Petković: Kurti odmah da oslobodi Pantića i povuče specijalce sa severa

Barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija, svaki novi nasilni potez sa njegove strane pretio bi da izazove eskalaciju koja se ne bi mogla kontrolisati, smatra direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto KiM, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Dobro bi bilo da Kurti bude u koordinaciji sa samim sobom i da odmah oslobodi Dejana Pantića, da povuče policijske specijalce sa dugim cevima sa severa KiM koji tu ne mogu biti prisutni, kao i da ukine spiskove za progon i hapšenje Srba" dodaje se u saopštenju.

Petković je istakao da Kurti mora da ispuni obavezu Prištine i formira Zajednicu srpskih opština. 

"Zadatak KFOR-a nije, kako to misli Kurti, da sa njima koordinira akcije protiv Srba niti da uklanja barikade, već da u skladu sa poverenim mandatom, garantuje bezbednost Srbima na KiM. Neka Kurti ne pomišlja na to da nasiljem uklanja barikade, jer one su prvobitno i postavljene kao odgovor na nasilje, a svaki novi nasilni potez sa Kurtijeve strane pretio bi da izazove eskalaciju koja se ne bi mogla kontrolisati", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je "vreme da Kurtijeva spirala nasilja bude prekinuta i da se Srbima na Kosovu i Metohiji, najugroženijoj nacionalnoj grupi na tlu savremene Evrope, omogući da žive u normalnim uslovima i bez konstantnog straha od nasilja i terora".