Srbi dočekuju Nikoljdan na barikadama, prošle godine srpska, a ove američka bodljikava žica

Dan je protekao bez incidenata, američki pripadnici Kfora postavili barikadu na oko 150 metara od baze specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na Jarinju

Osma noć na barikadama na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, nije bilo incidenata. Putevi na severu KiM jutros su blokirani na ukupno devet mesta: u Rudaru, Srbovcu, Ibarskoj Slatini, Lešku, Zupču, Varagama, Gazivodama, a kamionima su preprečeni i pravci kod Jagnjenice i između Brđana i Malog Zvečana.

Barikada od bodljikave žice koju su popodne na Jarinju postavili američki pripadnici Kfora i večeras je na istom mestu, javlja dopisnik RT Balkana sa terena.

"Kosovska" polcija i dalje ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka ni peške ni vozilima. 

U ponedeljak će na barikadi u Rudaru, na magistrali Kosovska Mitrovica - Leposavić - Jarinje, biti održana humanitarna žurka koju organizuje Studentski parlament Univerziteta u Prištini.

Cilj je prikupljanje novca za paketiće za mališane širom Kosova. 

18. dec 2022 • 21:28

Na Rudaru večeras mirno, američka barikada i dalje na Jarinju

Barikada od bodljikave žice koju su popodne na Jarinju postavili američki pripadnici Kfora i večeras je na istom mestu, javlja dopisnik RT Balkana sa terena.

Barikada je postavljena na oko 150 metara od baze specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na Jarinju, na putu koji vodi prema Lešku i dalje prema Leposaviću.

Inače, na mestu na kom su danas Amerikanci postavili bodljikavu žicu, septembra prošle godine i u jesen 2011. godine bile su srpske barikade.

Na Rudaru je večeras mirno, tu će Srbi i devetu noć provesti pored logorskih vatri i u šatorima. Iako je u ovom kraju običaj da se ljudi uoči Nikoljdana okupljaju u kućama onih koji slave, mnogi meštani veče će provesti na barikadama.

Sastanci Beograda i Prištine u Švajcarskoj: Nema ničeg tajnog, održavaju se od 2016. godine

Savet za inkluzivno upravljanje (CIG) organizovao je 11. i 12. novembra u švajcarskom Soloturnu neformalan sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka Srbije i tzv. Kosova kako bi razmenili mišljenja o budućim odnosima i rešavanju hitnih pitanja, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Učesnici su govorili o tenzijama na KiM nastalim početkom novembra i izgledima za sveobuhvatan sporazum zasnovan na nedavnom okviru EU.

Radi se o sastancima koji se od 2016. godine održavaju pod "Čatam haus" pravilima, što podrazumeva da se o sadržaju sastanaka i izjavama učesnika, predstavnika parlamentarnih stranaka i NVO iz Srbije i tzv. Kosova, ne izlazi u javnost.

Prema saznanjima portala "Kosovo onlajn" na sastanku održanom sredinom novembra učesnici su razmatrali, između ostalog, da je zajednički interes i Beograda i Prištine da razvijaju dobre i stabilne odnose, da su zabrinuti za bezbednosnu situaciju i da je potrebno preduzeti konkretne radnje, kao i da se povećaju napori za rešavanje dugoročnih pitanja, te da je za to potrebno da se pozovu ključni međunarodni akteri (EU, Nemačka, Francuska, SAD) kako bi se uspostavio novi čvrst okvir koji će voditi tzv. Kosovo i Srbiju kroz proces pregovora koji će na kraju rezultirati takvim sporazumom, ali i kako bi se uspostavila mapa puta za pregovore uključujući vremenske okvire.

Srbiju su na tom sastanku predstavljali Nemanja Starović iz Srpske napredne stranke, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije, Đorđe Pavićević iz pokreta "Ne davimo Beograd", dok su ispred tzv. Kosova učestvovali Ardijan Đini iz ABK, Ljufti Haziri iz DSK i Mimoza Kusari Ljilja iz pokreta Samoopredeljenje.

Bili su prisutni i predstavnik švajcarskog Saveznog ministarstva za spoljne poslove Roland Salvisberg, kao i predstavnici CIG-a Gresa Baftiu, Špetim Gaši i Aleks Grigorev.

