Rasulo u Kosovskoj policiji: Odlaze na bolovanje umesto na Jarinje

Policajci odbijaju hranu i prijavljuju da su bolesni kako bi otišli kući sa severa Kosova, piše "Albanijan post"

Zaposleni u Kosovskoj policiji očajni su jer se više od deset dana nalaze na severu KiM sa većinski srpskim stanovništvom, piše portal "Kosovo onlajn" pozivajući se na "Albanijan post".

Nezadovoljni su nejasnim instrukcijama na terenu, zastarelom opremom, prekovremenim satima provedenim na poslu nakon što je 500 Srba napustilo redove policije zbog jednostranih odluka prištinske Vlade.

Pripadnici Kosovske policije koji se nalaze na Jarinju, kako navode, odbijaju hranu i prijavljuju da su bolesni kako bi otišli kući.

Prema rečima visoko rangiranog policajca, krivicu prebacuju na politički deo rukovodstva, posebno ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlju za koga važi da je "slab ministar".

Kako piše ovaj portal, policajci odbijaju da javno pričaju o stepenu nezadovoljstva.

"Policajci nerado izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog poštovanja institucije i specifične kulture u sektoru bezbednosti, ali situacija je katastrofalna. Frustracija i revolt su veliki. Stari su nam panciri zato što nam nisu kupili druge", kaže on. 

Drugi neimenovani izvor iz policije dodaje da kada ode na sever nema predstavu šta treba da radi.

"Nejasan stav nadležnih onemogućio je policiji da ima opšti operativni plan. Uglavnom se upravlja prema situaciji iz dana u dan. Izdržali bi kada bi imali jasnu predstavu zašto su došli u ovu sitiaciju", navodi.

Direktor Opšte bolnice "Dr Sami Hadžibećiri" u Južnoj Mitrovici Ljuljeta Zubija kaže da "nijedan policajac nije tražio medicinsku pomoć u bolnici".

Predsednik Sindikata kosovske policije Imer Zećiri rekao je da niko od policajaca koji su uklonjeni sa Jarinja gde su radili nije bio bolestan.

"Nisu imali nikakvih zdravstvenih problema i nisu povređeni", izjavio je Zećiri.

On je naglasio da je problem rad od 12 dana bez mogućnosti da ih neko zameni.