Borbena gotovost Vojske RS i policije na najvišem stepenu; Kurti spreman da napadne Srbe

Aleksandar Vučić pred ponoć se sastao sa patrijarhom Porfirijem i očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji

"Želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije," izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu povodom toga što je Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

"U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", dodao je on.

Vučić je, posle najava da je Priština navodno podigla borbenu gotovost svojih snaga, naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, a naloženo je i podizanje borbene gotovosti jedinica MUP-a.

"Novosti" javljaju da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras sastao sa patrijarhom Porfirijem. Razgovaraju o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji a očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini.

Kako piše "Informer", Aljbin Kurti naredio je svojim specijalcima da prekinu odmore i da se hitno vrate u kasarnu u Gnjilanu. Pripadnici kasarne u Gnjilanu u obavezi su da u utorak budu na svojim radnim zadacima. 

Posredstvom izvora iz redova "Bezbednosnih snaga Kosova - BSK", list došao je do podatka da je večeras aktiviran alarm za uzbunu za načelnike sektora i komandire četa kasarne BSK u Gnjilanu čime se stiču uslovi da Aljban Kurti napadne Srbe na severu KiM.

Srbi sa severa Kosova i Metohije su na barikadama 17. dan, u znak protesta zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu.

Sinoć je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave u kojoj, kako je Kfor potvrdio, nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola.

Kfor je ovim saopštenjem demantovao navode prištinskih medija da su Srbi napali jedinicu te vojne misije, odnosno vojnike iz Letonije.

U međuvremenu, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa vojnim vrhom, posle čega je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović krenuo za Rašku.

Krizni štab naroda severa KiM u današnjem saopštenju je iskazao bojazan da "je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe."

Kako se u saopštenju navodi, Srbi sa KiM ne napadaju Kfor i Euleks, već u njima vide "zaštitnike".

Sve najnovije vesti sa Kosova i Metohije iz minuta u minut pratite uživo u blogu RT Balkan.

26. dec 2022 • 23:49

"Informer": Kurti spreman za napad na Srbe

Pripadnicima kasarne u Gnjilanu prekidaju se godišnji odmori i oni su u obavezi da u utorak budu na svojim radnim zadacima, objavio je "Informer".

Posredstvom operativnog izvora radno angažovanog pri "Bezbednosnim snagama Kosova - BSK", beogradski list je došao do podatka da je večeras  naloženo da se od 27. decembra 2022. godine prekidaju godišnji odmori pripadnicima kasarne u Gnjilanu i da su svi u obavezi da narednog dana - u utorak, od 08:00 časova, budu na svojim radnim zadacima.

List navodi da je večeras aktiviran alarm za uzbunu za načelnike sektora i komandire četa kasarne BSK u Gnjilanu i da je tim činom Aljbin Kurti spreman za napad na Srbe.

Istekao ultimatum Kvinte Vučiću da se uklone barikade na severu KiM

Ultimatum koji su ambasadori Kvinte uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa zahtevom da Srbi u roku od 24 sata uklone barikade na severu Kosova i Metohije, istekao je večeras nešto pre ponoći.

Ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske navodno su još sinoć zahtevali da se barikade uklone u roku od 24 sata ili će, kako su naveli, dozvoliti predsedniku vlade tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da uradi ono što je naumio i da policijskom silom krene na Srbe na severu Kosova i Metohije.

U toku sastanak predsednika Vučića i patrijarha Porfirija

U toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Porfirija, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Šef države i prvi po časti u SPC sastali su kako bi razmotrili otvorenu pretnju ratom našem narodu na Kosovu i Metohiji, koju zastupa vlast Aljbina Kurtija.

Očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini.

Vučić i patrijarh Porfirije trebalo je da se sastanu u utorak u 12 sati.

Grenel: Blinken da zahteva od Kurtija oslobađanje srpskih zatvorenika na KiM

Nekadašnji izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel napisao je večeras na Tviteru da bi američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da zahteva od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da oslobodi srpske zatvorenike na KiM i uzdrži se od hapšenja mirnih demonstranata na barikadama.

Dodao je da je najnovije nasilje na KiM neprihvatljivo kao i da Kurti nastavlja svoje jednostarne akcije na severu kršeći međunarodne sporazume.

Grenel je poručio Kurtiju da prestane da šalje specijalne snage na sever KiM, dok u isto vreme zahteva uklanjanje barikada.

Dodao je da Aljbin Kurti u nasvetije vreme za hrišćane ne bi trebalo da traži od srpskog patrijarha da daje političke izjave pre nego što uđe na KiM.

"Ovo je direktno kršenje verskih sloboda i ambasada SAD na 'Kosovu' bi trebalo ovo javno da osudi", poručio je nekadašnji izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

EU: Odmah vratite potpunu i nesmetanu slobodu kretanja svih građana i zajednica

Evropska unija saopštila je večeras da na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno da se vrati i garantuje "potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe" i zatražila da "obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga".

EU "oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju" i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja”, poručila je večeras portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

EU navodi da je situacija na severu KiM i dalje napeta i da se "mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan", prenosi Tanjug.

Unija je apelovala na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija da "lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica".

"Očekujemo da se 'Kosovo' i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova", poručila je Masrali.

Vučević: Vojska Srbije je na najvišem stepenu borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević.

"Predsednik Srbije, kao vrhovni komandant, naložio je večeras da Vojska Srbije bude na najvišem nivou borbene gotovosti, odnosno pripremljenosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević Tanjugu.

Kako je naveo,"to nas podiže na najviši nivo delovanja Vojske Srbije, štiteći teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući terorizam i teror nad Srbima gde god da žive“.

