Vanredna situacija u Pirotu zbog curenja amonijaka i dalje na snazi; Dvoje preminulih?

Razloga za paniku nema, ali građani moraju da budu oprezni, poručio ministar građevine i saobraćaja

U Pirotu je danas u blizini mesta gde se u nedelju dogodio ekološki akcident, na pruzi pronađeno telo sredovečnog muškarca, potvrđeno je Tanjugu u pirotskoj policiji i kako je rečeno, u toku je istraga koja treba da utvrdi okolnosti pod kojima je čovek preminuo.

Ranije je preminula još jedna osoba čiji uzrok smrti još nije utvrđen, dok je najmanje 51 osoba hospitalizovana zbog simptoma trovanja nakon curenja amonijaka kod Pirota, od čega je 15 pacijenata prebačeno u UKC Niš - 12 odraslih i troje dece.

Gradski Zavod za javno zdravlje u Pirotu objavio je da je voda iz pirotskih vodovoda i sa česmi u tom gradu bezbedna za piće i pripremu hrane.

Rezultati hemijske analize voda iz javnih i seokskih vodovoda pokazuju da su svi uzeti uzorci hemijski ispravni i da voda iz ovih vodovoda može da  se koristi za piće i pripremu hrane.

Na sednici Kriznog štaba u Pirotu saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka, tj. da je količina amonijaka na pet mernih mesta u gradu ravna nuli i da oštećena cisterna nije došla u dodir sa vodom, tj. sa rekom Nišavom. Međutim, iz preventivnih razloga, vodu iz česme ne bi trebalo koristiti nizvodno od Pirota bar još nekoliko sati.

Gradonačelnik Pirota i komandant Kriznog štaba Vladan Vasić kaže da vanredna situacija nije ukinuta iz mera predostrožnosti.

Napominje da je situacija pod kontrolom, ali da predstoji analiza i da je potrebno da stručnjaci iz osnovane komisije za ovaj slučaj kažu kako postupati u narednom periodu.

"To pre svega zavisi od toga da li cisterna može da se sanira, kolika je količina amonijaka istekla u vazduh i šta dalje", rekao je Vasić apelujući na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da, ukoliko izlaze, obavezno koriste maske. Škole i vrtići neće raditi do daljeg a u toku dana će se videti hoće li ta odluka biti promenjena.

"Amonijak i dalje curi, zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno. Vremenske prilike nam ne idu u prilog ako bude otopljenja, ali od ljudi koji su na licu mesta očekujemo istrukcije", kaže Vasić.

Svi pacijenti primljeni u bolnice u Pirotu i Nišu su van životne opasnosti. U Pirotu je zadržano još pet pacijenata, a u Nišu još šest osoba koje su zadržane na posmatranju.

U pirotskoj bolnici zbrinuto je i 14 stranih državljana, koji su pušteni kući.

Jedna osoba je preminula u bolnici u Pirotu, ali nema potvrde da je uzrok smrti trovanje amonijakom, javlja RTS, a prema poslednjem izveštaju lekara, hospitalizovani pacijenti nisu životno ugroženi.

Nakon što se juče posle podne prevrnuo jedan vagon u sklopu voza koji je prevozio amonijak, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u tom gradu.

Stanovnicima Pirota se savetuje da ne izlaze iz kuće i da izbegavaju upotrebu vode za piće sa izvora i javnih česama, a škole, vrtići i javne ustanove danas neće raditi.

Iz štaba za vanredne situacije opštine Bela Palanka naređeno je da se, iz preventivnih razloga, ne koristi voda iz vodovoda za piće i pripremanje hrane, dok su gradske vlasti Niša saopštile da vodosnabdevanje tog grada nije ugroženo usled curenja amonijaka u Nišavu.

Auto-put i magistralni put na Koridoru 10 i dalje su zatvoreni za saobraćaj, a alternativni pravac je stari put za Belu Palanku.

Podsetimo, do nesreće je došlo juče oko 17.30 ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han, saopštio je MUP.

Najmanje jedna cisterna je upala u korito reke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

Vesić: Razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi

Ministar građevine i saobraćaja Goran Vesić danas je u Pirotu rekao da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija pod kontrolom.

Merenja koncentracije amonijaka u vazduhu u gradskom jezgru, koja su vršena na pet lokacija, pokazala su da nema prisustva amonijaka, ali je koncentracija povećana kako se približava mestu akcidenta koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada, naveo je Vesić.

"Razloga za paniku nema, ali građani moraju da budu oprezni jer situacija još nije potpuno sanirana", poručio je ministar i dodao da je izvesno da su razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi, s obzirom da su se na ovoj deonici često dešavale ranije slične nesreće.

"Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge, 2018. godine je potpisana rekonstrukcija, a tek sada je raspisan tender. Moraćemo da ispitamo zašto je to tako", izjavio je Vesić koji je pohvalio reakciju policije, vatrogasaca i Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Resorno ministarstvo: Pratimo situaciju na terenu

Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su da prate situaciju na terenu i da su nadležni u pripravnosti kako bi posledice na životnu sredinu bile minimalne.

Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine.

Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama, javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu, naveli su iz ministarstva.