Srbija i Balkan

Kurti: Uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve

Premijer privremenih prištinskih institucija izneo zastrašujuće pretnje u britanskom "Gardijanu"
Kurti: Uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve© Tanjug/AP Photo/Bundas Engler

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da "brine" da uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije "ne može isključiti žrtve", piše britanski "Gardijan".

U tekstu pod naslovom "Kosovski premijer kaže da Rusija rasplamsava tenzije u Srbiji dok rat u Ukrajini posustaje", list navodi Kurtijeve reči da "Priština zbog toga želi da bude što pažljivija kako bi bila sigurna da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost".

"Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje”, dodao je Kurti.

Srpske barikade je pak opisao kao korak ka podeli zemlje koja je nezavisna od Srbije od 2008. godine i istakao da se i EU i SAD slažu da ih treba ukloniti, kao i da su i oni "zabrinuti da bi Beograd to mogao da iskoristi i zloupotrebi".

"Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda s Moskvom. Ne znamo kako bi oni mogli da reaguju u slučaju podizanja tenzija, eskalaciji na severu", jasan je Kurti.

On je upozorio da situacija s barikadama ide naruku Vladimiru Putinu, odnosno da upravo Rusija podstiče tenzije između tzv. Kosova i Srbije zbog posustajanja rata u Ukrajini. A podsetio je i da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe 2021. godine.

"Oni imaju interes da svoju ratnohuškačku akciju prenesu na Balkan gde imaju klijenta u Beogradu", precizirao je Kurti.

Zastrašujuće Kurtijeve pretnje

Na ove zastrašujuće pretnje i poziv na likvidaciju Srba na barikadama reagovao je Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističući da ih treba shvatiti najozbiljnije imajuću u vidu na šta je sve u prethodnom periodu Kurti bio spreman kako bi izazvao eskalaciju na terenu.

Ukazao je i da međunarodna zajednica mora hitno da reaguje na zlokobne pretnje Srbima na barikadama koji danonoćno brane svoju slobodu i ljudska prava, svoje pravo na ostanak i opstanak na ovim prostorima koje je uputio Kurti.

"Sada je kristalno jasno da njegovo protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na sever Kosova i Metohije nema za cilj nikakvu 'mirovnu misiju' već je direktna pretnja srpskom narodu na KiM", istakao je Petković i dodao da se odluka Srbije da uputi zahtev o povratku naših bezbednosnih snaga na KiM pokazala ispravnom.

"Neće mu Beograd nikad dozvoliti da svoje pretnje pretvori u delo", zaključio je Petković.

image