Srbija i Balkan

Teška noć na severu KiM, Srbi ostaju na barikadama

Predsednik Srpske liste demantovao navode iz Prištine da je napadnut Kfor
Teška noć na severu KiM, Srbi ostaju na barikadama© Зоран Шапоњић

Posle sinoćnje pucnjave u blizini Zubinog Potoka koja je trajala desetak minuta, noć na severu Kosova i Metohije prošla je bez novih incidenata, ali u napetom iščekivanju i neizvesnosti.

Iz misije Kfora u Prištini saopšteno je da je njihova patrola koja je dežurala u blizini Zubinog Potoka čula nekoliko pucnjeva u blizini, ali da povređenih i materijalne štete nema.

"Sada proveravamo činjenice", navedeno je u odgovoru Kfora.

I dalje nema preciznijih, niti zvaničnih informacija šta se sinoć tačno desilo kod Zubinog Potoka. Portal "Kosovo onlajn" preneo je informaciju TV Pink da je do pucnjave došlo kada je "kosovska policija" pokušala da ukloni jednu od barikada na sporednom putu blizu Zubinog Potoka. Jedan od Srba sa barikada kod ovog grada rekao je "da se poslednje dve nedelje pucnjava čuje, manje-više svake noći i da je cilj zastrašivanje Srba".

Predsednik Srpske liste Goran Rakić demantovao je navode medija iz Prištine da je u blizini Zubinog Potoka napadnut Kfor.

"Po informacijama iz Kfora i Kriznog štaba demantovao bih navode albanskih medija da se u Zubinom Potoku dogodio napad na Kfor: Ova informacija je samo još jedna u nizu koju plasira Priština kao deo hibridnog rata kojim se služi da bi dodatno podgrejala situaciju i kako bi uvukli Kfor u svoje namere", rekao je Rakić dodajući da Srbi na severu KiM poštuju Kfor.

Sa druge strane, iz "kosovske policije" takođu su saopštili da "nije bilo nikakvog napada na kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između policije i bilo koje grupe, i da KP nije pucala ni na koga".

Sa barikada u blizini Zubinog Potoka tokom noći stizale su informacije da je situacija mirna, da nema pucnjave i da su ljudi spremni da ostanu na barikadama čitave noći i dalje, koliko bude potrebno.

image