Proslava Svetog Nikole na barikadama: U rovovima i u izgnanstvu, Srbi su slavili svoje svece

Zajednička molitva svih na barikadi bila je da se istraje i izdrži i da se dogodine Sveti Nikola slavi u svojim domovima

Umesto u svojim domovima Srbi iz Zvečana i Severne Mitrovice slave danas Svetog Nikolu na barikadama.

Na Rudaru, ispred krsta, tamo gde protestuju već deseti dan jutros su postavili stolove, ikonu i sveću i posnu hranu, kako to već ide na ovaj veliki hrišćanski praznik u Srba.

Mnogo je emocija danas u tim trenucima bilo na Rudaru, neki su se setili da su na isti način pre 11 godina na barikadi u Jagnjenici u Ibarskom Kolašinu slavili Aranđelovdan.

"Godine prolaze, a jedino što ostaje isto i što se ne menja jeste naša borba za opstanak i naša borba za slobodu", kažu i jutros Srbi na barikadi u Rudaru.

Ivan Zaporožac, jedan od Srba koji danas krsnu slavu Nikoljdan slavi na barikadi, podsetio je da Srbi umesto u svojim domovima slave u Rudaru, pod jednom zastavom i ispred časnog krsta.

"Srpski narod i u rovovima i u izgnanstvu i progonstvu, uvek je slavio svoje svece, što i danas ovde radimo", rekao je Zaporožac.

Sagovornik RT Balkan istakao je da se mole za istrajnost i hrabrost da se odupru svim pritiscima Prištine da progna Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

"Slavimo danas sa jednom željom da nam Bog da snage da se izborimo i opstanemo ovde. Na desetine nas slavi Svetog Nikolu i njemu se molimo da nam da volje, snage, hrabrosti i istrajnosti, da izdržimo i da se odupremo silama iz Prištine koje pokušavaju da na pokore i prognaju", rekao je za RT Balkan Zaporožac.

On je naveo da je danas jedna želja i jedna molitva bila ista svima.

"I zajednička molitva svih na barikadi bila je da se istraje i izdrži i da se dogodine Sveti Nikola slavi u svojim domovima", zaključio je Zaporožac.