Inače, CIG je nevladina organizacija, naslednica Projekta o etničkim odnosima sa sedištem u Prinstonu (PER), koja promoviše inkluzivno i odgovorno upravljanje i konstruktivan dijalog, navodi "Kosovo onlajn". 

Rad te NVO podržavaju britanski Forin ofis, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, Rokfeler fondacija, Fondacija Fridrih Ebert Štiftung i Fondacija za otvoreno društvo.

Švajcarski "Noje Cirherer Cajtung" objavio je danas da Švajcarska diskretno posreduje između Srbije i tzv. Kosova u cilju sprečavanja dalje eskalacije konflikta, navodeći da je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje primilo predstavnike Beograda i Prištine nedelju dana nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija.

List je, pozivajući se na izjavu portparolke Ministarstva Elizu Ragi naveo da to nije prvi sastanak u Švajcarskoj, kao i da ta zemlja od 2015. godine podržava EU u dijalogu o normalizaciji odnosa, sopstvenim, komplementarnim instrumentima. Ona je rekla i da su susreti daleko od očiju javnosti važni kako bi predstavnici Srbije i "Kosova" mogli redovno da razgovaraju o političkim temama i tako stvore poverenje.

"To omogućava diskretne direktne kontakte, na primer u cilju sprečavanja izbijanja nasilja", navela je Ragi.

U vezi sa tim sastancima oglasio se danas predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić koji je rekao da je "počela sezona tajnih pregovora".

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je Jeremića nazvao licemerom budući da je na sastancima učestvovala predstavnica njegove stranke.

Nemanja Starović, predstavnik Srpske napredne stranke na ovim skupovima, za "Kosovo onlajn" ocenio je da Jeremićeva izjava o tajnim pregovorima između Beograda i Prištine koji se odvijaju u Švajcarskoj svakome iole upućenom mora delovati tragikomično.

"Naime, Jeremić referiše članak u kojem se govori o susretu koji se odigrao u Švajcarskoj polovinom novembra. Da bi bilo jasno o čemu se radi, moramo znati da se neformalni razgovori predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Beograda i Prištine, ponekad i uz učešće NVO, održavaju periodično već punih sedam godina. U tome nema ničega tajnog, a kako bi i moglo biti kada su zastupljeni jednako predstavnici vlasti i opozicije. Izveštaji sa skupova se objavljuju na sajtu organizatora, kao i spisak učesnika. No, Jeremićeva izjava dobija tragikomičan ton zbog činjenice da je upravo na tom susretu polovinom novembra njegova Narodna stranka bila predstavljena na najvišem nivou, u liku jednog od potpredsednika stranke", rekao je Starović.

On je istakao i da je Jeremić, u želji da nekakvim navodnim senzacionalnim saznanjima uruši državnu politiku odbrane teritorijalnog integriteta Srbije na KiM, "još jednom pucao u sopstvenu nogu".

Petković: Jeremićeve tvrdnje o tajnim pregovorima o KiM su lažne

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je kao lažne tvrdnje predsednika Narodne stranke i bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da su u novembru održani tajni pregovori o KiM u Švajcarskoj.

Petković je na Tviteru naveo da je reč o okruglom stolu parlamentarnih stranaka, a ne o tajnim pregovorima, poručivši Jeremiću da je to što navodi sramno. 

On je dodao da je ''na tim razgovorima učestvovala i Sanda Rašković Ivić ispred NS''.

''Kakvo licemerje!", napisao je Petković na Tviteru i naveo da je reč o "još jednoj masnoj laži Vuka Jerimića koji očigledno polazi od sebe i perioda kad su tajno pregovarali".

"Pokušava da skrene temu sa današnje pohvale koje mu je Kurti uputio u intervjuu za nemački Špigel, da je MSP presudio u korist tzv. Kosova. Sramno!", napisao je Petković.

Jeremić je na Tviteru napisao da je, prema pisanju uglednog ciriškog lista, izgleda opet počela sezona tajnih pregovora, ovaj put u Švajcarskoj.