Gašić: Podignuta borbena gotovost svih jedinica MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić naložio je podizanje borbene gotovosti jedinica MUP.

"Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUPa. Žandarmerije, SAJ i policijske brigade. Koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i zauzmu položaje predviđene operativnim planom", poručio je Gašić.

Priština podigla borbenu gotovost

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti navodno je podigao borbenu gotovost KBS, prenose "Večernje novosti" pozivajući se na neimenovani izvor.

Prema pisanju lista, prištinske snage navodno su spremne da izvše udar na sever Kosova i Metohije sa 1500 svojih pripadnika kojima je izdato naređenje da budu u kasarnama ili u dometu mobilnih telefona spremni za pokret u toku noći.

Vučić: Albanci podigli borbenu gotovost, učinićemo sve da zaštitimo narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je činjenicu da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju od strane Prištine.

"Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju.

"Danas je i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više.

"U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije.

"U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", rekao je Vučić na Instagramu.

Pročitajte opširnije ovde.

Srbi na Rudaru: Varaju se oni koji misle da će nas slomiti

Na barikadi u Rudaru kod Zvečana, najvećoj na severu KiM, večeras je mirno.

Tu se nalazi više ljudi no proteklih večeri, javlja izveštač RT Balkan. Ljudi su kraj logorskih vatri, pod šatorima.

Prema informacijama koje stižu sa različitih strana, mirno je i na drugim barikadama, prema Ibarskoj Slatini, Lešku, Zupču, Zubinom Potoku.

Barikada na Rudaru je dodatno ojačana.

Srbe na severu KiM danas je posebno pogodila vest o zabrani privremenih prištinskih institucija Patrijarhu Porfiriju da uđe na KiM.

"Boli nas što naš Patrijarh neće moći da provede predstojeće praznike sa nama, ovde na KiM.

"Varaju se, međutim, oni koji misle da će nas takvim odlukama slomiti. Naprotiv, posle ovoga što rade, naša namera da ostanemo ovde, da se na ovaj način borimo za slobodu i pravdu, samo je jača," kažu Srbi na barikadi u Rudaru.

Ispred jedne kuće na Rudaru pored blokirane magistrale, ljudi su okitili novogodišnju jelku.

Dačić: Sve ćemo uložiti da očuvamo mir, ali je Srbija spremna da interveniše

Srbija je uvek spremna da interveniše ukoliko dođe do oružanog napada na Srbe na severu KiM, izjavio je ministar spoljnih poslova Srije Ivica Dačić i naglasio da će Srbija učinti i uložiti sve da se mir sačuva.

"Sve ćemo uložiti u mir, u nastavak dijaloga, ali ako dođe do fizičkog napada, ubijanja Srba, pogroma, a Kfor ne želi da interveniše i obavlja manadat po Rezoluciji 1244, Srbija će biti prinuđena da to uradi", rekao je Dačić za TV "Insajder" i dodao da je suština da do toga ne dođe i da se Srbija nada da do toga neće doći, prenosi Tanjug.

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice: Zabrana posete Patrijarhu pokazuje nivo "demokratije" na KiM

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da zabrana posete Patrijarhu SPC Porfiriju pokazuje koliki je nivo tzv. "demokratije" na KiM.

Radojević je u objavi na Fejsbuku istakao da ćutanje predstavnika međunarodne zajednice pokazuje ili nemoć ili nezainteresovanost, što je u oba slučaja, kako je rekao, opasno i zabrinjavajuće.

"Zabrana posete Patrijarhu SPC pokazuje koliki je nivo tzv. 'demokratije' na Kosovu i Metohiji. Takva je 'sloboda kretanja' koju zamišlja Kurti i njegova Vlada. Srbi na KiM se mogu kretati uz određene uslove. Ovoga puta se drznuo da uslove postavi i poglavaru Srpske pravoslavne crkve.Ćutanje predstavnika međunarodne zajednice pokazuje ili nemoć ili nezainteresovanost, što je u oba slučaja opasno i zabrinjavajuće.Utoliko se odluka o protestima koji traju već 17 dana pokazala ispravnom. Mi, koji živimo na Kosovu i Metohiji, imamo pravo na slobodu, imamo pravo da organizujemo život kako želimo i stoga ćemo u ovoj borbi istrajati", rekao je Radojević, prenosi "Kosovo onlajn".

Krizni štab naroda severa KiM: Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, mi u njima vidimo zaštitnike

"Zbog serije dezinformacija koje Priština plasira kao deo hibridnog rata protiv srpskog naroda obaveštavamo javnost da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, šta više mi u njima vidimo zaštitu od represije Kurtijevog režima i njegovih specijalaca", stoji u večerašnjem saopštenju Kriznog štaba naroda severa Kosova i Metohije. .

U saopštenju se navodi da "Aljbin Kurti plasira laži o napadima na KFOR sa ciljem da uvuče u sukob Srbe sa Kfor-om, koji je jedina legalna oružana formacija u skladu sa rezolucijom 1244".

"Odbijanje Kfor i Euleksa da se stave u službu diktatorskog antisrpskog režima Aljbina Kurtija je razlog zašto Kurti nastoji da lažima izmisli napade na ove organizacije.

"Podsećamo da su politički predstavnici srpskog naroda i članovi Kriznog štaba više puta javno pozvali građane na saradnju sa Kfor-om i Euleks-om jer su te međunarodne organizacije prisutne u skladu sa međunarodnim sporazumima koji su potpisani i koje mi poštujemo", stoji u saošštenju Kriznog štaba naroda severa KiM.

Krizni štab "u ime srpskog naroda poziva Kfor i Euleks da povećaju budnost".

"Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe", saopštio je večeras Krizni štab.

