Izabrana nova Vlada Republike Srpske 

Republika Srpska je posle zakonodavne, dobila i izvršnu vlast

Poslanici Narodne skupštine izabrali su na posebnoj sednici za predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i nove članove Vlade Republike Srpske. Za izbor Vlade Srpske glasao je 51 poslanik, dok je 23 glasalo protiv.

Nakon izbora, premijer Radovan Višković i ministri položili su zakletvu.

Glasanju u Parlamentu Srpske je prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, preneo je RTRS.

U Narodnoj skupštini Srpske poslanici su prethodno raspravljali o ekspozeu mandatara Radovana Viškovića i predlogu njegovog kabineta.

Od 16 ministara 11 je novih. U ekspozeu mandatar Višković je naglasio da je ekonomski rast, reforma javnih preduzeća i demografska obnova Srpske među prioritetima rada Vlade.

Deset ministarstava je pripalo Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dva je dobila Socijalistička partija, a po jedno Demokratski savez (DEMOS), Ujedinjena Srpska, Pokret za državu i Narodna partija Srpske (NPS).

Novim sazivom ispoštovan je dogovor vladajućih stranaka, ali i Ustavom zagarantovan broj ministara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Ekonomski rast , digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Srpske, pet je prioriteta nove Vlade navodi se u ekspozeu.