"U Parizu je sa Tačijem umalo ispregovarana podela. U ambasadi SAD u Berlinu rodio se Vašingtonski sporazum. Šta da očekujemo sada?", zapitao se Jeremić.

Mehaj: Priština nastavlja sa "razvojem i unapređenjem vojnih snaga"

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj objavio je snimak, kako je naveo, "Vojske Republike Kosovo", na kojem se vide oklopna borbena vozila, i naveo da Priština ima kapacitete za "zaštitu teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta".

Mehaj je u objavi na Fejsbuku dodao da Priština nastavlja sa "razvojem i unapređenjem vojnih snaga po najvišim standardima snaga zemalja članica i partnera NATO".

Istovremeno je i Bljerim Velja, šef kabineta predsednika privremenih prištinskih institucija, izneo tvrdnju da je "teritorijalni integritet 'Kosova' nepovrediv" i optužio Beograd da je organizovao današnji skup na administrativnom prelazu Jarinje.

"'Kosovo' neće nasedati na ovu desničarsku teatralnost koju sponzorišu Beograd i Moskva", napisao je Velja na Tviteru.

Nova barikada: Tu drže Pantića?

Pripadnici američkog Kfora pojačali su prisustvo i postavili barikadu ispred punkta policije tzv. Kosova na putu Lešak - Jarinje, pretpostavlja se da je u tom objektu uhapšeni Dejan Pantić, javljaju "Novosti".

Prema pisanju "Novosti", prisutan je veliki broj američkih pripadnika Kfor-a sa "Hamerima", koji su razvukli bodljikavu žicu nedaleko od punkta na kom se nalazi veći broj pripadnika policije tzv. Kosova.

Pretpostavlja se da se u tom objektu nalazi uhapšeni Dejan Pantić.

Tajani: Italija se trudi da ne dođe do eskalacije između Beograda i Prištine

Italija se trudi da ne dođe do eskalacije između Beograda i Prištine, budući da su tenzije veoma visoke saopštio je šef italijanske diplomatije Antonio Tajani, prenosi portal "Reporteri".

"Mnogo je tenzija između 'Kosova' i Srbije, trudimo se da učinimo sve da situacija ne eskalira. Na 'granici' je hiljadu italijanskih vojnika koji garantuju stabilnost i mir i koje cene Srbi i Albanci sa 'Kosova'", naveo je Tajani.

On je naglasio da Italija želi da bude protagonista, jer su Srbija i tzv. Kosovo blizu te zemlje, kao i zato što su deo Evrope.

Vjosa Osmani: "Kosovo" je jače s prijateljima

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani na prijemu povodom kraja godine zahvalila je ambasadorima i međunarodnoj zajednici na kontinuiranoj podršci tzv. Kosovu.
Ona je na Tviteru navela da je samoproglašeno Kosovo jače uz prijatelje.

Završen skup na Jarinju

Skup podrške Srbima sa KiM koji se održavao na administrativnom prelazu Jarinje završen je i okupljeni građani mirno su se razišli.

Građani su se, nakon završetka skupa uputili prema centralnoj Srbiji. 

Ispred administrativnog prelaza ostala su dva kordona policije MUP Srbije, jedan na 50 metara od prelaza, a drugi na oko 300 metara.

Sa druge strane prelaza - Kfor je još uvek na položajima, a ostale su i bodljikava žica i znak "Stop".

Zaharova: Ono što je Evropa obećala Gruziji sada je tzv. Kosovu, zeleno svetlo za nemire

Neredi na Kosovu i Metohiji počeli su neposredno pošto je Evropska Unija održala samit u Tirani i nakon što je pokrenut proces za ulazak tzv. Kosova u NATO, a trenutna situacija koja preti da eskalira u oružani sukob slična je bombardovanju Južne Osetije nakon NATO samita u Bukureštu kada je Gruziji obećan ulazak u Alijansu, objavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Malo ko je obratio pažnju na činjenicu da je do nedavnog zaoštravanja situacije na samoproglašenom Kosovu došlo odmah nakon toga što je Evropska Unija održala samit u Tirani uz učešće država Zapadnog Balkana", napisala je Zaharova na Telegramu.

Opširnije pročitajte OVDE.