Petković: Kurti poazao "fašističke metode" zabranivši srpskoj novinarki da uđe na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Peetar Petković izjavio je da je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti pokazao "svoje fašističke metode" time što je novinarki RTS-a, koja izveštava o životu Srba na KiM zabranio da uđe na Kosovo.

"Kurti je danas zabranio novinarki RTS Svetlani Vukmirović da uđe na KiM i radi svoj posao. Ovim pokazuje svoje fašističke metode na novinarki koja izveštava o životu Srba na KiM. Neće sprečiti da se glas o našem narodu čuje! Hoće li se čuti osuda od strane međ. zajednice?", napisao je Petković na Tviteru, prenosi "Kosovo onlajn".

Gaši: Barikade će biti uklonjene 10. januara

Bivši ministar za povratak i zajednice Miljazim Gaši, rekao je da bi barikade koje su postavili lokalni Srbi na severu trebalo da budu uklonjene 10. januara.

Gaši je ocenio da će deblokada situacije na severu biti nakon praznika, kao i da će tada Kfor u roku od 24 sata ukloniti barikade.

"Kfor će u roku od 24 sata ukloniti barikade sa kapacitetima koje ima. Ova situacija će biti deblokirana posle praznika, do 10. januara planiraju da odu. Ali ne žele da imaju veze sa nekim grupama, jer sada imamo posla sa grupama koje finansira Srbija. Građani Srbije na severu takođe su veoma razočarani institucijama Kosova", rekao je Gaši, prenosi "Kosovo onlajn".

Predsednik skupštine Republike Srpske osudio "sramotno ponašanje" Prištine

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da odluka privremene vlasti u Prištini da zabrani ulazak na KiM Patrijarhu Porfiriju predstavlja najveće kršenje ljudskih prava, te da je najsramotnije i najčudnije da Kfor i ljudi iz EU sve to mirno gledaju.

Stevandić je naglasio da je to poruka Srbima da samo od svoje države mogu nešto da očekuju i da, ukoliko se sami ne izbore za svoja ljudska prava, to neće učiniti međunarodne snage, EU niti bilo ko se lažno poziva na demokratiju, jednakost ili poštovanje zakona.

Priština: Ne sme biti barikada ni na jednom putu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak tzv. kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneo je "Telegrafi".

Na sastanku je zaključeno da su pretnja i postupci na severu "rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe, šire propagandu".

"Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana, državnih institucija, pripadnika kosovske policije, novinara, pripadnika misije Euleks i patrolnih jedinica Kfora", navedeno je u saopštenju objavljenom posle sednice.

Istaknuto je da u ovih 17 dana od postavljanja barikada postoji kontinuirana komunikacija sa Kforom i ponovljeno da "kosovska" policija ima sve kapacitete i spremnost da deluje, ali i da čeka akcije Kfora''.

Zaharova: Priština će prouzrokovati sukob velikih razmera na KiM

Ignorisanje međunarodnog prava u slučaju Kosovu i Metohije samo raspaljuje prištinske ekstremiste, što može dovesti do početka sukoba velikih razmera na Balkanu, rekla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i naglasila da je ključni preduslov za kosovsko rešenje, ako neko zaista teži miru, čvrsto poštovanje njegovih međunarodnopravnih osnova.

Pročitajte opširnije ovde.

Ministarstvo odbrane Letonije: Pucano na letonske mirovnjake tokom patrole na KiM

Ministarstvo odbrane Letonije objavilo je na zvaničnom Tviter profilu povodom sinoćnje pucnjave na KiM:

"U nedelju, 25. decembra, ispaljeni su hici u pravcu letonskih mirovnjaka dok su vršili domaću patrolu na KiM. U incidentu nema žrtava. Kosovska policija i Kfor vojna policija je pokrenula istragu."

KFOR je večeras potvrdio pucnjavu u blizini jedne od njihovih patrola na severu KiM. U saopštenju su naveli da nije bilo povređenih i materijalne štete.

Šef srpske liste Goran Rakić demantovao je da su napadnuti pripadnici KFOR-a. 

Starović: Zašto bi Srbi na KiM napali Kfor

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Strarović je na Tviteru tako odgovorio analitičaru Jakubu Bjelamoviču koji je izjavio da "dok je Nato potvrdio da je pucano na patrolu Kfora, režimski mediji u Srbiji šire lažne vesti".

"Iako mogu da razumem poriv da se Srbi podrazumevano okrive, u samom članku na koji se pozivate piše 'KFOR nije rekao odakle su pucnji'. Zašto bi, pobogu, Srbi na KiM napali Kfor, kada bi njegova glavna svrha trebalo da bude da spreči da se ponovi pogrom iz 2004. godine?", napisao je Starović.

N1: Haubice vraćene u kasarnu

Haubice stacionirane na dva kilometra od Jarinja vraćene su u kasarnu, kako saznaje "N1".

Šef Euleksa, komandant Kfora i Kurti razgovarali o situaciji na KiM

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark, komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali su danas o bezbednosti i situaciji na severu Kosova, saopšteno je Tanjugu u Euleksu.

Odgovarajući na pitanje da li ih je vlada u Prištini kontaktirala u vezi s barikadama na severu pokrajine, odnosno da li je Kurti zatražio da učestvuju u njihovom uklanjanju, Euleks je ponovio poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da "barikade nisu prihvatljive" i da "treba odmah da budu uklonjene", prenosi Tanjug.

"Kao što je šef misije Euleksa nedavno naveo u intervjuu za Tanjug, Euleks nema ni mandat ni kapacitete da fizički ukloni barikade, koje su nezakonite i sprečavaju slobodu kretanja", rekli su u Euleksu.

Ministar odbrane obišao srpske vojnike u garnizonu Raška

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević oglasio se na svom Instagram nalogu povodom današnje posete garnizona Raška.

