Srbija i Balkan

Nemačka ambasadorka: Nema povratka srpskih snaga, iz naše perspektive Rezolucija 1244 nije osnov

U Rezoluciji Saveta bezbednosti UN jasno se navodi da će dogovorenom broju srpskog osoblja biti dozvoljen povratak
Nemačka ambasadorka: Nema povratka srpskih snaga, iz naše perspektive Rezolucija 1244 nije osnov© FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ bg

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da je za tu zemlju neprihvatljiv zahtev Srbije za povratak njene vojske i policije na Kosovo i Metohiju, jer kako je ustvrdila, Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak jedinica!?

"Postoji ta rezolucija i na osnovu nje Kfor će formulisati i odgovore. Mi smo rekli da iz naše perspektive Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak jedinica iz Srbije na sever Kosova, ali uslediće odgovor Kfora", rekla je Konrad za N1.

Nasuprot ovoj ambasadorkinoj tvrdnji, u Rezoluciji 1244 navodi se izričito da će "dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2", što znači da Kfor ima obavezu da prihvati zahtev Beograda da se na KiM vrati određeni broj pripadnika srpskih snaga.

U Aneksu 2 navodi se koje osoblje se vraća, kao i oprema i okvir za funkcije koje će obavljati. Predviđen je i raspored njihovog vraćanja, geografsko razgraničenje oblasti u kojima će oni delovati i pravila koja će regulisati njihov odnos sa međunarodnim bezbednosnim prisustvom i međunarodnom civilnom misijom

Konrad: Obe strane su krive

Konrad je istakla da da ponovno zaoštravanje situacije na KiM pokazuje koliko je neophodno da se što pre sedne za pregovarački sto i pronađe kompromis između Beograda i Prištine.

"Uspeli smo da pronađemo kompromis u pojedinačnim pitanjima prethodnih meseci. Važno je da Kosovo i Srbija iskoriste priliku da uz posredstvo Evropske unije pronađu krajnji kompromis i da se ne ide od krize do krize, da se stalno stavljaju novi rokovi i na taj način nove tenzije", rekla je Konrad.

Na pitanje koga zvanični Berlin sada vidi kao glavnog krivca za aktuelnu krizu Beograd ili Prištinu, ambasadorka je rekla da smatra krivim obe strane i dodala da obe strane moraju da pokažu volju da se pronađe rezultat koji će smiriti tenzije i da ne čine ništa što će isprovocirati uzvratne reakcije druge strane.

"To mora da prestane. Važno je to zaustaviti i rešavati stvari koje je potrebno rešavati i onda imati osnov za normalan razgovor. Neću da govorim ko je glavni krivac i ko je prvi počeo, važno je da prestanemo sa tim", poručila je Konrad.

Na pitanje da li su hapšenja koja sprovodi opravdana hapšenja koja sprovodi Priština, kao i da li je u redu da po nekoliko dana porodice uhapšenih ne znaju gde se oni nalaze, nemačka ambasadorka je navela da misli da je jako važno da se unese transparentnost u to pitanje, te da je greška da se stalno vraćamo na nešto i ulazimo u lanac međusobnih provokacija, očigledno zanemarujući činjenicu da se prava Srba na KiM sistematski krše već godinama.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu za KiM, Konrad je istakla da je reč o predlogu kojim se pokazuje perspektiva za obe strane u kom pravcu bi mogao ići sporazum.

Ona je navela da je to sada evropski predlog, ali da to ne znači da će Briselski sporazum biti ukinut.

Na pitanje da li je to konačni sporazum ili će do konačnog sporazuma tek posle njega doći, Konrad je istakla da na ovo pitanje najbolje mogu da odgovore "dve države" koje će pregovorati o sporazumu, a to su Srbija i "Kosovo".

Ona je dodala da će to kako će izgledati sporazum rešiti dve strane, pa i to da li će se od Srbije tražiti da ne ometa ulazak "Kosova" u Ujedinjene nacije.

Petković: A ima osnova za kršenje teritorijalnog integriteta Srbije?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu nemačke ambasadorke u Srbiji Anke Konrad da njena zemlja smatra da Rezolucija 1244 ne pruža osnov za povratak srpske vojske na KiM pitanjem kako nema osnova za ono što je napisano u Rezoluciji, a ima za ono što nije - kršenje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Kakav je to princip nemačke ambasadorke da ono što je eksplicitno napisano u Rezoluciji 1244, poput vraćanja vojske na KiM nema osnova, a da ono što ne postoji u Rezoluciji, poput kršenja teritorijalnog integriteta Srbije ima osnova. Gde je tu međunarodno pravo?!", upitao je Petković u objavi na Tviteru.

image