Srbi probili prvu liniju kordona na Jarinju

Specijalna policija tzv. Kosova nije na Jarinju sa Kforom

Pripadnici specijalne jedinice policije tzv. Kosova nemaju primetne aktivnosti jutros u blizini Jarinja, gde su se pripadnici Kfora rasporedili i postavili žičanu barikadu zbog današnjeg najavljenog okupljanja u znak podrške Srbima na KiM, prenosi portal "Kosovo onlajn".

U bazi policije u blizini Jarinja primetno je prisustvo desetak specijalaca sa dva oklopna vozila. Jedan broj njih se nalazi iza betonskog zida i nisu od jutros napuštali bazu. 

Dodatna grupa specijalaca kao podrška prisutna je u selima s druge strane Ibra.

Jonas Vesterlund: Zabrinut sam zbog napete situacije na severu KiM

Ambasador Švedske na tzv. Kosovu Jonas Vesterlund zabrinut je zbog napete situacije na severu Kosova i Metohije, rekao je u intervjuu za "KosovaPres".

"U ovom trenutku je veoma uznemirujuća situacija. Naravno, pozivamo sve strane na deeskalaciju situacije. To se uglavnom radi preko izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji je upravo posetio 'Kosovo' zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom. Švedska naravno podržava njihove napore, situacija je veoma opsana i mali nesporazum može proizvesti ozbiljne posledice", rekao je Vesterlund.

On je dodao da Švedska podržava samoproglašeno Kosovo na putu ka članstvu u EU, ali da bi trenutna situacija na severu mogla dodatno da zakomplikuje plan Prištine.

Poslanik Samoopredeljenja: KBS neophodan na severu, na Jarinje dolaze proruski i naoružani Srbi

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Arber Redžaj rekao je da je neophodno prisustvo "Kosovskih" bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije.

"Pošto u nedelju u podne na Jarinje dolaze proruski i naoružani Srbi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, upravo je to situacija u kojoj KBS treba da bude na severu", naveo je Redžaj na Fejsbuku.

Kordon policije zaustavio građane na 150 metara od Jarinja

Srpska policija zaustavila okupljene građane, koji su došli na skup podrške na Jarinju, na oko 150 metara od administrativnog prelaza, prema rečima reportera RT Balkan.

Pola sata pre početka najavljenog skupa iz pravca centralne Srbije na Jarinje je stiglo nekoliko stotina ljudi. Njih je kordon policije MUP Srbije zaustavio na oko 150 metara od samog administrativnog prelaza i ne dozvoljava im da idu dalje. 

Sa druge strane administartivnog prelaza i dalje je veliki broj pripadnika Kfora, iza razvučene bodljikave žice, javlja reporter RT Balkan.

Simić o hibridom ratu protiv srpskog naroda: Loša režija Prištine

Vest da se na barikadama na severu nalaze naoružani ljudi sa kalašnjikovima, koju je objavio prištinski portal "Telegrafi", potpredsednik Srpske liste Igor Simić prokomenatisao je kao "nastavak hibridnog i informacionog rata protiv srpskog naroda u lošoj režiji Prištine", odbacujući to kao neistinu.

Petković odgovorio Kurtiju: Srbija je odgovorna, poštujemo Rezoluciju 1244

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je saopštio da to što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti nije smešno, kako to "kosovski" premijer Aljbin Kurti kaže, već odgovorno, dodajući da Kurti ni ne zna šta ta reč znači.

"Podjednako kao što u Prištini ne znaju ni šta je UN, jer niti su i niti će odmaći dalje od hodnika ove institucije, po kojima svake godine komično tumaraju. Zato je zapravo smešno da Kurti uopšte pokušava da tumači Rezoluciju 1244 i zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju", naveo je Petković.

On je dodao da to pitanje nema nikakve veze sa Kurtijem.

"Neverovatno je kako to da su uvek 'smešni' samo oni delovi međunarodnih sporazuma i odluka koji su u korist Srbije, kao i oni sporazumi koji treba da budu sprovedeni od strane Prištine? Međunarodni pravo može samo u celini da se poštuje, a ne onako kako je to Kurti navikao, prihvatajući samo ono što mu odgovara. Kurti jednu stvar mora da nauči - snaga međunarodnog prava nije u sili, nego u njenim normama, tako da je Kurti prerano počeo da se smeje i likuje", dodao je Petković.