"Obišao sam danas deo jedinica Vojske Srbije u garnizonu Raška.

"Tokom obilask uverio sam se u spremnost i osposobljenost pripadnika Vojske da izvrše svaki zadatak koji pred njih postavi državno rukovodstvo.

"Tom prilikom, razgovarao sam sa pripadnicima Vojske Srbije koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije," napisao je on.

Sutra sastanak Vučića i Patrijarha

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa patrijarhom SPC Porfirijem u Patrijaršiji povodom situacije na KiM.

Najavljeno je obraćanje javnosti po završetku sastanka.

Srpska lista: Ćutanje na kršenje prava srpskog naroda biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice

Antisrpski režim Aljbina Kurtija u Prištini nakon ukidanja svih prava Srbima na Kosovu i Metohij i kontinuiranom represijom nad srpskim narodom danas je otišao i korak dalje sprečavajući poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da bude sa svojim vernim narodom i u svojoj crkvi, saopštila je Srpska lista.

"U danu kada hrišćani po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, Aljbin Kurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod, i još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na ovim prostorima", navodi Srpska lista u saopštenju.

"Ćutanje na ovo grubo kršenje osnovnih prava srpskog naroda biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice i pobornika i boraca za ljudska prava", zaključila je Srpska lista.

Pročitajte opširnije ovde.

SPC: Odluka Prištine neprihvatljiva sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda

SPC je u saopštenju nazvala odluku privremenih prištinskih vlasti nerazumnom i neprihvatljivom "sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka".

"To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima", poručila je Informativna služba SPC.

Pročitajte opširnije ovde

Patrijarh porfirije: Vrata mog doma za mene danas zaključana

Patrijarh srpski Porfirije podelio je izjavu na svom Instagram kanalu nakon što ga policija tzv. Kosova nije pustila danas u 14:30 časova da uđe na prostor KiM na administrativnom prelazu Merdare:

"Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve.

"Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika.

"Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom.

"Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

"Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi."

Đenović: Priština prekršila Član 18 povelje UN i Član 9 Evropske konvencije

Zabranom ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM Priština je prekršila Član 18 povelje UN i Član 8 Evropske konvencije koje garantuju slobodu veroispovseti, naveo je verski analitičar Draško Đenović.

"Što se tiče zabrane ulaska njegove svetosti patrijarha Porfirija na KiM, tu vidimo demonstraciju sile vlasti u Prištini na primeru da se predstavniku najveće hrišćanske crkve na ovim prostorima zabrani ulazak na teritoriju KiM", kaže Đenović.

Dodaje da s druge strane insistiranje prištinskih vlasti da patrijarh može da uđe ako osudi barikade jeste mešanje sekularnosti i crkvenosti.

"Patrijarh je crkvena ličnost, nije političar, na ovaj način su vlasti 'Kosova' su prekršile član 18 povelje UN i član 9 Evropske konvencije koje garantuju slobodu veroispovesti. Da ne govorim o propisima Srbije i samog 'Kosova' koje garantuju slobodu verosiposvesti", dodaje on.

Ističe da ovakve zabrane nijednom društvu nisu donele dobro.

"Zabrana ulaska bilo kom crkvenom verodostojniku ili sprečavanje bilo kog verskog skupa, litrugija, misa ili klanjanje, nikada nijednom društvu nije donela dobro jer su verska prava utemeljena u svim svetskim državama. To je nije evropska tekovina, već tekovina čitavog čovečanstva i vlasti koje insistiraju samo na jednoj su totalitarne", rekao je Đenović.

Naš sagovornik zaključuje da ova zabrana "neće pomoći 'Kosovu' u nastojanju da u evropskim institucijama izdejstvuje povoljniji položaj za svoje društvo".

Đurić: Čak je i čovek mira kao što je poglavar SPC postao je Kurtijeva žrtva

Kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava jednog od lidera globalnog hrišćanstva dodatno će rasplamsati tenzije koje stvara Kurtijev režim, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. On je na Tviteru naveo da je ovo kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava.

"Opasna eskalacija - otvoreni progon njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve od strane 'kosovskih' vlasti. 'Kosovska policija' je upravo sprečila njegovu svetost patrijarha da uđe na Kosovo i Metohiju na prelazu Merdare. Kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava jednog od lidera globalnog hrišćanstva dodatno će dodatno rasplamsati tenzije koje stvara Kurtijev režim. Čak je i čovek mira, kao što je poglavar Srpske crkve, sada postao žrtva Kurtijeve klike koja traži sukob ", napisao je Đurić.

Dačić o zabrani ulaska na KiM patrijarhu: To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je nedopustivo da se srpskom partijarhu Porfiriju zabranjuje kretanje, ocenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu svirepost i ludost.

"Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta van Srbije ili unutar Srbije", rekao je Dačić za Tanjug i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao.

On je naveo da je sramotno ako patrijarh treba da se obraća da dođe na teritoriju dela Srbije koja je pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, i to sa namerom da poseti nekadašnje sedište SPC.

"To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije kada su proterali patrijarha sa KiM", rekao je Dačić.

Dačić je podvukao da je takvo ponašanje Prištine nedopustivo.

Janjić: Vraćanje Patrijarha sa Merdara je anticivilizacijski, protivparvni i nemoralni čin

Verski analitičar Jovan Janjić izjavio je da je zabrana ulaska patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju i njegovo vraćanje sa administrativnog prelaza Merdare u centralnu Srbiju anticivilizacijski, protivparvni i nemoralni čin privremenih vlasti u Prištini.

