Srbija i Balkan

Borbena gotovost Vojske RS i policije na najvišem stepenu; Kurti spreman da napadne Srbe

Aleksandar Vučić pred ponoć se sastao sa patrijarhom Porfirijem i očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji
Borbena gotovost Vojske RS i policije na najvišem stepenu; Kurti spreman da napadne Srbe© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

"Želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije," izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu povodom toga što je Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

"U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", dodao je on.

Vučić je, posle najava da je Priština navodno podigla borbenu gotovost svojih snaga, naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, a naloženo je i podizanje borbene gotovosti jedinica MUP-a.

"Novosti" javljaju da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras sastao sa patrijarhom Porfirijem. Razgovaraju o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji a očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini.

Kako piše "Informer", Aljbin Kurti naredio je svojim specijalcima da prekinu odmore i da se hitno vrate u kasarnu u Gnjilanu. Pripadnici kasarne u Gnjilanu u obavezi su da u utorak budu na svojim radnim zadacima. 

Posredstvom izvora iz redova "Bezbednosnih snaga Kosova - BSK", list došao je do podatka da je večeras aktiviran alarm za uzbunu za načelnike sektora i komandire četa kasarne BSK u Gnjilanu čime se stiču uslovi da Aljban Kurti napadne Srbe na severu KiM.

Srbi sa severa Kosova i Metohije su na barikadama 17. dan, u znak protesta zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu.

Sinoć je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave u kojoj, kako je Kfor potvrdio, nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola.

Kfor je ovim saopštenjem demantovao navode prištinskih medija da su Srbi napali jedinicu te vojne misije, odnosno vojnike iz Letonije.

U međuvremenu, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa vojnim vrhom, posle čega je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović krenuo za Rašku.

Krizni štab naroda severa KiM u današnjem saopštenju je iskazao bojazan da "je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe."

Kako se u saopštenju navodi, Srbi sa KiM ne napadaju Kfor i Euleks, već u njima vide "zaštitnike".

Sve najnovije vesti sa Kosova i Metohije iz minuta u minut pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 26. dec 2022 • 23:49

    23:49

    "Informer": Kurti spreman za napad na Srbe

    Pripadnicima kasarne u Gnjilanu prekidaju se godišnji odmori i oni su u obavezi da u utorak budu na svojim radnim zadacima, objavio je "Informer".

    Posredstvom operativnog izvora radno angažovanog pri "Bezbednosnim snagama Kosova - BSK", beogradski list je došao do podatka da je večeras  naloženo da se od 27. decembra 2022. godine prekidaju godišnji odmori pripadnicima kasarne u Gnjilanu i da su svi u obavezi da narednog dana - u utorak, od 08:00 časova, budu na svojim radnim zadacima.

    List navodi da je večeras aktiviran alarm za uzbunu za načelnike sektora i komandire četa kasarne BSK u Gnjilanu i da je tim činom Aljbin Kurti spreman za napad na Srbe.

  • 23:41

    Istekao ultimatum Kvinte Vučiću da se uklone barikade na severu KiM

    Ultimatum koji su ambasadori Kvinte uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa zahtevom da Srbi u roku od 24 sata uklone barikade na severu Kosova i Metohije, istekao je večeras nešto pre ponoći.

    Ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske navodno su još sinoć zahtevali da se barikade uklone u roku od 24 sata ili će, kako su naveli, dozvoliti predsedniku vlade tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da uradi ono što je naumio i da policijskom silom krene na Srbe na severu Kosova i Metohije.

  • 23:23

    U toku sastanak predsednika Vučića i patrijarha Porfirija

    U toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Porfirija, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

    Šef države i prvi po časti u SPC sastali su kako bi razmotrili otvorenu pretnju ratom našem narodu na Kosovu i Metohiji, koju zastupa vlast Aljbina Kurtija.

    Očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini.

    Vučić i patrijarh Porfirije trebalo je da se sastanu u utorak u 12 sati.

  • 23:14

    Grenel: Blinken da zahteva od Kurtija oslobađanje srpskih zatvorenika na KiM

    Nekadašnji izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel napisao je večeras na Tviteru da bi američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da zahteva od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da oslobodi srpske zatvorenike na KiM i uzdrži se od hapšenja mirnih demonstranata na barikadama.

