Kfor odgovorio na zahtev za povratak srpskih vojnika na KiM

Kfor je nedavno "iz preventivnih bezbednosnih razloga pojačao prisustvo trupa na Jarinju"

Kfor je saopštio da se "trenutno analizira nedavni zahtev Vlade Srbije" da se na Kosovo i Metohiju vrati do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti u skladu sa Rezolucijom 1244.

U saopštenju se navodi da će se nastaviti borba za bezbedno okruženje i slobodu kretanja, koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima priliku da kreiraju dugoročna, održiva rešenja za dobrobit svih zajednica koje žive na "Kosovu".

"Misija KFOR-a koju vodi NATO, sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere koji su posvećeni obezbeđivanju bezbednog, okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na 'Kosovu', u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. Kao takva, uloga KFOR-a je i dalje fundamentalna za trajnu bezbednost na celom Kosovu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, Kfor je nedavno "iz preventivnih bezbednosnih razloga pojačao prisustvo trupa na Jarinju".

"Pokazalo se da je to bila izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelnika Generalštaba Srbije, institucija na 'Kosovu', misije vladavine prava koju predvode Euleks i Kfor. Povećanje prisustva trupa bilo je neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u demonstracijama", saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću KFOR-a, očigledno aludirajući na proteste Srba na severu pokrajine.

U saopštenju se ističe i da "KFOR redovno izvodi vežbe namenjene testiranju sposobnosti i održavanju potrebnog nivoa operativne spremnosti neophodnog za nastavak ispunjavanja dužnosti".

"Poslednja vežba održana je 19. decembra 2022. godine u kampu Novo Selo i sprovedena je u cilju obuke i testiranja sposobnosti jedinica KFOR-a da garantuju slobodu kretanja koristeći raspoloživa sredstva (teška logistička vozila i inžinjerska sredstva). Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti.Mnogi akteri na terenu su posvećeni napretku, ali Kfor ostaje na oprezu i spreman da odgovori," navodi se u (ne)uvijenoj pretnji Srbima koji svoj protest, pored ostalog, iskazuju i barikadama koje su podigli na glavnim putnim pravcima na severu pokrajine.

Spremni smo da intervenišemo ako bude potrebno, kako bismo sprečili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom", zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, juče je ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode zatražio da barikade budu uklonjene pre Božića.