"Patrijarh Porfirije u svom zvanju ima i titulu arghiepiskopa pećkog, jer jedno od dva njegova sedišta jeste Pećka patrijaršija. Iz toga je jasno da prištinske vlasti s jedne strane onemogućavaju službu srpskog duhovnog poglavara, a s druge uskraćuju verska prava građana KiM pravoslavne vere. Ako se zabranjuje služba nadležnom episkopu, samim tim onemogućava se i ispoljavanje osnovnih ljudskih prava pravoslanvnog naroda", rekao je Janjić za Tanjug.

On je naglasio da Pećka patrijaršija ima status stavropigijalne lavre, što znači da ona ima eksteritorijalni status i da je pod direktnom upravom partijarha srpskog.

"Iz te činjenice vidi se kako prištinske vlasti remete kanonski poredak i vršenje verske službe vrhovnom poglavaru SPC", ocenio je Janjić.

On se osvrnuo i na jučerašnje pismo vlasti u Prištini u kome se od partijarha Porfirija traži da osudi proteste Srba na severu KiM.

"Tražiti od patrijarha srpskog da osudi sopstveni narod, svoje vernike je nemoralan čin. Pogotovo kad taj narod nikoga ne ugrožava, nego se barikadama bori za osnovne životne potrebe, za svoja prava, slobodu pa i goli život", istakao je Janjić.

Raković: Ovo je nesvakidašnji skandal koji pokazuje vlasti u Prištini neće imati ni prema kome obzira

Znao sam da je krenuo, ali zaista nisam verovao da će prištinske vlasti sprečiti Patrijarha Porfirija da uđe na KiM, kaže istoričar Aleksandar Raković za "Kosovo onlajn".

Raković kaže da je "ovo najveći skandal od strane prištinskih vlasti koje su uradile do sada s obzirom da poglavaru SPC nisu dozvolile da ode u njegovu kuću, u Pećku patrijaršiju, drevno sedište srpskih patrijarha".

"Ovo je nesvakidašnji skandal koji pokazuje vlasti u Prištini neće imati ni prema kome obzira. Koliko god da su stavovi patrijarha bili pomirljivi prema Albancina, neshvatljivo kako su se odlučili na ovaj korak. Patrijarh je stalno potencirao dobru volju i suživot Srba i Albanaca na KiM. Uvek je naglašavao pozitivne primere i afirmisao ideju o razgovorima između Srba i Albanaca, gde ne bi učestvovali drugi, pogotovo oni koji bi da poseju jabuku razdora između srpskog i albanskog naroda. Uprkos svemu tome i njegovoj očinskoj brizi o svom stanovništvu na KiM, Kurti i njegov režim su mu i fizički zabranili ulazak na KiM", kaže Raković.

O zahtevu kosovske vlade da "patrijarh mora da osudi Srbe na barikadama, kako bi mu bio dozvoljen ulazak na Kosovo", Raković navodi da se tako nešto nikada neće dogoditi.

"Besmisleno je bilo očekivati da će patrijarh osuditi barikade, ali su morali nešto da napišu i da i na taj način polkušaju da ponize srpski narod".

Petković: Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije

Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere današnjom zabranom Prištine da se Patrijarhu srpskom Porfiriju zabrani ulazak na KiM, napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na Tviteru.

"Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere. Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!", naveo je Petković na Tviteru.

Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare sa "kosovskog" punkta.

Kako javlja reporter RT Balkan sa lica mesta, Patrijarh je prošao kontrolu na punktu na kojem su Srbi, a kada je prišao "kosovskom" punktu automobil je izdvojen sa strane. Nakon desetak minuta čekanja, poglavaru SPC saopšteno je da okrene automobil i vrati se nazad, jer ne može da uđe u južnu srpsku pokrajinu.

On se upravo vraća u centralnu Srbiju.

Ovo je prvi put da je nekom crkvenom velikodstojniku zabranjen ulazak na teritoriju KiM, i to nakon što nije ispunio "uslove Prištine" u kojima se od njega zahtevalo da se ogradi od srpskog naroda na KiM i da osudi Srbe koji su na barikadama.

N1: Vojska Srbije raporedila šest haubica u blizini Jarinja

Prema pisanju N1, ekipa ove televizije primetila je dolazeći na prelaz Jarinje, u Rudnici, dva kilometra pre Jarinja, stacionirano šest haubica - topova dalekog dometa Vojske Srbije i određeni broj vojne policije.

Kurti nakon sastanka sa šefovima Kfora i Euleksa: Ni na jednom putu ne treba da bude barikada

Premijer privremenih prištinskih istitucija Aljbin Kurti saopštio je posle sastanka sa komandantom Kfora general-majorom Mikeleom Ristućom i šefom Euleksa Larsom-Gunarom Vigemarkom da je zajednički zaključak da "treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne bude barikada", prenosi "Koha".

Kako se navodi u saopštenju iz Kurtijevog kabineta, na sastanku kome su prisustvovali zamenik premijera Bisljimi i ministar unutrašnjih poslova Svečlja, razgovarano je o bliskoj saradnji između privremenih prištinskih institucija, Kfora i Euleksa u okviru mandata koje imaju.

Kako navodi Kurtijev kabinet, bilo je reči i o "delovanju kriminalnih struktura na severu 'Kosova' koje ozbiljno utiču na bezbednost".

"Tokom sastanka dogovoren nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije delovanja, u službi mira i bezbednosti za sve građane 'Kosova', što je zajednički cilj i prioritet institucija 'Kosova', Kfora i Euleksa", navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja se naglašava da je "istaknut dokazani profesionalizam, razboritost i hrabrost 'Kosovske policije' u održavanju bezbednosti i javnog reda na celoj teritoriji 'Republike Kosovo'".

Ministar odbrane sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije u garnizonu Raška

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gde ga je dočekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučević i Mojsilović održali su sastanak sa starešinama Vojske Srbije tokom kojeg je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija. Tokom dana Vučević će obići i deo jedinica Vojske Srbije na terenu.