Pojačano prisustvo pripadnika Kfora i u Lešku

Kforovi vojnici u džipovima se raspituju kod lokalnih Srba u Lešku u opštini Leposavić, da li će ići danas na protest na prelazu Jarinje, koji je najavljivan 13 časova preko društvenih mreža, prenosi "Kosovo onlajn".

Srbi iz Leposavića koji već osam dana stoje na barikadama zbog hapšenja Dejana Pantića i drugih Srba sa severa, noćas su primetili premeštanje jedinica Kfora iz baze Noting Hil ka Jarinju.

"Više od 15 džipova "hamer" i nekoliko Kforovih kamiona primetili smo noćas na okolnim seoskim putevima, priča se i da su razvukli bodljikavu žicu na nekim mestima", rekao je jedan od ljudi na barikadama.

Kfor se za sada o ovome nije zvanično oglasio.

Kfor postavio bodljikavu žicu na Jarinje pred skup podrške Srbima na KiM

Nekoliko sati pred početak skupa podrške srpskom narodu na KiM, koji bi trebalo da se održi na Jarinju, pripadnici misije Kfor razvukli su bodljikavu žicu i postavili table sa znakom "Stop" iza žice na administrativnom prelazu, javlja reporter RT Balkan.

Kako javlja reporter RT Balkan, dvadesetak metara iza administrativnog prelaza Jarinje prema KiM, pripadnici Kfora razvukli su više koturova bodljikave žice sa jednog na drugi kraj puta i sada je preko Jarinja fizički nemoguće preći.

Iza bodljikave žice postavljen je veći broj oklopnih i običnih vozila Kfora, a tu je i veći broj vojnika ove međunarodne misije. Na drugoj strani administrativnog prelaza, ka centralnoj Srbiji nalazi se veći broj policajaca MUP Srbije. Tu je i mnogo novinarskih ekipa, ali za sada nema učesnika skupa, javlja reporter RT Balkan.

Poziv na ovaj skup podrške srpskom narodu na KiM kružio je društvenim mrežama, a u pozivu organizatori nisu jasno naznačeni. Osim mesta i vremena u pozivu je pisalo da se pozivaju Srbi iz regiona na skup kako bi pružili podršku Srbima sa KiM.

Vučić: Susret sa Petrovićem iz Velike Hoče posebno emotivan, nastavljamo borbu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rezimirajući sedmicu za nama, rekao je da Srbija nastavlja borbu za očuvanje mira i dodao da je susret sa Srđanom Petrovićem, vinarom iz Velike Hoče, bio posebno emotivan.

"Njegova porodica predstavlja oličenje i našeg stradanja, ali i prkosa i ponosa sa kojim srpski narod ostaje na našem Kosovu i Metohiji. Zato nastavljamo da se borimo za Srbiju na najbolji mogući način, uz neumorno čuvanje mira i razgovore sa svim partnerima, kako bismo obezbedili što bolje uslove za rast naše Srbije i spokoj svih naših građana", naveo je Vučić na Instagramu.

On je dodao da je ponosan na rezultate koje je Srbija postigla u 2022. godini.

Haradinaj: Kurti će potpisati konačni sporazum, prihvatiće ZSO

Premijer privremenih prištrinskih institucija Aljbin Kurti potpisaće konačni sporazum sa Srbijom u okviru kog će prihvatiti i Zajednicu srpskih opština, ali tako što će ona biti pod drugim imenom, naveo je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, prenosi "Gazeta Blic".

"Izlaz za Kosovo i Kurtija nije da se kaže 'da' ili 'ne' za ZSO, već da se kaže 'da' za finalizaciju dogovora, odnosno da se ide na dogovor. Verujem da će Kurti potpisati sporazum sa Srbijom koji uključuje i ZSO, manevrišući jezikom, nazivajući to samoupravom ili nečim drugim, ali to će podrazumevati organizaciju opština srpske manjine na 'Kosovu' u okviru Ustava i zakona 'Kosova'", rekao je Haradinaj.

