Srbija i Balkan

Španija potvrdila: "Kosovo" za nas nije država i nećemo ga u EU

Državni sekretar Španije Paskal Navaro poručio da Vlada Španije neće podržati kandidaturu tzv. Kosova u sadašnjim okolnostima i da se ta pozicija nije promenila
Španija potvrdila: "Kosovo" za nas nije država i nećemo ga u EUwww.globallookpress.com © Thierry Monasse/dpa

Španija ne priznaje "Kosovo" i glasaće protiv bilo kakve proceduralne odluke u vezi sa tzv. Kosovom, a protiviće se se i odluci da se ovoj teritoriji da status kandidata za EU, potvrdio je državni sekretar Španije za Evropsku uniju Paskal Navaro.

Nakon što su prištinske vlasti podnele zahtev za članstvo u EU, kako je rekao,mora da se donese "proceduralna odluka" koja bi na red došla od januara, tokom predsedavanja Švedske Savetom EU .

Normalna stvar je, rekao je Navaro, a preneo "Kljan Kosova", da se traži mišljenje Evropske komisije, a zatim da se o tome raspravlja u Savetu za opšte poslove, pa da se konačno odlučuje u Evropskom savetu.

"Vlada Španije neće podržati kandidaturu u sadašnjim okolnostima i ova pozicija se nije promenila", naglasio je Navaro.

Španija je inače jedna od pet zemalja Evrope unije, uz Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Španska vlada, međutim, kako Navaro ističe, "ima konstruktivan stav" po pitanju Zapadnog Balkana i podržava dijalog Prištine i Beograda i posredovanje EU.

Zemlja podržava i liberalizaciju viza za tzv. Kosovo, koje iako "nije država, jeste teritorija sa kojom EU ima odnose".

image