Rada Trajković u službi razbijanja barikada: Nikakav heroizam niti autentični odgovor naroda

Nakon niza optužbi na račun Srba sa severa KiM koji 17. dan protestuju protiv represije vlasti Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, novoizabrana savetnica ministra za povratak Nenada Rašića, političarka Rada Trajković optužila je Srbe za porast tenzija, a za barikade rekla da nisu "nikakav heroizam niti autentični odgovor naroda".

Ministar odbrane tzv. Kosova albanskoj vojsci: Zajedno smo uvek jači

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj saopštio je da podoficiri Kosovskih bezbednosnih snaga nastavljaju napredni kurs u Centru za stručno obrazovanje podoficira Vojske Albanije.

"Podoficiri naših snaga uče rame uz rame kao jedno telo sa svojom braćom i sestrama iz Oružanih snaga Republike Albanije. Srećno svima, uz zahvalnost ministarstvu i albanskim snagama za svu podršku i profesionalizam, posebno, za razvoj i jačanje naše Vojske uopšte. Zajedno smo uvek jači", napisao je Mehaj.

Priština postavila patrijarhu srpskom Porfiriju uslove za ulazak na KiM

Vlada tzv. Kosova poslala je juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena, pokazuje mejl u koji je uvid imao portal "Kosovo onlajn".

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

Opširnije pročitajte OVDE.

Kurti Kforu i Euleksu: Ako ne uklonite barikade, imamo detaljan plan da to uradimo sami

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se sa predstavnicima Kfora i Euleksa, a glavna tema bila je aktuelna situacija na severu KiM, javlja "Kosovo onlajn".

Premijer tzv. Kosova uputio je pismo Kforu i Euleksu u kojem traži da ga obaveste da li će i kada zauzeti barikade, a ukoliko to ne planiraju, Kurti je naglasio da Priština ima detaljan plan kako da ukloni 11 barikada na severu 'Kosova'.

On je prethodnih dana rekao da je "Kfor tražio neko vreme, a sada ima 11 barikada".

"Dali smo vreme Kforu upravo zato što se sloboda kretanja sa pozicije Kfora smatra osnovnom vrednošću", rekao je.

Kfor: Istražujemo incident u Zubinom Potoku

Povodom incidenta koji se sinoć dogodio u Zubinom Potoku u neposrednoj blizini patrole NATO, u kome su navodno učestvovale "nepoznate naoružane osobe u tom području", oglasio se KFOR.

Saopštili su da istražuju taj događaj od 25. decembra, odnosno Božića koji se proslavlja po gregorijanskom kalendaru.

“Povređenih i materijalne štete nije bilo, a radimo na utvrđivanju svih činjenica”, rekli su iz Kfora.

Dodali su da su planirani sastanci sa svim stranama i da je važno da svi uključeni izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i dovesti do eskalacije.

“Od svih aktera očekujemo da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali sigurnost i sigurnost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga. Komandant misije Kfor predvođen NATO nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova. On ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces”, kaže se u saopštenju.

Američki stručnjak za bezbednost: Srbija destabilizuje susedne države

Američki stručnjak za bezbednost Danijel Server, aludirajući na barikade na severu zemlje, rekao je da niko ne osporava pravo Srba da protestuju, ali, kako je rekao, niko nema pravo "da blokira puteve, napada policiju i ugrožavaju javnu bezbednost".

Server je reagovao nakon izjavu premijerke Srbije Ane Bernabić o barikadama i tenzijama na severu Kosova i Metohije, a onda izneo niz optužbi na račun Srbije, ali i Srba sa KiM.

"Niko ne osporava pravo Srba na 'Kosovu' da mirno protestuju, ali nemaju pravo da blokiraju puteve, napadaju policiju i ugrožavaju javnu bezbednost. Nemate prava kao premijerka Srbije da koristite ljude na platnom spisku vaše države da destabilizuje susednu državu", napisao je on na Tviteru.

Priština: Pokrećemo nove postupke protiv bivših policajaca

Glavni izvršni službenik Policijskog inspektorata tzv. Kosova Kuštrim Hodžaj kaže da se vode istrage o organizovanju policijskih ostavki na severu. Hodžaj je upozorio na pokretanje postupka protiv bivših policajaca, jer nisu svi predali opremu, prenosi "Koha".

"Proces ostavke ili odobravanja ostavke je administrativni proces koji se odvija u okviru Kosovske policije. Međutim, vodili smo istrage i vodimo istrage u vezi sa odgovornima koji su organizovali organizovan način ostavki i pritisak u nekim slučajevima na policijske službenike da budu prinuđeni da podnesu ostavke. Nakon što su protekli svi rokovi za odobrenje ostavke od trenutka objavljivanja ostavke. Naravno, policija nas je obavestila da su sve ostavke već odobrene zbog isteka roka od 30 dana, a sada većina njih više formalno nije deo 'Kosovske' policije", naveo je Hodžaj.

Takođe, naglašava da ima slučajeva da, osim uniformi i naoružanja, nije isporučena druga oprema "Kosovske policije".

"Svakako, većina njih je predala službenu opremu, uključujući oružje i drugu opremu. Ima slučajeva da sva oprema nije isporučena i za te slučajeve će se pokrenuti postupak za korišćenje službene državne imovine. Naravno, policija ima spisak i ima informacije i protiv svakog od njih, koji nije predao imovinu institucijama, pokrenuće postupak", dodaje on.

Hodžaj pojašnjava da za to policija ima evidenciju bivših srpskih policajaca koje će teretiti, jer, kako je rekao "Kosovska policija' ima evidenciju i ima najtačnije podatke'".