On je naveo da sadržaj sporazuma praktično uključuje međusobno priznanje, ali bez uspostavljanja "bilateralnih odnosa dve države jer za to u ovom trenutku nema volje".

Milenko Kreća: Rezolucija 1244 SB UN neoboriv agrument Srbije

Profesor međunarodnog prava Milenko Kreća ocenio je da je u pregovorima sa Prištinom Rezolucija 1244 SB UN "neoboriv agrument" Srbije, a da su ključni argumenti i Povelja Ujedinjenih nacija, Rezolucija 1244 i Briselski i Vašingtonski sporazumi.

"Pravna pravila međunarodnog prava ne primenjuju se automatski, već podrazumevaju i odogvarajuću političku i diplomatsku aktivnost koju Srbija i njen predsednik kao glavni pregovarači preduzimaju suprostavljajući pravila međunarodnog prava pragmatičnim interesima država koje zagovaraju nezvisnost Kosova", rekao je Kreća.

On je naveo i da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 2010. godine (da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo) "ne menja ništa iz dva razloga – formalnog i supstancijalnog".

"Što se formalnog suda tiče, Međunarodni sud nije ovlašćen da vrši sudsku kontrolu akata Saveta bezbednosti, posebno odluka donetih na osnovu sedmog poglavlja Povelje. Sa supstancionalnog stanovišta, mišljenje Suda ne dotiče suštinu stvari, već predstavlja apstraktan odgovor, jednu sofističku konstrukciju", naveo je Kreća.

Kreća, koji je obavljao funkcije ad hok sudije Međunarodnog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava i druge u međunarodnim telima, istakao je i da bi posledice priznavanja samoproglašenog Kosova po Srbiju bile "višestruke".

"Pre svega, to bi značilo odricanje od dela državne teritorije, lišavanje predmeta Rezolucije 1244, koja bi izgubila pravni smisao, kao i konvalidaciju ilegalnog proglašenja nezavisnosti, jer priznanje ima retroaktivno dejstvo, i oslobađanje odgovornosti kosovskih i stranih aktera na osnovu naknadnog pristanka Srbije kao oštećene strane", istakao je Kreća.

Osmanijeva zahvalila prijateljskim zemljama na podršci za kandidaturu u EU

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zahvalila je zemljama koje su podržale podnošenje zahteva tzv. Kosova za kandidaturu u EU.

Ona je na Tviteru zahvalila Italiji, Francuskoj, Estoniji, Litvaniji, Finskoj, Austriji i Bugarskoj.

Kurti: Beograd je u panici, zahtev za povratak snaga na KiM smešan

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao je da je "smešan" zahtev Srbije o povratku dela bezbednosnih snaga, prenosi "Albanijan post".

Kurti je u intervjuu za "Špigl" rekao da su pripadnici specijalne policije tzv Kosova poslati na sever da "zaštite građane i hapse kriminalce" i ocenio da je zahtev Beograda da se srpske snage bezbednosti vrate na KiM "smešan", prenosi "Kosovo onlajn".

"Čini se da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić želi da vrati Srbiju u prošlost. Ali ovaj voz je otišao. Međunarodni pravni status 'Kosova' je razjašnjen. Međunarodni sud pravde je presudio u korist naše Deklaracije o nezavisnosti. Ne postoji viši sud na ovoj planeti", rekao je on.

Vučević: Na KiM se vodi perfidni rat

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je u intervjuu za "Kurir" da se na KiM vodi perfidni rat kako bi se Srbima stavilo do znanja da nisu poželjni na KiM i kako bi se tiho sproceo još jedan egzodus.

Ministar je ocenio da je situacija veoma napeta i da je "dovoljna jedna šibica da sve zapali", ali je naglasio da će Srbija ostati dosledna političkom dogovoru kako bi se sačuvali mir i stabilnost i da neće dozvoliti "neke nove Oluje".

Vučević je rekao i da je vojska Srbije spremna i sposobna da zaštiti svoje građane, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Dobili smo podatke da postoji plan da se albanski ekstremisti preobuku u civilnu odeću i da se to predstavi kao napad Srba na pripadnike Kfora i Euleksa. Važno je da naš narod ostane maksimalno miran i dostojanstven, da na demokratski način i argumentovano brani svoja prava", rekao je on.