Srbija i Balkan

Dačić sa Dendijasom: Grčka podržava teritorijalni integritet Srbije

Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju, poručio grčki ministar
Dačić sa Dendijasom: Grčka podržava teritorijalni integritet Srbije© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u razgovoru sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom potvrđeno da Grčka ostaje posvećena podršci teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio što ta zemlja podržava Srbiju i na putu evropskih intergacija.

Dačić je posle sastanka sa Dendijasom na konferenciji za novinare rekao da je grčkog ministra spoljnih poslova upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o tome da albanska strana ne poštuje Briselski sporazum.

"Interes Srbije je da se sačuva mir u regionu i da se spreče svi mogući incidenti, da budemo faktor mira i stabilnosti u regionu", rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Denijas je rekao da je u razgovoru sa Dačićem ponovio stav Grčke o KiM.

"Nastavljamo sa podrškom dijalogu između Beograda i Prištine kako bi se postiglo pravno obavezujuće rešenje. Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju. Ovo što sam rekao ponoviću i u Prištini", rekao je grčki ministar.

On je istakao da je saradnja, ne samo između ministara i vlada dve zemlje, već i predsednika Aleksandra Vučića i premijera Kirijakosa Miscotakisa ključna za stabilnost regiona.

"Grčka je posvećena daljem jačanju strateških veza sa Srbijom u svim oblastima", poručio je grčki ministar.

Dendijas je istakao da se Grčka zalaže za evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana i dodao da veruje da je Srbija  integralni deo Evrope, a Evropska unija mesto gde Srbija pripada.

"Želimo da vidimo da Srbija nastavlja svoje reforme u fundamentalnim oblastima u skladu sa evropskom agendom, a mi ćemo pomoći koliko budemo mogli", naveo je Dendijas.

Dačić je istakao da prijateljstvo Grčke i Srbije ima dugu tradiciju i zahvalio se grčkom kolegi na poseti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je dvojicu ministara na Svetog Nikolu, u kući roditelja.

"U kući mojih roditelja, danas, na Svetog Nikolu, ugostio sam ministra spoljnih poslova grčke Nikosa Dendijasa i Ivicu Dačića. Hvala im što su počastvovali kuću Vučića. Živelo srpsko-grčko prijateljstvo", napisao je predsednik na Instagramu.

image