Srbija i Balkan

Miščević: Kosovski zahtev za prijem u EU presedan

Ambasador Češke, zemlje koja predsedava EU, najavljuje prolongiranje tog pitanja i ostaviće ga Švedskoj na odlučivanje
Miščević: Kosovski zahtev za prijem u EU presedan© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević skrenula je pažnju na činjenicu da se nije desilo da  teritorija bez priznanja suverenosti aplicira za članstvo u Evropskoj uniji.

Postavlja se pitanje kako će EU u budućnosti rešiti situaciju, jer za sada Tomaš Kuhta, ambasador Češke, koja predsedava EU, najavljuje prolongiranje tog pitanja i ostavlja ga Švedskoj na odlučivanje.

Uoči skupa Centra za evropske politike o preuzimanju predsedavanja EU između Češke i Švedske, Tanja Miščević je rekla da svaka država pregovara za sebe. Aplikacija je, kako dodaje, "stvar" svake od države članica EU, njihove pravne službe, spoljnopolitičke službe ili Saveta EU.

"Ne znam kod koga će prijava doći, jer se nije desilo da teritorija bez priznanja suverenosti aplicira za članstvo. Biće interesantno videti", dodala je Miščević.

Ona je rekla da Srbija prati stavove država članica EU, koje u velikoj meri izražavaju skepsu da li je uopšte vreme da se o tome razgovara, te se boje da bi to moglo da poremeti dijalog Beograda i Prištine.

Ministar Kuhta je istakao da je Češka, kao predsedavajuća EU do 31. decembra, primila aplikaciju Prištine, da je informisala kolege u COREPER i odložila to pitanje za švedsko predsedavanje Uniji.

Švedska preuzima predsedavanje EU

Ambasadorka Švedske Anike Ben David rekla je da je njena zemlja informisana da je Priština predala aplikaciju za članstvo u EU tokom predsedavanja Češke.

"Pitanjima na evropskoj agendi bavićemo se kada dođu na red, u bliskoj koordinaciji sa drugim članicama", objasnila je Šveđanka.

Ona je naglasila da Švedska ohrabruje sve strane i očekuje da svi sporazumi iz dijaloga o normalizaciji budu primenjeni.

image