    Dodao je da je najnovije nasilje na KiM neprihvatljivo kao i da Kurti nastavlja svoje jednostarne akcije na severu kršeći međunarodne sporazume.

    Grenel je poručio Kurtiju da prestane da šalje specijalne snage na sever KiM, dok u isto vreme zahteva uklanjanje barikada.

    Dodao je da Aljbin Kurti u nasvetije vreme za hrišćane ne bi trebalo da traži od srpskog patrijarha da daje političke izjave pre nego što uđe na KiM.

    "Ovo je direktno kršenje verskih sloboda i ambasada SAD na 'Kosovu' bi trebalo ovo javno da osudi", poručio je nekadašnji izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

  • 22:43

    EU: Odmah vratite potpunu i nesmetanu slobodu kretanja svih građana i zajednica

    Evropska unija saopštila je večeras da na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno da se vrati i garantuje "potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe" i zatražila da "obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga".

    EU "oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju" i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja”, poručila je večeras portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

    EU navodi da je situacija na severu KiM i dalje napeta i da se "mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan", prenosi Tanjug.

    Unija je apelovala na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija da "lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica".

    "Očekujemo da se 'Kosovo' i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova", poručila je Masrali.

  • 22:17

    Vučević: Vojska Srbije je na najvišem stepenu borbene gotovosti

    Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević.

    "Predsednik Srbije, kao vrhovni komandant, naložio je večeras da Vojska Srbije bude na najvišem nivou borbene gotovosti, odnosno pripremljenosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević Tanjugu.

    Kako je naveo,"to nas podiže na najviši nivo delovanja Vojske Srbije, štiteći teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući terorizam i teror nad Srbima gde god da žive“.

  • 22:04

    Gašić: Podignuta borbena gotovost svih jedinica MUP-a

    Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić naložio je podizanje borbene gotovosti jedinica MUP.

    "Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUPa. Žandarmerije, SAJ i policijske brigade. Koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i zauzmu položaje predviđene operativnim planom", poručio je Gašić.

  • 21:55

    Priština podigla borbenu gotovost

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti navodno je podigao borbenu gotovost KBS, prenose "Večernje novosti" pozivajući se na neimenovani izvor.

    Prema pisanju lista, prištinske snage navodno su spremne da izvše udar na sever Kosova i Metohije sa 1500 svojih pripadnika kojima je izdato naređenje da budu u kasarnama ili u dometu mobilnih telefona spremni za pokret u toku noći.

  • 21:14

    Vučić: Albanci podigli borbenu gotovost, učinićemo sve da zaštitimo narod

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je činjenicu da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju od strane Prištine.

    "Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju.

    "Danas je i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više.

    "U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije.

    "U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", rekao je Vučić na Instagramu.

    Pročitajte opširnije ovde.

  • 21:06

    Srbi na Rudaru: Varaju se oni koji misle da će nas slomiti

    Na barikadi u Rudaru kod Zvečana, najvećoj na severu KiM, večeras je mirno.

    Tu se nalazi više ljudi no proteklih večeri, javlja izveštač RT Balkan. Ljudi su kraj logorskih vatri, pod šatorima.

    Prema informacijama koje stižu sa različitih strana, mirno je i na drugim barikadama, prema Ibarskoj Slatini, Lešku, Zupču, Zubinom Potoku.

    Barikada na Rudaru je dodatno ojačana.

    Srbe na severu KiM danas je posebno pogodila vest o zabrani privremenih prištinskih institucija Patrijarhu Porfiriju da uđe na KiM.

    "Boli nas što naš Patrijarh neće moći da provede predstojeće praznike sa nama, ovde na KiM.

    "Varaju se, međutim, oni koji misle da će nas takvim odlukama slomiti. Naprotiv, posle ovoga što rade, naša namera da ostanemo ovde, da se na ovaj način borimo za slobodu i pravdu, samo je jača," kažu Srbi na barikadi u Rudaru.

    Ispred jedne kuće na Rudaru pored blokirane magistrale, ljudi su okitili novogodišnju jelku.

image