mazreku.

Poznavalac procesa evropskih integracija Agron Hoti saglasan je da će "Kosovo" naići na velike prepreke. 

"Ne postoji određeno vreme kada zemlja podnosi zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, naravno da je 'Vlada' podnela zahtev Savetu ministara EU, ali će razmatranje ovoga potrajati, jer smo prošli kroz prilično težak proces, a to je dijalog 'Kosovo'-Srbija, a bez uspešnog epiloga, biće nemoguće razmatrati zahtev za članstvo u EU", rekao je Hoti.

On je naglasio da je bez regulisanja odnosa sa susedima članstvo nemoguće.

"Postoji rizik da to ostane u fiokama, jer je preduslov za kretanje ka evropskim integracijama regulisanje susedskih odnosa, u ovom slučaju ih nemamo regulisane sa Srbijom. Dakle, bez rešavanja problema sa Srbijom, nemam mnogo nade da će nam EU dati status kandidata i prilično sam skeptičan", rekao je Hoti.

image