"Večernje novosti": Srpski specijalci u više bataljona

Reforma vojnih snaga posebne namene obuhvatiće proširenje borbenih delova jedinica

Proces jačanja specijalnih snaga neće podrazumevati povećanje broja jedinica nego razvijanje borbenih delova postojećih snaga – 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije VS, kao i Žandarmerije i Protivterorističke jedinice MUP. Nije isključeno ni buduće formiranje zajedničke komande, pod kojom bi se našle sve vojne i policijske specijalne snage, pišu "Večernje novosti".

Ovako se u visokim vojnim krugovima i među bivšim pripadnicima jedinica posebne namene tumači najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će sistem odbrane dobiti više elitnih jedinica. Opravdanje za ovu reorganizaciju vide u konceptu naše vojske, ali i u bezbednosnim izazovima i rizicima koji joj prete.

General u penziji Milorad Stupar, prvi komandant Specijalne brigade, navodi da bi u ovim uslovima bilo optimalno da između četiri i pet odsto mirnodopskog sastava vojske čine specijalne snage. Trenutni procenat je oko dva odsto.

"Najbolje rešenje bilo bi povećanje broja bataljona u postojećim brigadama, a isti koncept bi trebalo primeniti i u MUP", kaže Stupar i dodaje da je pogrešno odvajati policijske i vojne specijalne snage, kao i da je dobro što poslednjih godina često izvode zajedničke vežbe.

"Specijalne snage, s obzirom na namenu i zadatke, zahtevaju složen proces selekcije ljudstva, ali i obuke, kako ljudi tako i jedinica", dodaje Stupar.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da su najavljena ulaganja planirana za sve rodove Vojske Srbije, pa i specijalne snage.

"Ove jedinice činiće isključivo profesionalni sastav, a kadar će imati veće plate i najsavremeniju opremu. Oni bi praktično predstavljali udarnu snagu Vojske Srbije u svakom 'ne daj Bože' scenariju", rekao je Vučević i istakao da državu čekaju najzahtevnija ulaganja – u Ratno vazduhoplovstvo i PVO.

"Biće nastavljene investicije u kopnenu vojsku, odnosno mehanizovane jedinice i artiljeriju. To se, takođe, odnosi i na namensku industriju", zaključio je srpski ministar odbrane.