Milivojević: Pojačavanje vojnika na administrativnim prelazima znak da Beograd neće dozvoliti pogrom

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da je jedina šansa za razrešenje krize na Kosovu i Metohiji da se izađe u susret zahtevima srpske strane - povlačenje specijalnih policijskih snaga i puštanje iz zatvora onih ljudi koji su bespravno uhapšeni, a da sve dugo vodi u direktan sukob van kontrole.

"Ukoliko ne budu imali u Kforu razumevanja za ove stavove, onda mogu da doprinesu ekslalaciji, mislim na vesti o mogućoj podršci prištinskoj strani za rešenje silom", kaže Milivojević.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je otišao u Rašku.

Odgovarajući na pitanje šta znači ovaj dolazak vojnog vrha, Milivojević kaže da je to potvrda stava Beograda da će na svaki način braniti srpski narod i da se neće dozvoliti nove Oluje.

Milivojević ne očekuje pozitivan odgovor Kfora na zahtev Beograda o vraćanju srpskih vojnika i policajaca, ali ne i direktan negativan odgovor.

Ukazuje da moraju da poštuju Rezoluciju 1244, mogu da kažu da je situacija pod kontrolom i indirektno daju do znanja da nije neophodno da se predastavnici srpske vojske vrate na teren, ali nephodno je da to i garantuju.

"Pojačavanje vojnika na administrativnim prelazima, je znak da je Beograd jasan u svom stavu - branićemo interese srpskog naorda i nećemo dozvoliti novi pogrom, nećemo dozovliti novu 2004. godinu", zaključio je Milivojević.

Policija Tzv. Kosova iznajmila tešku mehanizaciju

Policija tzv. Kosova potpisala je ugovor vredan 124.000 evra, za iznajmljivanje "teške mehanizacije" od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena, prenosi "Ekonomija onlajn".

Ugovor između policije i privatne kompanije "Al Stun" sa sedištem u Obiliću, zaključen je u ponedeljak po hitnom postupku nabavke, na osnovu podataka objavljenih na platformi e-nabavki.

Podaci objavljeni na državnoj platformi za e-nabavke ne pokazuju detalje dogovora između dve strane. Nije poznato koju je opremu "teške mašinerije" Kosovska policija iznajmila i u koju svrhu će je koristiti.

Sporazum zaključen između strana ima određenu cenu od 175,40 evra, dok je ugovor predviđen za povećanje troškova na 124.000 evra, prenosi "Paparaci".

Uprkos svim teškoćama: "Jedinstvo" jedini srpski list koji izlazi na KiM slavi 78 godina izlaženja

"Jedinstvo", jedini list na srpskom jeziku na KiM obeležava 78 godina izlaženja.

Uprkos svim teškoćama, kao svedok vremena i dalje stoji u odbrani nacionalnih interesa.

Krstić: Kfor da preuzme veću ulogu u kontroli situacije

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Krstić ocenio je danas da je, uzimajući u obzir najnovija dešavanja na KiM, od ključne važnosti sada da Kfor preuzme veću ulogu u kontroli situacije, ali i da zemlje EU koje stoje iza Briselskog sporazuma pošalju jasnu poruku Prištini da će trpeti sankcije zbog njegovog nepoštovanja, kao i flagrantnog kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

"Trebalo bi da očekujemo veće angažovanje Kfora i nadamo se da će oni uvideti da je neophodno da oni budu više angažovani. Kfor i Euleks jesu sada više angažovani nego što su bili do izlaska Srba iz institucija, ali deluje da i dalje taktiziraju, da ne žele da pošalju Prištini poruku da preuzimaju punu kontrolu nad situacijom, ali se nadam da će se to promeniti", rekao je Krstić u izjavi za Tanjug.

Ocenio je da je neophodno da se radi bezbednosti Srba što pre ispuni vakum koji je nastao posle izlaska Srba iz institucija, a koji je, kako je kazao, isprovociran potezima Aljbina KIurtija u poslednjih nekoliko meseci.

"Prevashodno bi veću ulogu trebalo da ima Kfor, da obezbedi veću sigurnost za Srbe kako bi se sprečilo da u ovoj konstalaciji ROSU i druge prištinske bezbednosne snage pokušaju da ispovociraju eventualni oružani sukob oko barikada i da pokušaju na silu da transportuju uhapšenog Dejana Pantića sa Jarinja u Prištinu", naveo je Krstić.

Kazao je da su to potencijalne situacije u kojima bi moglo da dođe do eskalacije .

"Sa druge, pored većeg angažovanja Kfora, neophodno je da se Zapad jasnije angažuje u slanju poruke Prištini i eventualnoj pretnjom o određenim kontramerama ukoliko, Kurti i njegove institucije nastave sa flagrantnim kršanjima osnovnih ljudskih prava, poput zabrane patrijarhu da poseti Pećku Prijaršiju što je poslednji slučaj, ali ne i jedini u nizu kršenja ljudskih parva Srba na 'Kosovu'", istakao je Krstić.

Od primera navodi i formiranje nelegalnih baza na severu KiM kojima se, kako kaže, menja etnička struktura.

"I sve to se događalo do ovih poslednjih konkretnih incidenata hapšenja Srba bez konkretnih razloga, a naročito najave da se ZSO nikada neće konstituisati , a ona je zapravo garantovana Brisleskim sporazumom čiji su garant bili predstavnici EU. Na njima je da kažu da su oni garant tog sporazuma, da stoje iza njega i da će oni koji ne ispoštuju sporazum imati konkretne sankcije", zaključuio je Krstić.

Todić: ROSU dopremila snajpere policiji tzv. Kosova u Leposaviću

Na teritoriji Leposavića se nalaze dve barikade, a bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je za Pink da su posle sinoćnog incidenta u Zubinom Potoku porasle napetost i tenzija i među Srbima.

