Krizni štab severa KiM: Pozivamo na najveći protest ikad na barikadi u Rudaru

U saopštenju Kriznog štaba navedeno je da pozivaju narod na protest "zbog najnovijih pretnji Aljbina Kurtija koji je pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama"

Krizni štab srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije pozvao je večeras srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada koji će se održati u četvrtak 22. decembra u 12 časova u Rudaru kod Krsta.

"Na tom protestu će  naš narod koji čine naši lekari, profesori, učitelji, rudari, rođaci, komšije, naše majke, sestre,  da pošalje jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubijanje i da sever Kosova i Metohije niti je Nemačka niti je Kurtijeva prćija nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo", saopštio je Krizni štab severa Kosova i Metohije. 

U saopštenju je navedeno da Krizni štab poziva narod na protest "zbog najnovijih pretnji Aljbina Kurtija koji je pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama, kao i zbog direktne podrške Kurtiju od strane nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja".

Srpska lista: Svečlja i Kurti direktno odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo

Srpska lista najoštrije je osudila, kako je navela u saopštenju, ''crtanje mete na čelu predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svečlje'', koja dolazi svega nekoliko časova nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama.

''Bez ikakvog dokaza za svoje optužbe, Kurtijev ministar koji rukovodi naoružanim specijalcima, koji su do sada nebrojeno puta pokazali mržnju prema svemu što je srpsko, uputio je najdirektnije pretnje legalnom i legitimnom političkom predstavniku najveće partije Srba na Kosovu i Metohiji'', navodi se u sapštenju Srpske liste.

Oni su naveli da su Svečlja i Kurti direktno odgovorni za situaciju u kojoj se nalaze svi, jer su mesecima unazad sprovodili represiju nad nedužnim, golorukim srpskim narodom.

U saopštenju se podseća da se na barikadama nalazi srpski narod, lekari, profesori, ugledni građani, žene, majke, sestre a ne kriminalci.

"Ali vi to ne razumete jer polazite od sebe, a kriminalac u poštenje ne veruje. Nije Rakić već Svečlja bio deo pokreta na čijim protestima su kamenovane zgrade institucija, paljena službena vozila, gađana zgrada Vlade u Prištini'", dodaju iz SL.

Iz Srpske liste još ističu da ne očekuju reakciju međunarodnih predstavnika niti procesuiranje Svečlje zbog lažnih optužbi koje je izrekao, ali da poručuju Svečlji, Kurtiju i njihovim mentorima da nema te pretnje koja će uplašiti bilo kod člana Srpske liste niti ih sprečiti u nameri da se mirno i demokratski bore za prava i opstanak srpskog naroda.

"Nakon direktne pretnje Aljbina Kurtija i Dželala Svečlje poručujemo im da ćemo ih smatrati apsolutno odgovornim u slučaju da se predsedniku Rakiću ili bilo kom građaninu ugrozi bezbednost, fizički i psihički integritet", naglašavaju iz SL.

Svečlja je ranije večeras optužio predsednika Srpske liste Gorana Rakića da 11 dana "održava barikade" i blokira mogućnost delovanja "kosovke" policije i kretanje građana na KiM.