Aleksandar Vučić Tanji Fajon: Poštovati Rezoluciju 1244

Fajon je ocenila da je poštovanje Briselskog sporazuma od ključnog značaja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ponovio je, prilikom susreta sa šeficom slovenačke diplomatije Tanjom Fajon, da je Beograd potpuno posvećen dijalogu sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije i pronalaženje kompromisnih rešenja, ističući da se Srbija zalaže za poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kako je posle susreta saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić je istakao i da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje, te da joj je očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa.

Vučić je na Instagramu naveo da je Slovenija jedan od najznačajnijih partnera Srbije "kako na polju spoljnotrgovinske razmene, tako i u investicionoj saradnji".

"Ministarki Fajon sam rekao da je Srbija zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje, s posebnim akcentom na prerađivačke industrije, IT sektor, bankarstvo i osiguranje, kao i obnovljive izvore energije. Obavestio sam je i o situaciji na Kosovu i Metohiji i zahvalio na podršci Slovenije evropskom putu Srbije", rekao je Vučić.

Sastanak sa Dačićem

Tanja Fajon, koja je i potpredsednica Vlade Slovenije, sastala se u Beogradu i sa šefom srpske diplomoatije Ivicom Dačićem, i potom istakla da je poštovanje Briselskog sporazuma od ključnog značaja za dalju saradnju; doduše, tom prilikom nije spomenula odgovornost EU, kao garanta tog sporazuma, za to što on i dalje nije sproveden u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je rekao da je Briselski sporazum potpisan pre devet godina i da je jasno da premijer privremenih prištinskih Aljbin Kurti ne želi da ga sprovodi.

"Ispada kao da Priština nije ni bila deo pregovaračkog procesa, a to izaziva čitav lanac problema. Svi koji se bave ovim pitanje se bave interventnim gašenjem incidentnih situacija", rekao je Dačić i podvukao da je Srbija opredeljena za mir i doslovno ispunjavanje svih međunarodnih obaveza, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma.

Fajon je istakla da Slovenija želi da Srbija što pre pristupi EU - iako pritom nije precizirala na koje granice Srbije se to odnosi - i pohvalila Beograd jer je, kako je istakla, napravio pozitivne korake u pitanju usklađivanja vizne politike sa politikom EU.

Takođe, navela je da želi da Srbija napreduje u usklađivanju spoljne politike sa EU, međutim, kako je dodala, Srbija je suverena država i odlučiće sama o tome.

Dvoje ministara razgovarali su i o pitanju sukcesije, a Fajon je navela da postoje neke razlike u pogledima i mišljenjima, ali postoji volja da se te razlike prevaziđu i da se nastavi sa dobrim odnosima.

Dačić je podsetio da po Ustavu Slovenije Srbi nisu manjina za razliku od Mađara i Italijana već da imaju status etničke zajednice.

"Nije se o tome razgovaralo, jer to podrazumeva promenu Ustava, ali mi želimo da iskoristimo taj segment kao jedan dobar povod za razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je Dačić.

"Evropska budućnost Srbije"

Pred dolazak u Beograd, Fajonova je, u autorskom tekstu za "Politiku" istakla da je evropska budućnost Srbije u interesu Slovenije i cele Evropske unije i da dolazi sa ciljem jačanja odnosa dveju zemalja u svim oblastima.

"Kao ministarka spoljnih poslova Republike Slovenije, garantujem da ću učiniti sve što je u mojoj moći da Srbiji pomognemo na njenom evropskom putu, jer je to u interesu Slovenije i cele EU", navela je ona.

"Svesna sam da se za evropsku budućnost Srbije vezuju i neke teške političke teme. U procesu dijaloga Beograda i Prištine vidimo česte tenzije. Uprkos činjenici da nema lakih tema za razgovor, dijalog, uz evropsko posredovanje, ostaje najbolji način za rešavanje protivrečnosti i izazova. Iskrenost, politička hrabrost, međusobno poštovanje i poštovanje onoga što je dogovoreno ključ su napretka", navela je Fajon.

Šefica slovenačke diplomatije ranije je čestitala tzv. Kosovu viznu liberalizaciju, naglasivši da je "vizna liberalizacija za ’Kosovo’ bila dugo očekivani cilj".