Potvrdio je da su jedinice ROSU došle sa dugim cevima i u ratnoj opremi u policijsku stanicu u tom mestu, te da su tamo dopremili i snajpersko naoružanje.

"Zabrinjava da je u policijsku stanicu uneseno oružje, odnosno, snajperske puške i to jasno govori kakve su namere vlade iz Prištine. Sve na šta mi upozoravamo duže vreme sada se obistinjuje", rekao je Todić.

On je istakao da je u ovom trenutku ključno opredeljenje države Srbije da neće dozvolti nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

"Stvoreno je jedinstvo koje je bilo preko potrebno. Nemamo mi šta da tražimo u 'kosovskim' institucijama kada od njih dobijamo samo nasilje i duge cevi. Ovog puta nema popuštanja. Ovo je za nas Srbija, narod ne želi da živi na nezavisnom Kosovu", rekao je Todić.

Objasnio je da je Euleks i Kfor trebalo da obezbedi samo da se dopreme osnovne potrepštine za tzv. kosovske policajce u toj stanici, i da se zamene pozornici.

"Međutim bilo je sam jedno Euleks vozilo, ostalo su bila policije ROSU. To je dodatno uznemirilo građane jer jasno govori o namerama Prištine", rekao je on.

Dačić: Šefica nemačke diplomatije mi je rekla da od ZSO nema ništa

Analena Berbok ministarka spoljnih poslova Nemačke mi je saopštila da "nema te vlade u Prištini koja će formirati Zajednicu srpskih opština", rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u jutarnjem programu Hepi televiije.

 

Zaplena oko hiljadu metaka na Merdaru

Prilikom kontrole autobusa na prelazu Merdare na izlazu sa Kosova i Metohije pripadnici policije su u koferu jednog muškarca pronašli i oduzeli 910 metaka kalibra 7,62 milimetara, prenosi "Indeks onlajn".

Policija je saopštila da je osumnjičeni uhapšen i da mu je odlukom tužioca određen pritvor.

Slučaj se dogodio sinoć oko 21 čas, a istraga je u toku.

Neće se ponoviti martovski pogrom iz 2004. godine

Postoji još devet zemalja koje su povukle priznanje tzv. Kosova, a koje još uvek nismo obelodanili, saopštio je šef srpske diplomtiije Ivica Dačić.

On je objasnio da je to ukupno 27 zemalja koje su povukle priznanje i to je veliki broj u odnosu na onaj broj o kojem oni govore.

"Kada se sve sabere, oni ne mogu da računaju na više od 83 glasa u UN. Zato pokušavaju da nađu prečicu, koja bi bila kao 'Oluja'. Rešenje je proterati Srbe, fizički zauzeti sever", naveo je Dačić.

On je istakao da se martovski pogrom iz 2004. godine neće ponoviti, ali da se mir mora sačuvati po svaku cenu. Šef srpske diplomatije još jednom je pozavo predstavnike međunarodne zajednice da reaguju i "obuzdaju" premijera privremenih prištinskih institucija. 

Dačić: Dok je Kurtija tu - neće biti mira

Svedoci smo niza jednostranih akcija koje dolaze iz Prištine. To je sled događaja koji je non-stop usmeren ka izazivanju incidenata, ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u jutarnjem programu Hepi televizije.

On je naveo niz akcija koje je Pirština sporvela sa namerom da izaove incidente, od zabrane sprovođenja referenduma ranije ove godine, pa sve do poslednjih provokacija. 

"Dok je Kurtija tu - neće biti mira. On nije sklon dolaženju do mirnog rešenja. Kurti pokušava da izbegne sve stvari: zahtev dela predstavnika međunarodne zajendice da formira ZSO i da se pridržava Briselskog sporazuma, a drugo izbegava da dođe do nekog dogovora u kojem nema priznanja", naveo je Dačić.

ROSU preti: Dobro došli u pakao

Na društvenoj mreži Fejsbuk sinoć se pojavila slika pripadnika specijalnih jedinica ROSU uz preteću poruku da su spremni da intervenišu kad god je to potrebno.

"Dobrodošli u pakao za svakoga ko želi da umre prerano. Spremni smo da intervenišemo kad god je to potrebno da zaštitimo interese naše države", navodi se u objavi.

Teška noć na severu KiM, Srbi ostaju na barikadama

Posle sinoćnje pucnjave u blizini Zubinog Potoka koja je trajala desetak minuta, noć na severu Kosova i Metohije prošla je bez novih incidenata, ali u napetom iščekivanju i neizvesnosti.

Detaljnije pročitajte ovde.

Svečlja: Barikade moraju biti uklonjene

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja poručio je da barikade na severu Kosova i Metohije moraju biti uklonjene.

"Nastavljaju se Vučićeve igre. Prvo su rekli da je bilo sukoba u Zubinom Potoku koje je inicirala Policija 'Kosova'. Kada su shvatili da su napali Kfor, žele da demantuju sve napade. Barikade moraju biti uklonjene. Srbija mora da prestane sa organizovanjem nelegalnih kriminalnih struktura koje imaju za cilj da destabilizuju 'Kosovo'", naveo je Svečlja u objavi na Tviteru sinoć oko ponoći.

Pre nego što je Svečlja objavio ovu izjavu u kojoj tvrdi da je napadnut Kfor, iz ove misije je saopšteno da je njihova patrola dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka čula i videla nekoliko pucnjeva u blizini, kao i da nema povređenih niti materijalne štete.

Lider Srpske liste Goran Rakić izjavio je sinoć da nije bilo napada na Kfor u Zubinom Potoku i da Srbi na severu Kosova i Metohije poštuju Kfor.